Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Årvåken person så at noe kunne være galt. Nå hylles han: - Bra avgjørelse. Veldig bra avgjørelse

Mack Horton fjernet føflekk etter råd fra ukjent person.

FJERNET FØFLEKK: Den australske svømmeren fjernet en føflekk etter at en person gjorde ham oppmerksom på at den burde sjekkes ut. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix
FJERNET FØFLEKK: Den australske svømmeren fjernet en føflekk etter at en person gjorde ham oppmerksom på at den burde sjekkes ut. Foto: Xinhua/Sipa/NTB Scanpix Vis mer

(Dagbladet): Den australske svømmeren Mack Horton (20) tok gull på 400 meter fri under sommer-OL i Rio de Janeiro.

Det kan godt ha vært tv-bildene fra mesterskapet som gjorde at en årvåken seer slo alarm. For nylig fjernet svømmestjerna en føflekk fra brystkassa etter at en person ba 20-åringen få den undersøkt av en lege.

Det kan i beste fall ha reddet livet hans.

«En stor takk til personen som sendte mail til svømmelegen og fortalte at jeg burde få en føflekk sjekket ut. Bra avgjørelse. Veldig bra avgjørelse», skriver Horton på sin Instagram-profil (se posten i bunnen av artikkelen).

Det vites ikke om føflekken var ondartet, men det er tydelig at landslagslegen uansett var enig i at det var best å være føre var, for Horton fikk føflekken fjernet umiddelbart.

Klar forskjell

Hvis du sammenlikner bilder av Horton fra 2012 og 2016, vises det tydelig at den aktuelle føflekken til Horton har skiftet form de siste årene. Den har skiftet både fasong og farge, skriver Daily Mail.

Australia er et av landene i verden som har høyest antall tilfeller av føflekkreft på grunn av den hyppige eksponeringen for solas UV-stråler, som står for 95 prosent av tilfellene i landet.

Statistikken viser at omtrent 66 prosent av landets befolkning vil få hudkreft før fylte 70 år, skriver Cancer Council Australia. Omtrent 2000 australiere dør hvert år av føflekkreft.

Tar mest liv

Føflekkreft er den vanligste krefttypen hos både kvinner og menn i alderen 15 til 54 år i Norge, og den krefttypen som tar mest liv i alderen 25-50 år.

I 2014 fikk 2003 nordmenn føflekkreft. Av disse var 1015 menn og 988 kvinner, skriver Kreftforeningen.

Over 90 prosent av hudkrefttilfellene har sammenheng med UV-stråler, som hovedsakelig kommer fra sol og solarium. Det viktigste du kan gjøre for å forebygge føflekkreft er å ha gode solvaner og unngå bruk av solarium, skriver Kreftforeningen.

Her kan du lese om hvordan du minsker risikoen for føflekkreft.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling