Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arsenals nye manager: - Han er besatt av fotball, det er rett og slett en sykdom

Unai Emery (46) kjører spillerne sine hardt på trening og bruker flere timer på å analysere videoer. Det er det ikke alle som er like begeistret for, men merittene hans taler for seg.

ALLTID PÅ JOBB: Unai Emery puster og ånder fotball. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix
ALLTID PÅ JOBB: Unai Emery puster og ånder fotball. Foto: Richard Calver/REX/Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske artisten Joseph Pujol hadde en utrolig kontroll på tarmene sine. Pujols artistnavn var Le Petomane (Fjertomanen) og han underholdt publikummere over hele Frankrike med «fjerteshow».

Pujol kunne trekke inn luft gjennom baken for deretter å slippe den kontrollert ut igjen samme vei. Etter hvert trente han opp evnen til å kontrollere denne lyden.

Ikke bare kunne han fjerte den franske nasjonalsangen (Marseillaisen), han kunne også utføre vignetter fra komponister som Offenbach og Verdi. Pujol kunne til og med sitte, som en yogainstruktør, i en bolle med vann og trekke veska inn i kroppen, før han sprutet den ut fem meter over scenen.

Mange trodde at Pujol hadde fått en gave fra naturen, men det handlet om mengder med trening og en nådeløs disiplin. Fjertomanen brukte flere timer hver dag på å perfeksjonere triksene som ble vist fram på forestillingene.

Arsenal-manager Unai Emery er ikke noe annerledes, sett bortsett fra tarmkontrollen. Spanjolen er både besatt av fotball og en ivrig leser. Han har oppnådd suksess som et resultat av hardt arbeid og en stadig søken etter muligheter til forbedringer.

Støtteapparatet i gamleklubben Sevilla pleide å tulle med at Emery brukte så lang tid på treningsfeltet, at han endte opp med å spise tre måltider om dagen der.

Emerys motto er enkelt og gjelder for både spillerne og ham selv: «Con talento y sin talante no llegamos, pero con talante y sin talento tampoco». Med talent uten vilje, kommer vi ingensteds, men det gjør vi heller ikke med vilje uten talent.

Alle Arsenal-spillerne som håpet på en myk overgang etter Arsène Wengers exit, har allerede fått kjenne på kroppen at det ikke er tilfellet. Spillerne blir i stedet møtt med spørreskjemaer, treninger som er like intense som derbyet i Nord-London og videoer. Mange videoer.

FOTBALLNERD: Unai Emery puster og ånder fotball. Foto: REUTERS/Edgar Su/NTB Scanpix
FOTBALLNERD: Unai Emery puster og ånder fotball. Foto: REUTERS/Edgar Su/NTB Scanpix Vis mer

Har det i bloded

Unai Emery hatet å spille fotball. Han ble født i den sjarmerende spanske byen Hondarribia, på grensa til Frankrike, og fant raskt ut at familiebedriften ikke var noe for ham.

Faren og bestefaren var begge keepere. Sistnevnte, Antonio, slapp inn det aller første målet i La Liga i februar 1929, da Real Union tapte 2-3 mot Espanyol. Unge Unai var ikke særlig interessert i fotball, og brukte i stedet tiden på spanske tegneserier som El Jabato og Mort & Phil.

- Jeg var litt ynkelig. Da jeg ikke ble valgt ut på laget, kunne jeg puste lettet ut - jeg følte presset, har Emery seinere innrømmet.

Emerys silkemyke venstrefot gjorde at han fikk fem kamper for Real Sociedad i 1995/96-sesongen, og han scoret blant annet i en 8-1-seier over Albacete. Men han driftet sakte, men sikkert nedover på den spanske fotballpyramiden, med en rekke korte opphold i klubber som Racing Ferrol, Leganes og Lorca Deportiva da han var i 30-åra.

