POLSK JUBEL: Jakub Blaszczykowski og Polen er EMs første kvartfinaleklare nasjon. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
POLSK JUBEL: Jakub Blaszczykowski og Polen er EMs første kvartfinaleklare nasjon. Foto: AP Photo/Pavel GolovkinVis mer

Arsenal-kjøpet sviktet i EM-dramaet. Kvartfinaleklare Polen har et klart finaletegn

Brassespark og straffespark ga en skikkelig EM-godbit mellom Polen og Sveits. Veien til EM-finalen i Paris ser stadig mer realistisk ut for polakkene.

DAGBLADETS DOM:

Xherdan Shaqiri: Brassesparket inn utligningen da Sveits trengte det som mest etter 82 minutter. Kunststykket ligger meget godt an til å bli kåret til mesterskapets vakreste mål. Shaqiri var dessuten kampens beste spiller.

Jakub Blaszczykowski: Mens Robert Lewandowski ikke finner veien på nettmaskene, tar Kuba scoringsansvar. Nok en meget god forestilling av kantspilleren.

Granit Xhaka: Arsenals nysignering har vært EMs beste pasningsspiller. Men på hans viktigste ballberøring i Frankrike, sviktet han og ble synderen i straffesparkkonkurransen.

Sveits - Polen 1-1 (5-6 etter straffer)
Mål:
0-1 Jakub Blaszczykowski (39), 1-1 Xherdan Shaqiri (82)
Straffesparkkonkurransen: 2-1 Stephan Lichtsteiner, 2-2 Robert Lewandowski, Granit Xhaka (bom), 2-3 Arkadiusz Milik, 3-3 Xherdan Shaqiri, 3-4 Kamil Glik, 4-4 Fabian Schär, 4-5 Jakub Blaszczykowski, 5-5 Ricardo Rodriguez, 5-6 Grzegorz Krychowiak.

(Dagbladet): 1-0, 0-0, 1-0 var Polens tre resultater i gruppespillet mot henholdsvis Nord-Irland, Tyskland og Ukraina. Det vitner om et kollektivt med en bunnsolid defensiv organisering som kjennetegner lagene som kommer langt i mesterskap.

Mens Polen hadde null baklengs før denne åttedelsfinalen, sto Sveits med ett mål imot etter gruppespillet. Men selv om det var to av mesterskapets beste defensive lag som møttes, klarte begge å score.

Først kompletterte Jakub Blaszczykowski en drømmekontring. Så utlignet Xherdan Shaqiri med EMs kanskje vakreste mål da han brassesparket inn 1-1.

- Et helt sensasjonelt mål, skrev den tidligere målkongen Gary Lineker på Twitter.

Men EMs første åttedelsfinale handlet om mer enn bare et brassespark. Det handlet ikke minst om straffespark. For dette EM-dramaet ble avgjort etter straffesparkkonkurranse. Der holdt polakkene hodet kaldest. Polen er klar for kvartfinale.

AVGJØRELSEN: Granit Xhaka bommet i straffesparkkonkurransen. Dermed kunne Polen juble. Foto: NTB Scanpix
AVGJØRELSEN: Granit Xhaka bommet i straffesparkkonkurransen. Dermed kunne Polen juble. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Det var Arsenals nysignering Granit Xhaka som sviktet i straffesparkkonkurransen. Han har vært EMs beste pasningsspiller, men på den viktigste ballberøringen i mesterskapet sviktet Xhaka.

Nå venter enten Portugal eller Kroatia i kvartfinalen for Polen, mens Belgia, Wales, Nord-Irland og Ungarn er de aktuelle motstanderne i en eventuell semifinale.

Finale- og mestertegnet

Et bunnsolid defensivt fundament kjennetegner finalistene kanskje vel så mye som blendende angrepsfotball og mange mål. Da Spania ble europamester i 2012, slapp de bare inn bare ett mål i løpet av turneringen. Da spanjolene kapret EM-gull fire år før, var tre baklengs fasiten.

Hellas' sensasjonelle EM-triumf i 2004 baserte seg også på defensiv organisering, selv om de faktisk slapp inn fire mål i gruppespillet. I gruppespillet vant imidlertid grekerne alle kampene 1-0. Mens offensiv briljante lag som Tsjekka i EM 2004 og Nederland og Russland i EM 2008, røk ut før finalen.

