NATURLIG LEDER: Til tross for å spille med mye følelser er Granit Xhaka en naturlig leder og et arbeidsjern på midtbanen. Foto: REUTERS / Darren Staples
Livepic
NATURLIG LEDER: Til tross for å spille med mye følelser er Granit Xhaka en naturlig leder og et arbeidsjern på midtbanen. Foto: REUTERS / Darren Staples LivepicVis mer

Arsenals nye sveitsiske stjerne: -Minner om Bastian Schweinsteiger

Granit Xhaka har gjort et bra EM, i åttendedelsfinalen står Polen for tur og midtbanespilleren må bruke alle ferdigheter til å hjelpe laget til seier.

SHistorien på 1 minutt

Xherdan Shaqiri var lenge ansett som det største sveitsiske talentet med albansk bakgrunn, men det stempelet har gradvis Granit Xhaka overtatt. Xhaka ble fort lederen på midtbanen i Borussia Mönchengladbach etter han kom til klubben i 2012 fra Basel. Midtbanespilleren tiltrakk seg oppmerksomhet etter å ha vært i god form og kaptein for det tyske laget. Sveitseren valgte til slutt å signere en langtidskontrakt med Arsenal i mai.

Hvorfor bør du vite om han?

I likhet med Shaqiri utviklet Xhaka seg i ungdoms-akademiet til Basel. Da han var 16 år hang karrieren i en tynn tråd da han pådro seg en korsbåndskade, men han klarte å rehabilitere skaden. Han var heldig som ble frisk tidsnok til å kunne representere u17-laget til Sveits i VM 2009, hvor han hadde assisterende pasning på vinnermålet mot Nigeria i finalen.

Tidligere landslagstrener for Sveits, Ottmar Hitzfeld, sammenlignet unggutten med en av verdens beste spillere etter Xhakas internasjonale debut i 2011.
Jeg ser likheter mellom Granit og Bastian Schweinsteiger, som jeg tok inn i førstelaget til Bayern München da han var 18 år, uttalte Hitzfels. - Han er ekstremt moden, intelligent, har gode tekniske ferdigheter og leser spillet godt.

Xhaka spilte en god kamp da Basel gikk videre til åttendedelsfinalene i Champions League på bekostning av Manchester United i 2011/12. Han forlot klubben til fordel for Mönchengladback den sommeren for 8.5 millioner Euro.

Treneren Lucien Favre stresset ikke med unggutten og hans første sesong i Tyskland var rolig. Den neste sesongen ble han fort en nøkkelspiller for laget. Hans varierte løp og tempo-skifter dikterte spillet til laget. Han overtok kapteinsbindet fra Martin Stranzl som ble satt ut av spill grunnet skade. I mai ble det offentliggjort at sveitseren vil dra til Arsenal etter EM.

I EM har Sveits overrasket og gått videre til åttendedelsfinalene. Xhaka har spilt alle tre kampene i gruppespillet og har en god pasningstatistikk. Hele 92% av pasningene hans har kommet til rett adresse. Han har taklet nest mest i laget og pådratt seg 1 gult kort i gruppespillet.

Styrke

Xhaka er på vei til å bli en perfekt midtbanespiller. Han har en god pasningsfot og har et talent for å slå lange pasninger frem mot spissene. Han er en naturlig leder som alltid krever ballen, mens taklings-ferdighetene har forbedret seg med tiden.

Sveitseren har mye erfaring til å være 23 år. Han har 46 kamper for landslaget. Han deltok under VM i Brasil og har scoret 6 mål til nå.

Svakhet

Midtbanespilleren er veldig lidenskapelig og følelsene hans kommer til syne når han spiller. Dette har gjort at Xhaka ofte får gule kort. En av de verste tingene han har gjort var å sparke en motspiller som løp forbi han og fikk direkte rødt kort. Motspillere vet at dette er en av hans svakheter og gjør ofte mye for å irritere sveitseren i løpet av en kamp. Når han skal spille under Arsene Wenger må han kontrollere temperamentet mye bedre.

Han er ikke den raskeste midtbanespilleren og kan slite med å holde følge med raske motspillere. I tillegg bør han forbedre scoringsstatistikken.

Visste du at?

Xhaka er født i Basel, men foreldrene kommer fra Kosovo og han er veldig tro til sine røtter. Granits storebror Taulant Xhaka spiller for Albania og brødrene møtte hverandre i gruppespillet under EM.

*Artikkelen ble først publisert 15 Januar 2016.

BRØDRE: Xhaka-brødrene er et av to brødrepar i EM i år. Granit (t.h) og Taulant (t.v) etter gruppekampen mellom Albania og Sveits. Foto: EPA / JEAN CHRISTOPHE BOTT 
BRØDRE: Xhaka-brødrene er et av to brødrepar i EM i år. Granit (t.h) og Taulant (t.v) etter gruppekampen mellom Albania og Sveits. Foto: EPA / JEAN CHRISTOPHE BOTT  Vis mer