Han klarte aldri å riste av seg en kneskade som stadig kom tilbake i Lorca, og bestemte seg derfor for å ta trenerlisens i stedet. Emery ble en gang fortalt av Sociedad-sjef John Toshack at «en god trener må være det motsatte av hva han var som spiller», så Emery innså at for at han skulle nå ut til spillerne, så måtte han se dem på en annen måte.

Jula 2004 fikk Emery sin første sjanse til å skinne som manager. Lorca lå midt på tabellen i spansk tredjedivisjon, da sportsdirektøren i klubben erstattet manager Quique Yague med den skadde midtbanespilleren. Det etter at Emery hadde imponert ham fra sidelinja med sin taktiske hjerne.

- Vi hadde ferie sju dager i jula og jeg sa farvel til mine lagkamerater som alle andre spillere ville gjort, har Emery uttalt.

- Jeg kom tilbake og sa: «Hei, jeg er deres nye trener». Det var vanskelig, men jeg ble så involvert i min nye rolle fra starten av at jeg ikke tenkte over det - jeg kjente spillerne så godt, så alt fløt ganske enkelt.

FIKK MULIGHETEN: Unai Emery i tiden som Almeria-trener. Foto: AFP PHOTO/JOSÉ LUIS ROCA/NTB Scanpix
FIKK MULIGHETEN: Unai Emery i tiden som Almeria-trener. Foto: AFP PHOTO/JOSÉ LUIS ROCA/NTB Scanpix Vis mer

En lang vei hjem

Han minnet om en hyperaktiv vampyr, og Emerys entusiasme vekket Lorca til live den sesongen. Da Juan Carlos Ramos scoret vinnermålet i ekstraomgangene fra egen banehalvdel, og sikret klubben fornyet kontrakt etter en playoff mot Real Union, løp Lorcas nye manager inn på banen for å feire med spillerne.

Emery var så full av følelser at han gikk 16 kilometer tilbake til hjembyen Hondarribia den kvelden, i et forsøk på å roe seg ned.

Da lille Lorca bare var én kamp unna opprykk til La Liga den påfølgende sesongen, begynte gribbene å sirkle rundt klubben.

- Vi levde drømmen, sier kaptein Antonio Robles.

- Vi var så godt forberedt på kampene og han ga oss troen på at vi var bedre enn motstanderne.

Almeria var mer kjent for å være stedet der Sergio Leones mesterstykke The Good, the Bad and the Ugly ble spilt inn, enn alt det beskjedne fotballaget hadde oppnådd, før en ny sheriff trasket inn i byen i 2006. 35-åringen rykket umiddelbart opp med klubben og forsøkte ikke å legge skjul på ambisjonene sine heller.

- Emerys ønske om forbedring på hver eneste treningsøkt var smittsomt, alt var like intensivt som under kamper, forteller den tidligere Almeria-spilleren Miguel Angel Corona.

- Vi visste at vi kjempet mot bedre lag, så vi måtte være bedre uten ball og mer kliniske med den, fordi vi fikk færre sjanser.

- Vi tilbrakte halve uka på å jobbe med dødballsituasjoner, fordi vi visste at det var vår største sjanse til å score - å få ballen inn i boksen. Unai innså det raskt og endret treningene deretter. Det var det smarte å gjøre og Unai er så intelligent.

Mer enn halvparten av Almerias mål den sesongen kom fra nettopp dødballer.

FANTASY: Det store spørsmålet denne runda er hvem som (eventuelt) skal erstatte Richarlison? Vi ser på forsvaret, er det mer aktuelt med fire bak framover? Vi går også gjennom alle de mest interessante lagene, for å vurdere hvilke spillere som er mest aktuelle. Gjest er Marius Evensen. Video: Per Ervland / Dagbladet Vis mer

- Stopper aldri

Det var i Almeria at baskerens kjærlighet for videoanalyse vokste seg stor. En gang mistenkte Emery at en spiller ikke hadde sett på den ukentlige videoen han sendte ut til spillerne sine, og sendte ham derfor en tom fil. Og responsen?

- Åh briljant sjef. Du er spot on som vanlig.

Det har ført til at Emery går gjennom videoer i flere timer med spillerne, videoer som han forbedrer med assistent Juan Carlos Carcedo, som har fulgt etter ham til Nord-London.

- Han er en kolossal pesado (irriterende fyr) og spillerne hater ham, har en anonym spiller avslørt.

- Lagmøtene varte evig, spillere sovnet, videoanalysene var uendelige, det samme var dødballtreningen. Du ser på videoer i time etter time og det er masse piss.. men det fungerer. Det er så ubarmhjertig at alle spillere til slutt vet nøyaktig hva han ønsker.

Emery mener at hans stolteste øyeblikk som trener kom den sesongen, etter at daværende Zenit Saint Petersburg-manager, Luciano Spalletti, hadde skrytt hemningsløst av Almeria-laget. Noen få uker seinere scoret også Zenit på et innøvd trekk som laget hadde øvet på hver uke.

- Du blir ofte møtt med det skumleste som finnes som fotballspiller - deg selv, sier Corona med latter i stemmen.

- Du må se på dine egne feil, på brutalt vis rett foran deg. Men om du ønsker å forbedre deg, så er det ikke noe problem å se noen få videoer av deg selv, sier han, og kommer med et eksempel:

- Emery stopper aldri. Jeg var på familieferie og pappa hadde tatt med ei bok jeg kunne lese, men han hadde allerede fått beskjed av Emery om at jeg skulle lese den. Han skal ha sagt til pappa: «Kjøp boka til ham og les den for ham om du må».

Sulten Emery

Alt hjalp. I klubbens første La Liga-sesong ble Almeria nummer åtte og slo blant annet Real Madrid på hjemmebane februar 2008. Den seieren var et mesterstykke i forberedelser.

«Emery spiser Madrid», hadde avisa El Pais som overskrift dagen etterpå. Tidligere i uka hadde han gjort nøyaktig det, da han spiste marengs (Madrids kallenavn) på forsiden av den spanske sportsavisa Marca.

- Unai sendte oss ut på banen vel vitende om at alle Real Madrid-angrep startet med Guti, sier Corona, som nå er sportsdirektør i Almeria.

- Og dersom vi stoppet ham, ville vi ha en sjanse. Som midtbanespiller var jobben min å gjøre livet hans så lite komfortabelt som mulig. Ikke bare det, jeg fikk to assist også!

- Til og med da visste vi at det ville bli vanskelig å gjenta en slik sesong. Almeria er en veldig liten klubb, så det å bli nummer åtte foran lag med store budsjetter og en stor fanskare var utrolig. Han gjorde så mye for oss, sier Corona.

En sterk ryggrad var nøkkelen. Diego Alves, Carlos Garcia og Álvaro Negredo har alle fått fine karrierer i ettertid, spesielt sistnevnte, som Emery hentet fra Real Madrids reservelag. Men Unais gode evne til å produsere gull av gråstein var fundamentalt.

i 2007/08-sesongen slo Almeria Sevilla borte og hjemme, spilte uavgjort mot Barcelona hjemme og fikk med seg fire poeng mot Villarreal som ble nummer to i ligaen.

- Jeg lærte så mye av ham den sesongen, spesielt hvordan vi skulle utnytte angrepsmuligheter, forteller Filipe Melo.

Melo, som nå er i Inter Milan, dro til Almeria som en ving og forlot klubben som en av de mest attraktive boks-til-boks-spillerne i Europa.

- «Vel, du har kommet til riktig sted», fortalte han meg da jeg spurte om å få spille som defensiv midtbanespiller for å komme nærmere Brasil-troppen. «Dette er starten på at drømmen din vil gå i oppfyllelse», sa han. Uansett hva du jobber med, må du være oppriktig. Unai er det. Jeg er glad for å kunne kalle ham en venn.

Slåss mot tidevannet

Emery leverte små mirakler uten penger, noe som skapte interesse fra Valencia som selv sleit med økonomien. Tiden da klubben oppnådde suksess i Champions League eller vant La Liga og UEFA Cupen under Rafael Benitez, er over for lengst.

Valencia blødde penger og i løpet av de fire åra som Emery tilbrakte på Mestalla, mistet klubben raskt spillere som David Villa, David Silva, Juan Mata og Isco. Champions League-kvalifisering var et must.

- Han er en så effektiv trener, som gjør det beste ut av det han har, forklarer Juan Carlos Cubeiro, Spanias største ekspert på lederskap, som Emery blant annet skrev boka Mentalidad Ganadora (Vinnermentalitet) sammen med.

- Klubbpresident Manolo Llorente fortalte ham at han måtte selge de beste spillerne, får de dårlige spillerne til å dra ut og så kvalifisere seg til Champions League med dem som var igjen. Det handler om å forstå spillerne - han har alltid sagt at du må få dem til å tro på deg. Det er lett å si, men ikke så lett å gjøre. Det er varemerket hans.

Han møtte stor skepsis. Klubbkapteinene Carlos Marchena, Raúl Albiol og David Albelda - som Emery hentet inn fra kulden - snakket så vidt sammen, mens spillere var vant til å være sammen på kampdager, hvor de møttes for en brunsj som verken var sunn eller til riktig tid på døgnet for å best mulig forberede seg til kamp.

Etter at klubben haltet seg inn til en sjetteplass i hans første sesong, kom Emery på tre strake tredjeplasser i La Liga. Ingen representerte den stadig mer harmoniske troppen bedre enn Éver Banega. Før Emery ankom, var den argentinske midtbanespilleren en egen lov.

Da Banega var på utlån i Atlético Madrid i 2008/09-sesongen, hadde han blant annet laget en onanivideo som ble lekket til pressen og spredd på nettet, kjørt på rødt lys i høy hastighet og sovnet under lagmøter.

- Jeg har ikke gitt dem noen grunn for å beholde meg, innrømmet Banega.

Men Emery la opp en fitnessplan for midtbanespillere, og var overbevist om talentet hans. Banega falt riktignok tilbake til gamle synder da han kjørte over sin egen ankel på en bensinstasjon februar 2012, men den konstante videoanalysen, de individuelle møtene og den moralske støtten fungerte. For argentineren blomstret under Emery i Sevilla.

- Unai jobbet mye med Ever tidligere, sier Cubeiro.

- Når det gjelder hvor han så seg selv og karrieren sin. Uten ham, tror jeg ikke Ever ville vært den samme.

Det som Banega i likhet med resten av Valencia-troppen satte mest pris på, var Emerys lederegenskaper. Manageren innrømmer at hans verste øyeblikk i fotballen var pressekonferansen etter et 3-6-tap hjemme mot Real Madrid i april 2011.

Likevel sto Emery på kanten av det tekniske området på banen i sluttminuttene, slik at han kunne absorbere publikums rop om: «burro, burro, burro» (esel, esel, esel) i stedet for at spillerne hans måtte gjøre det.

- Fotball er en av de beste metaforene for lederskap, sier Cubeiro.

- Du konkurrerer hele tiden og du får hele tiden resultater som sier hvor bra du gjør det. Det ligger mye kraftanstrengelse som går med til å inspirere folk hver eneste dag, sier han.

Fanklubb

Til tross for at han vant den spanske ligaen i den spanske ligaen nok en gang (ligaen for klubbene som kjemper bak Barcelona og Real Madrid), lot Valencia Emery gå sommeren 2012.

Supporterne aksepterte ikke seks seire på 13 cupkamper og sju poeng av 48 mulige mot Real Madrid og Barcelona, til tross for at de var nære seier mot katalanerne ved flere anledninger.

- Jeg har et godt inntrykk av Unai, uttalte Manchester City-manager Pep Guardiola, som var Emerys første Premier League-motstander.

- Det er ikke tilfeldig at Valencia utfordret Real Madrid og Barcelona med ham.

Valencia-fansen mente at Emerys pragmatisme overgikk hans mentalidad ganadora (vinnende mentalitet).

Deretter fulgte seks måneder i Spartak Moskva som ikke var imponerende - hvor mannskapet hans blant annet tapte 1-5 mot byrival Dinamo - før Sevilla kom bankende på døra i starten av 2013.

Emery passet perfekt sammen med sportsdirektør Monchi. «Comprar bien, y vender mejor» er mottoet i klubben. Kjøp bra, selg bedre.

Monchi ga støtte til Emery, som brukte de samme metodene som han alltid har gjort. Han sendte blant annet ut et spørreskjema til spillerne for å forstå dem bedre, og innordnet hardt arbeid for å oppnå resultater.

- Jeg ble ikke født en trener, jeg gjorde meg selv til en. Jeg ble ikke født med et etternavn som gjorde at jeg kunne spille på elitenivå, så jeg måtte jobbe for det selv. Troverdigheten din kommer fra resultater, sementert i engasjementet du har vist. Hvis jeg har blitt bedre og mer suksessfull, er det fordi jeg har hatt en gruppe som er fast bestemt på å jobbe så hardt som meg, og de føler behovet for å jobbe hardere når vi mislykkes.

Og de mislyktes. Sevilla ble bare nummer ni i ligaen, og kom til Europa League i 2013/14-sesongen fordi Málaga fikk problemer på grunn av Financial Fair Play og Rayo Vallecano hadde stor gjeld. Begge klubbene havnet over Sevilla på tabellen.

Men til slutt betalte hardt arbeid seg. Emery kontrollerte alle aspekter ved treningen, som når gresset på treningsbanene skulle klippes.

- Jeg liker lukten av banen, det beroliger meg på en måte, innrømmet Emery, som tok opptak ev treningene med et kamera festet til hodet sitt.

Besatt

Emery ser alle kamper fire ganger; én gang live, nok en gang i reprise, så mindre høydepunkter og til slutt sammen med sine spillere, hvor alle har med egne notater. Manageren mener informasjon er makt. Til og med når han en sjelden gang har fri, ser han på fotball.

- Jeg ble født slik - den dagen jeg spiller golf, bør noen komme og ta meg bort, fordi jeg ikke vil være til nytte for noe, sa Emery da han fikk spørsmål etter at han hadde gitt instrukser til alle spillerne sine ti minutter inn i en kamp, inkludert keeperen.

- Det er slik jeg lever for fotballen. Treningene er ikke noe annerledes. Jeg er hele tiden over spillerne. Assistenten min er det samme. Det å kalle oss pesados (slitsomme) mener jeg er positivt, mener han.

Emery lyttet også. Sevilla-fansen var frustrert over at playmaker Ivan Rakitic ikke kunne få fram kreativiteten sin som defensiv midtbanespiller i en 4-2-3-1-formasjon, så de overtalte Emery til å bytte ut den colombiske spissen Carlos Bacca med kroaten mot Espanyol november 2013.

- Jeg er åpen for forslag, uttalte han etter 3-1-seieren.

Rakitic ble værende i den posisjonen, og var den viktigste kreative kraften i at Sevilla vant tre strake Europa League-triumfer før han dro til Barcelona.

Mens spillere kom og gikk, fortsatte han med systemet som gjorde at Sevilla var giftige på kontringer. Europa League-finalen mot Liverpool i Basel er det beste bildet på Sevilla under Emerys ledelse.

Sevilla lå under til pause etter en fin Daniel Sturridge-scoring, men Emery påminnet spillerne sin om at den eneste måten laget kunne slå Jürgen Klopps menn på var å ligge dypt og ta dem på kontringer, for å utnytte svakheter i forsvarslinja med Nathaniel Clyne, Kolo Touré, Dejan Lovren og Alberto Moreno. Sevilla slo tilbake og vant 3-1.

Bekymringsfullt

Hvis det er en ting som bekymret Arsenal-supporterne når det gjelder ansettelsen av Emery, er det hans to år i PSG. I sin første sesong, tapte PSG ligatittelen til Monaco og røyk ut av Champions League etter å ha slått Barcelona 4-0 i den første kampen.

