Anspent forhold mellom Sveits og Serbia

Arsenal-stjernas politiske stikk til Serbia

Granit Xhakas far var politisk fange i Jugoslavia i tre år. Sammen med kosovoalbanske Xherdan Shaqiri senket han Serbia.

FEIRING: Granit Xhaka feiret 1-1-målet mot Serbia med å forme hendene som fuglen i Albianias flagg. Flere av Sveits' spillere har røtter fra land med et antrengt forhold til Serbia. Foto: Action Images / Gonzalo Fuentes
FEIRING: Granit Xhaka feiret 1-1-målet mot Serbia med å forme hendene som fuglen i Albianias flagg. Flere av Sveits' spillere har røtter fra land med et antrengt forhold til Serbia. Foto: Action Images / Gonzalo Fuentes Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Serbia - Sveits 1-2 (1-0)

Det lå en geopolitisk spenning i bunn da Serbia og Sveits barket sammen i Kaliningrad fredag kveld. Flere av Sveits' spillere og deres foreldre flyktet fra gamle Jugoslavia under krigen, og blant annet lagets største stjerne, Xherdan Shaqiri, har kosovoalbanske røtter.

Serbia anerkjenner ikke Kosovo som uavhengig land, og på skoparet til Shaqiri prydet både Sveits' og Kosovos flagg. Det skapte en ekstra spenning mellom to land som desperat kjemper for avansement fra VMs gruppe E.

VM-studio: VM-studio: Morten Kampevold og Simon Mesfin gjester Dagbladets VM-studio. Programleder: Øyvind Godø / Video: Nicolai Delebekk Vis mer

Pangstart

Serbia fikk en drømmestart på kampen mot Sveits og Shaqiri. Få har lagt til rette for lagkameratene flere ganger enn Dusan Tadic etter at serberen ankom Premier League for fire år siden. Etter fem minutter i kampen mot Sveits viste han fram silkefoten igjen.

Kantspilleren slo inn og i feltet ventet Aleksandar Mitrovic. Newcastle-spissen er et beist i boksen, og var ustoppelig da han fikk ferten av mål. 23-åringen regelrett knuste Fabian Schär i lufta, og stanget serberne i ledelsen.

Med Mitrovic' scoring er det nå spilt 26 VM-kamper siden sist en kamp endte 0-0. Det er likt med rekorden, og neste kamp er mellom Belgia og Tunisia.

Et kvarter seinere var Mitrovic på farten igjen, denne gangen med et brassespark fra utenfor 16-meteren. Spissen traff ikke like godt denne gangen, og ballen seilte en liten meter over mål.

Megasjanser

Like før halvtimen var spilt fikk makedonskfødte Blerim Dzemaili en gylden mulighet til å utlikne for Sveits.

Steven Zuber vippet ballen inn i feltet til der Dzemaili kom på løp, men avslutningen var litt for veik, og keeper Vladimir Stojkovic fikk ei hånd på ballen.

Like før pause hadde Serbia flere gode muligheter til å doble ledelsen. Innlegget fra Tadic var nok en gang presist, men kom litt bardust på for Nemanja Matic som befant seg alene på bakerste stolpe. Like etterpå var det Tadic selv som klemte til på volley, men ballen suste like over Yann Sommers mål.

Politisk stikk

Etter pause jaget Sveits utlikning, og åtte minutter etter pause sa det pang. En avslutning fra Shaqiri ble blokkert, og ballen gikk ut i rommet utenfor 16-meteren. Der dukket Granit Xhaka opp og klemte til. Ballen føyk knallhardt og med skru i det lengste hjørnet, utakbart for keeper.

Xhaka, som har albanske røtter, feiret med å forme fingrene som ørnen som pryder Albanias flagg. Ingen tvil om hvem den feiringen var myntet på, da Xhakas far var politisk fange i tre år i det gamle Jugoslavia.

- Ut ifra det jeg har hørt var de første månedene OK. Så startet de å banke ham, har spilleren tidligere fortalt i et intervju med The Guardian.

Like etter Xhakas mål holdt Shaqiri på å fullføre snuoperasjonen. Driblefanten dro seg innover og curlet ballen mot det lengste hjørnet. Dessverre for han gikk ballen via krysstanga og ut.

Feiret på samme måte

Xherdan Shaqiris sko. Sveits på den venstre, Kosovo på den høyre. Action Images / Gonzalo Fuentes
Xherdan Shaqiris sko. Sveits på den venstre, Kosovo på den høyre. Action Images / Gonzalo Fuentes Vis mer

Det kokte i sluttminuttene i Kaliningrad, og i det 89. minutt punkterte Shaqiri kampen.

Stoke-spilleren ble spilt gjennom og stormet mot Serbias mål. Han kom seg forbi den siste forsvarsspilleren, og trillet ballen forbi keeper i det lengste hjørnet. Etterpå feiret han på samme måte som Xhaka. Det var ikke bare idretten som var i tankene til de sveitsiske spillerne, bak var et klart politisk budskap.

Før den siste runden i gruppespillet står Brasil med fire poeng, Serbia har tre, Sveits fire og Costa Rica null. I neste kamp møtes Brasil - Serbia og Sveits - Costa Rica.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer