100 meter i OL

Arven etter Bolt

Gullfavoritten på 100 meter i Tokyo ble fraktet ut av stadion i rullestol i Usain Bolts aller siste OL-løp.

RIO-OL: USAs Trayvon Bromell i rullestol etter at han stupte over ende like etter mål, etter det alle trodde var en tredjeplass på stafetten. Etterpå ble USA disket fra bronsen. Foto: Johannes EISELE/AFP/NTB
RIO-OL: USAs Trayvon Bromell i rullestol etter at han stupte over ende like etter mål, etter det alle trodde var en tredjeplass på stafetten. Etterpå ble USA disket fra bronsen. Foto: Johannes EISELE/AFP/NTB Vis mer
Publisert
ol-logo

OL Tokyo

2020

TOKYO (Dagbladet): For første gang siden OL i 2004 vil vinneren av 100 meter for menn bli noen andre enn verdensrekordholder Usain Bolt (34) - som har løpt 9,58 som best og som innehar OL-rekorden på 9,63 (satt i 2012).

Han som gikk inn i OL som favoritten til å hente hjem gullet i friidrettens Formel 1-øvelse, var amerikanske Trayvon Bromell (26), som knapt har løpt løp de siste åra som følge av skadeproblemer.

26-åringen har årsbeste i verden på 9,77 og ble i juni den niende løperen i historien til å presse seg under 9,8 sekunder på distansen. Han ble bare nummer fire i lørdagens kvalik, men gikk videre på tid og må regnes som favoritt selv om han «bare» leverte 10,05 etter en trøblete start (bookmakere har han fortsatt som favoritt).

De største utfordrerne til OL-gullet er først og fremst Andre De Grasse, Akani Simbine, Zharnel Hughes, Ronnie Baker, Fred Kerley, Lamont-Marcell Jacobs og Yohan Blake.

Du er unnskyldt hvis du ikke har hørt om så mange av disse sprinterne tidligere. Hva skjedde egentlig med 100-meteren etter at Usain Bolt la joggeskoene på hylla?

- Det som skjedde der, var jo at Christian Coleman begynte å overta. Han var den neste som vant og som satte verdensrekord innendørs på 60-meter. Så var det tre tester hvor han ikke var til stede, så han ble utestengt. Da fikk du enda et vakuum på en måte, sier NRK-kommentator Jann Post til Dagbladet i Tokyo og fortsetter:

- Så du har en situasjon hvor enkelte har vært skadet og kommet tilbake. Så Bromell, som er raskest i verden nå, har ikke løpt på et par år. Og da er han litt ukjent for folk, selv om han har tatt VM-medalje tidligere. Så det er ikke noen klar sprintstjerne.

Allerede i 2015 gjorde Bromell seg bemerket med å klokke inn på tiden 9,84, og med det ble amerikaneren den raskeste tenåringen på 100 meter noensinne.

Så kom skadeproblemene.

NESTEN: Jeanette Hegg Duestad endte på fjerdeplass i 50m rifle, helmatch i OL. Video: Discovery+. Vis mer

I rullestol

Sist Bolt løp i OL, var han med på å vinne 4x100 meter stafett med Jamaica i Rio. I det samme løpet deltok Bromell for USA som 21-åring på ankeretappen.

Bromell ga alt for laget sitt og løp i mål til det alle trodde var bronse, men USA ble seinere disket fordi løperne var utenfor den tillatte sonen i siste veksling. Etterpå ble Bromell fraktet bort i rullestol etter at han falt like etter mål og rev akillessenen - en skade som plaget ham i mange år.

- Hvem som er det mannlige trekkplasteret nå, er ikke så godt å si. Men hvis Bromell vinner da, som har årsbeste i verden, så er det en god story, sier Post og fortsetter:

- Han forlot forrige OL på rullestol etter 4x100 meter der, og har kjempet i 3-4 år med skade for å få løpe for fullt igjen. Hvis han da klarer det, så har vi iallfall en story som går hjem i USA da, sier Post.

Bromell ble desidert sist i 100-meterfinalen på 10.06 i Rio og visste ikke om han kom til å konkurrere i OL igjen.