Emerys forsøk på å innføre et sonesystem mislyktes, og det samme skjedde da han forsøkte å bruke Marco Verratti i samme rolle som Rakitic, men det var Neymars ankomst i Emerys andre sesong som virkelig skapte trøbbel.

Brasilianeren havnet blant annet på kant med spisspartner Edinson Cavani, noe som viste hvor stor oppgave Emery hadde foran seg i den franske hovedstaden. Han tok Cavanis side i maktkampen, men visste han ikke kunne vise det offentlig.

- Det alle lag trenger er en general på banen - en managerassistent som du kan stole på at vil snakke med sine lagkamerater, som lytter til ham, sier Cubeiro.

- En Mascherano, som forener Messi, Suarez og Neymar på banen mer enn Luis Enrique eller noen annen trener.

- Lederskap må være mer horisontalt enn vertikalt. Det kan ikke bare komme fra toppen, fra Unai. Det eksisterer ikke i Paris og det var slik problemene oppsto, mener Cubeiro.

Til tross for at PSG vant den franske trippelen (begge cupene og ligaen), betydde 2-5-tapet sammenlagt mot Real Madrid i Champions Leagues åttedelsfinale kroken på døra for Emery.

- Folk sier det er enkelt å vinne de trofeene med PSG ... kom igjen, det er aldri enkelt å vinne noe i fotball, sier Melo.

- Du sier at han ikke vant Champions League. Gjorde Barcelona det? Bayern München? Vant Manchester United eller Manchester City? Nei. Bare Real Madrid.

- Emery skapte historie i Paris. Jeg håper bare at han kan gjøre det samme i Arsenal - jeg er sikker på at han vil det. Han er ikke bare en taktisk ekspert, han er også fantastisk til å lede mennesker, skape samhold i en tropp og få alle til å dra lasset.

Et nytt kapittel

De Arsenal nå har fått, er en fotballnerd som gjør sitt beste for å få det beste ut av spillerne, hvis de lytter til ham. Han vil ikke la noe stoppe ham i jakten på en konstant utvikling av både seg selv og laget.

Men i motsetning til Fjertomanen, styrer han fortsatt sin egen Twitter-profil og hjemmeside; en hjemmeside hvor han pleide å gi ut gevinster til folk som klarte å gjette startelleverens hans for PSG uke for uke.

- Han er en av de beste trenerne i Europa, sier Cubeiro.

- Han har aldri vært arbeidsledig siden han kom til Lorca i 2004, noe som sier alt. Premier League vil beundre Unai, du vil se hvor mye jobb som går med til hver eneste kamp. Belønningen vil komme. Arsenal vil bli et av de beste lagene neste sesong.

Den tidligere Almeria-midtbanespilleren Corona er ikke mindre sikker, og nevner blant annet de store forbedringene på dødballer han vet Arsenal vil få under Emery.

- Unai er den beste treneren jeg noen gang har spilt for - så enkelt er det.

Det er en uttalelse du kanskje har lest, som dukket opp da Emery tok på seg Arsenal-jobben, 46-åringen blir ofte omtalt som en «pesado», en som er slitsom.

- Emery viste oss så mange videoer at jeg gikk tom for popkorn. Han er besatt av fotball, det er rett og slett en sykdom. Jeg jobbet med ham i tre år. Jeg orket ikke et fjerde, uttalte Joaquin, som spilte under spanjolen i Valencia, før en kamp mellom Sevilla og Fiorentina i 2014/15-sesongen.

Likevel er kontekst alt, og nesten alle medier utelot det Joaquin sa i tillegg:

- Han er en av de beste managerne jeg har hatt.

Sevilla vant 5-0 sammenlagt mot Joaquin og co., og vingen var så vidt borti ballen.

- Vi tilbrakte tre dager på finne ut hvordan vi skulle stoppe deg, sa Emery til Joaquin etter den andre kampen.

- Først ved hjelp av videoer, så på trening.

- Ja, ja, svarte Joaquin.

- Jeg vet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!