FØRSTE GULE TRØYE: Fabio Aru mottok ledertrøya i Tour de France for første gang, etter torsdagens tolvte etappe. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)
FØRSTE GULE TRØYE: Fabio Aru mottok ledertrøya i Tour de France for første gang, etter torsdagens tolvte etappe. Foto: Tim de Waele (©TDWSport.com)Vis mer

Sykling, Tour de France:

Aru: – Det blir en hard kamp

Svekket Astana må forsvare ledertrøyen.

PEYRAGUDES (procycling.no): Skremmeskuddet var reelt. Etter etappeseieren på La Planche des Belles Filles i rittets første uken, bekreftet Fabio Aru sin intensjon om å kjempe i toppen i Tour de France, da han tok den gule trøyen fra Chris Froome på den tolvte etappen.

I finalen på Peyragudes var det angrepet til den italienske mesteren som satte Team Sky-rytteren på bakbeina. Aru ble imidlertid innhentet av Romain Bardet (Ag2r) som så sitt snitt til å vinne etappen, og Rigoberto Urán (Cannondale) som ble nummer to. Aru var likevel ekstatisk over å ta gult.

– På målstreken var jeg ikke bedre enn tredjemann, men jeg så Froome var bak. Jeg gjorde noen kjappe kalkulasjoner og tenkte at den gule trøyen var min. Det var en utrolig følelse da jeg fikk bekreftelsen, sier 27-åringen som nå har holdt ledertrøyene i samtlige tre Grand Tours.

– Vanligvis tar det litt tid før ting går opp for meg. Jeg er glad, men jeg er også den samme Fabio som startet etappen i dag. Selv om følelsen er enorm, skal jeg fortsette å sykle med samme roen som på de siste etappene.

Aru endte opp med ledertøyen på en etappe fullstendig dominert av fjelltoget til Team Sky. Det var ikke før innenfor siste 500 meter at pendelen bikket bort fra Froome og det britiske laget. I den stupbratte (20 prosent) og intense finalen falmet beina til rittlederen. Aru så ikke Froome gå bakover og handlet mer på instinkt.

– Sky kjørte hele etappen i front. Særlig i stigningene til Port de Balès og Col du Peyresourde. Når de kjører et slikt høyt tempo er det lite å gjøre. De er et veldig sterkt lag og har muligheten til å iverksette en slik taktikk. Det eneste vi kan gjøre er å sitte på hjul.

– I andre del av etappen var rytmen så høy at jeg ikke så Froome veldig mye. Jeg så han ikke i det hele tatt. Kanskje hadde han problemer på slutten, men siden jeg ikke var ved han, så jeg ikke hva som skjedde.

SOM SKYGGEN: Fabio Aru fulgte på Chris Froome sitt hjul gjennom store deler av torsdagens etappe. Foto: AP Photo/Peter Dejong
SOM SKYGGEN: Fabio Aru fulgte på Chris Froome sitt hjul gjennom store deler av torsdagens etappe. Foto: AP Photo/Peter Dejong Vis mer

Aru må ha sett Froome i bunn av 1.kategorien Peyresourde, der italieneren kjørte av veien i tandem med Sky-rytteren. Etter skulderdulten på Mont du Chat, var dette ikke første gang Astana-rytteren og Sky-rytteren barket sammen.

– Jeg satt bak Sky-rytterne da vi tok en sving i for høy fart. Vi kjørte av veien, men krasjet ikke. Vi satt på 53-skiva og det var vanskelig å fortsette å sykle. Heldigvis valgte de andre i gruppen å vente og vi takker dem for det, sier Aru – som selv ble bedt om å vente da han angrep Froome på Mont de Chat etter at briten hadde mekaniske problemer.

Arus suksess i touren kommer etter en vanskelig sesonginnledning. Den sardinske klatreren var på sine knær i mars, slått ut av bronkitt. I april gikk han glipp av mye viktig trening på grunn av en kneskade som sørget for at han mistet Giro d’Italia. Et smertefullt forfall ettersom den 100. utgaven av corsa rosa startet på hans hjemtrakter på Sardinia.

Aru viste imidlertid i Critérium du Dauphiné at formen er tilbake, mens etappeseieren på La Planche demonstrerte at Vuelta-vinneren fra 2015 kan hamle opp med de beste i Tour de France også.

Redusert Astana

Dog er laget rundt Aru betydelig svekket siden starten i Düsseldorf. Astana har mistet den meget kapable italienske klatreren Dario Cataldo. I tillegg er Jakob Fuglsang skadet. Dansken krasjet på etappe ti og pådro seg brudd i handen og på albuen. Fuglsang fikk det tøft på torsdagens etappe og måtte slippe feltet med favoritter i HC-stigningen til Port de Balès 35 kilometer fra mål.

Astana-sjef Alexandre Vinokourov tror dansken kan hente seg inn og bli en viktig mann for Aru.

– Vi må snakke med legen og fysioterapeutene for å se hvordan han har det. Hvis han er i stand til å sykle, så blir han værende i løpet, sier Vinokourov.

– Etter noen dagers hvile kan han kanskje hjelpe Aru. Nå har vi den gule trøyen og skal virkelig kjempe for å beholde den, sier Astanas manager.

Fredagens etappe til Foix er bare 101 kilometer lang, men inneholder tre 1.kategoristigninger. Dermed ligger det an til å bli en eksplosiv dag, der sammenlagtlisten igjen kan se store endringer.

– Jeg vil vente til i morgen med å tenke på morgendagens etappe. Jeg må takke lagkameratene mine for jobben de har gjort og nyte øyeblikket. Til tross for velt holdt laget seg i nærheten av meg i dag. Jakob Fuglsang også. Han prøvde å holde følge så lenge som mulig og vi visste at han hadde store smerter. Det var viktig for laget å svare etter det uhellet. Derfor vil jeg dedikere den gule trøya til lagkameratene mine, sier Aru – som har trøyen med seks sekunder til Chris Froome.

Bardet er 25 sekunder bak, mens Urán er fjerdemann 55 sekunder etter. Aru forventer hard kamp når Astana skal forsvare trøyen og ser for seg betydelig angrep tidlig på etappen.

– Nå må vi bare nyte øyeblikket og ikke tenke på i morgen før i morgen. De siste kilometerne var utrolig krevende og laget fortjener å slappe av. Men jeg vet at laget mitt er kapabelet til å beskytte den gule trøyen og beskytte meg i morgen.

– Vi har sett tidligere at slike etappe kan gjøre stor skade. Det blir en hardt kamp. Mange vil nok prøve å komme i brudd. Og jeg må nok følge noen av dem. Alt jeg vet er at den blir tøff, selv om den er hard.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!