SVALESTUP: Trayvon Bromell faller i mål, mens Bolt kan juble for stafettgull. Foto: PEDRO UGARTE/AFP/NTB
SVALESTUP: Trayvon Bromell faller i mål, mens Bolt kan juble for stafettgull. Foto: PEDRO UGARTE/AFP/NTB Vis mer

- Ingen stor mannlig sprintstjerne

Bolt var som kjent en underholder utenfor banen i tillegg til verdens beste den. Veien lå åpen for amerikaneren Noah Lyles (24) til å ta over den stafettpinnen.

- Man håpet kanskje at Noah Lyles, som er best på 200 meter, skulle nærme seg verdensrekorden på 200. Så var jo planen hans å løpe på 100 og 200 her i Tokyo, men det klarte han rett og slett ikke. Han var bedre på 100 tidligere, så da er han tilbake på 200 og ikke i sin beste utgave, sier Post og fortsetter:

- Så da har ikke han blitt den stjernen man kanskje trodde for to år siden. Han synger og rapper og alt mulig, så han har en del ved seg da. Så da er det jo ingen stor mannlig sprintstjerne i OL, og ikke i nærheten av den oppmerksomheten som Usain Bolt dro til friidretten. Han var jo ekstrem. Typer som han kommer ikke så ofte, som både leverer på og utenfor banen.

100 meter:

De ti raskeste sprinterne gjennom tidene:

2009: Usain Bolt - 9,58

2009: Tyson Gay - 9,69

2012: Yohan Blake - 9,69

2008: Asafa powell - 9,72

2015: Justin Gatlin - 9,74

2019: Christian Coleman - 9,76

2021: Trayvon Bromell - 9,77

2010: Nesta Carter - 9,78

1999: Maurice Greene: - 9,79

2011: Steve Mullings - 9,80

Samtidig hadde du andre sprintere som var godt kjent for allmennheten, som Tyson Gay, Asafa Powell, Nesta Carter, Yohan Blake (som løper i Tokyo) og ikke minst: Justin Gatlin.

- Du hadde et scenario der Gatlin var skurken, fordi han hadde blitt tatt for doping to ganger, og slo Bolt i VM også. Så du hadde en set up der da, sier Post og fortsetter:

- Det er mange typer som har vært på det nivået de har vært på, som fortsatt er der, men du har ikke den der klare eneren. Man har gjerne lyst på en 100-meterstjerne som skal jage verdensrekorden. Det er kanskje den mest prestisjetunge øvelsen i hele OL, sier Post.

AKTIV ENNÅ: Justin Gatlin (39) forsøkte å kvalifisere seg til OL i Tokyo. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB
AKTIV ENNÅ: Justin Gatlin (39) forsøkte å kvalifisere seg til OL i Tokyo. Foto: REUTERS/Lucy Nicholson/NTB Vis mer

- Synd

- Det ble mye mer snakk om 100-meteren. Hvem kan ta Bolt? Det er ikke det samme nå, det er det ikke noen tvil om, sier Post videre.

- Syns du det er synd?

- Ja, jeg syns det er synd at friidretten ikke har stjerner på det nivået per nå. Men hvis du ser på 100 år med friidrettshistorie, så har det vært veldig få i den kategorien da. Det er noe ekstraordinært rett og slett. Friidretten er stor og den er stor i så mange land, og land har sine egne stjerner, så oppmerksomheten rundt friidretten består, svarer Post.

Bolt var det store trekkplasteret på idrettsarenaer over hele verden. Hvis Bolt sto oppført i programmet, kunne du forvente stinn brakke.

- Han levde hele rollen, fullt ut. Han nøt oppmerksomheten og nøt å finne på ting. Han skjønte hva det gikk i, på en spesiell måte. Den kombinasjonen er ikke så vanlig, sier Post.

- Tror du vi noen gang får se noen som slår Bolts verdensrekord?

- Det kommer til å skje, spørsmålet er om det skjer neste år eller om 40 år. Det er ikke så lett å si. Det sies at skoene har blitt bitte litt bedre, det er også vanskelig å si. Men det kommer alltid nye folk. Vi har hatt uslåelige rekorder i friidretten mange ganger, men de har blitt slått de også.

Post viser til at Bob Beamon hoppet 8.90 i lengde i 1968, en rekord som sto helt til 1991 (av Mike Powell - en rekord som står i dag, journ.anm.), selv om folk sa den aldri kom til å bli slått.

- Før eller siden. Men det kan ta 100 år, eller det kan ta ett år.

P.S. Semifinalene starter 12.10 søndag norsk tid. Finalen er 14.50 samme dag.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer