- Artig å vinne

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Thomas Alsgaard ledet an i tidenes norske storeslem i klassisk sprintlangrenn. FIS' langrennsformann, Odd Martinsen, lover nå klassisk sprint i neste OL. - I Torino 2006 kan jeg garantere at sprinten blir klassisk, sier Martinsen til Dagbladet.

Og det er ikke bare gode nyheter for Thomas Alsgaard, men for hele Langrenns-Norge. Med sjudobbelt norsk i gårsdagens renn, burde det i hvert fall ikke være fare for bredden.

- Artig for meg å vinne. Etter dette fatter jeg ikke hvorfor mellom-europerne på død og liv skal ha så mye sprint på verdenscup-programmet, sier Thomas Alsgaard bitende ironisk.

Tulling

I Lahti-VM gikk sprinten i fristil. Det gjør den også i OL i Salt Lake City neste år. Vanligvis alternerer man på stilartene mellom OL og VM. Så langt har man ikke gjort det på sprint.

- Det er fordi vi måtte sette OL-programmet tidlig. Men våren 2002 skal vi ha en konferanse der det trolig også blir vedtatt at det samme skal gjelde sprint. Det er full politisk enighet i FIS om at det skal være 50/50-deling mellom stilartene i langrenn, forklarer Odd Martinsen.

At de to første mesterskapene i sprint går i fristil har ikke vært i favør av Norge, som har flere gode klassiskløpere enn fristilsløpere. I går dukket ukjente Toralv Heimdal (30) fra Bardu opp fra det store ski-intet, og tok andreplassen.

- Æ e no bare en vanlig tuilling fra Troms, sa Heimdal da han skulle si noe om seg sjøl på den internasjonale pressekonferansen etter løpet.

Enorm bredde

Thomas Alsgaard var den eneste som ikke syntes det var rart at Heimdal satt ved siden av ham på podiet.

- Jeg har sluttet å bli overrasket over nye navn som dukker opp. Vi har en enorm bredde i norsk herrelangrenn, og trenger ikke frykte for framtida, sier Alsgaard til Dagbladet.

Scenarioet for utlendingene i et OL med klassisk sprint kan dermed fortone seg som relativt skrekkelig.

- Jeg tror det er flere årsaker til at vi er så gode i sprint. I Norge er det vanlig at unge utøvere trener mye spenst og hurtighet. Dessuten vinner man mye med god teknikk i sprint. Det blir ikke så viktig med utholdenhet som i lengre løp, men mer et spørsmål om dagsform og gode ski, forklarer Alsgaard.

Elendig

Han mener fortsatt sprint og tradisjonelt langrenn burde være to isolerte verdenscuper. Men det betyr ikke at han er motstander av sprint. Alsgaard har to seirer på to starter i sprintcupen i år. I tillegg til en seier i verdenscupen før VM. Likevel karakteriserer han sesongen slik:

- Den har vært elendig. Det har ikke vært en eneste dag der kroppen har fungert som den skal. Som skiløper jakter man hele tiden på den gode følelsen. Der man kjenner at alt fungerer og at kreftene kommer av seg selv. At man aldri kan få nok av motbakker. Den følelsen har jeg ikke hatt i år.

Skjønt. I går så det ut som om Thomas Alsgaard koste seg på skirenn. Seierssmilet og humøret etterpå tydet på det.

- Jeg har jo tre verdenscupseirer og et VM-gull, så egentlig har jo ikke sesongen vært helt jævlig heller.

  • Alsgaard står over femmila i Kollen lørdag, men starter i de to siste svenskerennene i Borlänge og Falun neste uke. Deretter vil han vurdere om han går 60 kilometer fellesstart i Kuopio i Finland, som avslutter årets verdenscup.