Moteksemplet er da Frankrike ble europamestere i år 2000 med hele 13 mål og sju baklengs i løpet av mesterskapet i Nederland og Belgia. Polen har ett baklengs på fire EM-kamper. Samtidig er man også avhengig av offensive klassespillere.

Det har Polen i Robert Lewandowski, Arkadiusz Milik og Jakub Blaszczykowski i særdeleshet. De to sistnevnte har notert seg for Polens tre mål i mesterskapet.

Drømmestart for Polen

VIDERE: Slik jublet Polen etter at kvartfinaleplassen var sikret. Foto: NTB Scanpix
VIDERE: Slik jublet Polen etter at kvartfinaleplassen var sikret. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I åttedelsfinalen mot Sveits i dag var det Jakub Blaszczykowski, populært kalt Kuba, som stod bak den første jubelscenen.

Han jublet hemningsløst sammen med resten av det polske folk etter 39 minutter mot Sveits. Rennes-spiller Kamil Grosicki ledet an en mesterlig kontring før han vant Kuba på motsatt kant. 30-åringen gjorde som mot Ukrainia og scoret sikkert alene med Sveits-keeper Yann Sommer.

Fortsatt venter polakkene på at Bayern München-spissen Robert Lewandowski skal finne veien til nettmaskene. Stjernespissen anses som en av verdens aller beste spisser og har fortsatt til gode å score i dette mesterskapet, til tross for Polens suksess.

Da kampen åpnet seg

Han skapte en stor sjanse etter bare to minutter da Sommer ble satt under hardt press. Ballen endte opp hos Milik, som skjøt over det åpne målet.

Sveits viste seg fra en langt bedre side etter pausen. Spesielt Xherdan Shaqiri var frisk og initierte flere gode angrep og målsjanser. Men det ble bare nesten for playmakerens innlegg og skudd i de første minuttene etter pause.

Nesten ble det også da Lewandowski endelig fikk et skudd på mål i det 51. minutt, men Sommer hang med på notene. Rett etterpå var Blaszczykowski farlig frempå i en omgang som var langt med åpen enn den første.

TIMING: Sveits trengte en utligning. Da gjorde Xherdan Shaqiri dette. Foto: NTB Scanpix
TIMING: Sveits trengte en utligning. Da gjorde Xherdan Shaqiri dette. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sveits var farlige. Etter 72 minutter så Ricardo Rodriguez' frispark ut til å suse i krysset, men Polen-keeper Lukasz Fabianski dro fram en mesterlig redning. Ti minutter før full tid banket Haris Seferovic ballen i stolpen, men polakkene slapp med skrekken.

Den utrolige utligingen

Men så, i det 82. minutt, fikk Sveits omsider uttelling. Og for en måte det skjedde på.

UTFØRELSE: Xherdan Shaqiri leverte kanskje EMs vakreste mål. Foto: NTB Scanpix
UTFØRELSE: Xherdan Shaqiri leverte kanskje EMs vakreste mål. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Sveits store stjerne, Shaqiri, vartet opp med et helt fabelaktig brassespark i en av Sveits viktigste kamper i EM-historien. Kunststykket fra 16 meter var helt magisk og suste i hjørnet bak en sjanseløs Fabianski.

Utligningen var et faktum. Dermed ble det ekstraomganger.

Straffesparkkonkurransen

GJENNOMFØRINGSKRAFT: Slik jublet Xherdan Shaqiri etter drømmescoringen som ga ekstraomganger mot Polen.Det hjalp imidlertid ingenting til slutt. Foto: NTB Scanpix
GJENNOMFØRINGSKRAFT: Slik jublet Xherdan Shaqiri etter drømmescoringen som ga ekstraomganger mot Polen.Det hjalp imidlertid ingenting til slutt. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Frykten for å slippe inn mål økte, og den første ekstraomgangen var noe avventende.

Etter sidebytte økte dramatikken og etter 113 minutter trodde sveitserne at målet skulle komme. Men Derdiyoks heading på innlegget fra Shaqiri ble reddet mesterlig.

Fire minutter senere var Derdiyok farlig frampå igjen, men det ble bare nesten. EMs første åttedelsfinaler måtte avgjøres på straffer.

Sveits var best i ekstraomgangene, men Polen trakk det lengste strået i straffesparkkonkurransen. Begge lag leverte gode straffer, men Xhaka bommet. Dermed vant Polen over Sveits og er klare for kvartfinalen.