Aru med grep om vueltaen

Dobbel glede for Astana da Froome kjørte seg ut av sammendraget.

BEST AV DE BESTE: Fabio Aru tok ikke etappeseieren, men var den beste av sammenlagtfavorittene på den brutale ellevte etappen av Vuelta a España. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIES
BEST AV DE BESTE: Fabio Aru tok ikke etappeseieren, men var den beste av sammenlagtfavorittene på den brutale ellevte etappen av Vuelta a España. Foto: AFP PHOTO / LUK BENIESVis mer

(procycling.no): Med knapt nok en eneste flat kilometer og 5000 høydemeter, var det knyttet store forventninger til onsdagens kongeetappe i Vuelta a España.

Den 138 kilometer lange etappen  i Andorra sørget ikke uventet for at det ble store endringer i sammendraget. Fra et stort brudd var Mikel Landa den sterkeste. Baskeren, som har hatt en beskjeden vuelta så langt, tok en overlegen etappeseier.

Dagen ble ikke dårligere for Astana etter at Fabio Aru viste seg som den beste av sammenlagtfavorittene.

 - Vi hadde planlagt å la Mikel gå av gårde i et brudd. Taktikken fungerte bare helt perfekt i dag, sier Aru til Eurosport. - Det har rett og slett vært en demonstrasjon fra Astana-laget, legger han til.

Chris Froome ble distansert allerede på den fjerde av dagens seks stigninger, og opp til Cortals de Encamp var det ingen av favorittene som kunne følge Astana-rytteren, som ble nummer to på etappen.

Til tross for meget imponerende kjøring av sammenlagtleder Tom Dumoulin, fikk også Aru en stor nok avstand til å ta over den ledelsen i det spanske etapperittet.

 - Jeg slet. Jeg brukte for mye krefter ned fra den fjerde klatringen, sier Dumoulin til Eurosport, som mistet kontakten med flere av de store favorittene i utforkjøringen ned fra Collada de la Gallina.

Resultater:
1. Mikel Landa
2. Fabio Aru + 1.20
3. Ian Boswell + 1.40
4. Daniel Moreno + 1.57
5. Joaquim Rodríguez + 1.59
6. Rafal Majka + 2.10
7. Mikel Nieve s.t.
8. Esteban Chaves + 2.59
9. Tom Dumoulin s.t.
10. Diego Rosa + 3.02
---
12. Alejandro Valverde + 3.04
14. Nairo Quintana + 4.19
21. Domenico Pozzovivo + 5.56
32. Chris Froome + 8.41

Hektisk start
Dagens første, av seks, kategoriserte stigning startet allerede etter 3,3 kilometer. Én av de store sammenlagtfavorittene, Chris Froome, fikk en verst mulig start da han veltet i bunn av bakken.

Briten havnet et godt stykke bak feltet og var på toppen av førstekategorien Collada de Beixalis, et snaut minutt bak hovedfeltet. Foran hovedfeltet, hvor Astana tok kontroll, ble det inn på etappens andre stigning etablert et brudd på 19 mann, med blant annet bæreren av klatretrøya, Omar Fraile.

Sky-laget fikk kjørt Froome opp igjen til hovedfeltet, og det var det britiske laget som tok kontroll på vei dagens fjerde og tøffeste stigning, Collada de la Gallina. Der fikk briten nok en gang store problemer, og måtte slippe resten av favorittene.

Tour de France-vinneren måtte gi store avstander, og var over to minutter bak feltet på toppen, 40 kilometer fra mål.

Redusert brudd
De tøffe stigningene førte til at flere av de 19 i bruddet måtte slippe. På toppen av Collada de la Gallina var det Romain Sicard (Europcar), Darwin Atapuma (BMC), Omar Fraile (Caja Rural), Ian Boswell (Sky), Mikel Landa (Astana), Nelson Oliveira (Lampre-Merida) og Pawel Poljanski (Tinkoff-Saxo) som utgjorde teten, snaut fire minutter foran restene av hovedfeltet.

Ned fra Gallina fikk en gruppe med Alejandro Valverde og Joaquim Rodríguez en luke på minuttet ned til sammenlagtleder Tom Dumoulin. Rodríguez, som er bosatt i Andorra og har vært med på å designe løypa, hadde med seg to lagkamerater i Alberto Losada og Daniel Moreno, mens Valverde hadde Imanol Erviti med seg.

Mellom gruppa til Dumoulin og gruppa til Valverde og Rodríguez satt det nok en gruppe, med ryttere som Nairo Quintana, Fabio Aru, Esteban Chaves og Rafal Majka, en gruppe som kom opp til Valverde og Rodríguez idet de entret etappens nest siste stigning, Alto de la Comella.

Pozzovivo med hjelpende hånd
Tom Dumoulin ble reddet av Ag2r, og Domenico Pozzovivo. Italieneren syklet egenhendig inn luken opp til Alto de la Commela, noe som sørget for at Dumoulin fikk kontakt med resten av favorittene, før den avgjørende bakken hvor etappen ble avgjort.

Aru angrep i bunn Cortals de Encamp, og fikk etter hvert med seg Joaquim Rodríguez og Daniel Moreno. Italieneren rykket fra den spanske duoen fem kilometer før mål, og tok opp jakten på sin egen lagkamerat, Mikel Landa, som viste seg å være den sterkeste i bruddet.

Bak Rodríguez var Rafal Majka den som fulgte nærmest, mens Tom Dumoulin førte an den neste gruppen, hvor Nairo Quintana og Alejandro Valverde måtte slippe.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.