Arven etter Ådne Søndrål

HAMAR (Dagbladet): Her er gutta som skal redde norsk skøytesport og ta Norges neste OL-medaljer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Ådne Søndrål er skøytepensjonist. Eskil Ervik, Petter Andersen og de andre som skulle ta opp arven etter stjerneløperen. skuffet stort under verdenscupåpningen i Hamar i helga. Lasse Sætre ble beste nordmann gjennom hele helga med en sjetteplass under gårsdagens 5000-meter.

Rune Stordal (23), Even Wetten (20) og Reidar Borgersen (22) er lysglimtet for et Skøyte-Norge som sliter.

- Disse gutta kan bli like gode som Ådne Søndrål og Johann Olav Koss. Kanskje bedre. De er alle utrolig talentfulle, sier landslagstrener Jan de Kok til Dagbladet.

Forsprang

Prosjekt Torino 2006 heter satsingen trekløveret er inkludert i. Prosjektet innebærer at unge, talentfulle skøyteløpere får anledning til å trene sammen med Ervik, Andersen, Sætre og resten av elitelaget.

- Jeg har stor tro på at Rune, Even og Reidar vil være blant dem som skal redde norsk skøytesport, sier den tidligere meritterte landslagsløperen Roar Grønvold til Dagbladet.

I dag er han trener for utviklingslaget som består av 13 talentfulle unge kvinner og menn.

- Den eneste muligheten Norge har til å komme tilbake i verdenstoppen, er å satse profesjonelt på talentene allerede fra tenåringsalderen. Vi har holdt på i ett år nå, og tendensene er positive. Nederland har i dag et altfor stort forsprang til oss. De er gode på langdistanse og sprint - både på herre- og kvinnesiden. Målet er å ta igjen dette forspranget år for år, slik at vi i OL i Torino om vel tre år kan blåse dem i nakken og gi dem skikkelig kamp om medaljene, sier Grønvold.

- Målet er å ha medaljekandidater på samtlige distanser i Torino-OL. Men vi har en lang vei å gå for å nå det målet, legger han til.

Bare eliten

Ingen nordmenn klarte å karre seg opp på pallen i EM og VM i fjor. Under OL i Salt Lake City fikk Norge bare to OL-bronser på skøytebanen.

- Tidligere har det bare dreid seg om eliten i den norske skøytesatsingen. Det er selvfølgelig viktig, men vi må ikke glemme de yngste. Vi har tapt hvis utøverne blir læregutter eller -jenter først når de er 24 år. Da er vi for seint ute, sier Roar Grønvold.

Lovende Reidar Borgersen har trent sammen med «de store» i ett år nå. I går debuterte han i verdenscupsammenheng med en flott 11.-plass.

- Jeg er godt fornøyd. Hvis jeg hadde klart å slå Frank Dittrich, ville jeg blitt enda mer fornøyd. Men det ble for tøft, sier Norges OL-håp i Torino.

Han og de andre gutta på utviklingslaget ser bare fordeler av å trene med elitelaget.

- Det er veldig moro og inspirerende å være på lag og trene med OL- og VM-medaljevinnere. Vi er helt avhengige av dem for å bli bedre, sier Borgersen og får samtykkende nikk både av Even Wetten og Rune Stordal.

De to sistnevnte, i tillegg til Marius Berg (21), slo for øvrig ut Eskil Ervik i kvalifiseringen til lørdagens 1500-meter...

SKAL REDDE NORSK SKØYTESPORT: Disse tre unge herrene, Rune Stordal (f.v.), Even Wetten og Reidar Borgersen, er blant løperne Norge skal sette sin lit til på skøytebanen under OL i Torino i 2006.
SJEFEN: Landslagstrener Jan de Kok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer