Arves brev:

«Egen suksess er vel og bra, men andres fiasko er heller ikke å forakte» er et uttrykk som blir brukt titt og ofte i kunstens verden. Men det kan nok passe i andre miljøer, også. Som i fotball, for eksempel.

Erik Solér har vel ikke hatt den helt store suksessen med Start, men å anbefale å avsette Nils Arne Eggen som trener for Rosenborg, det føler han seg kompetent til å mene. Det er litt artig.

Det var en bedrøvelig kamp Rosenborg presterte i Lyon, man behøvde ikke være mye ekspert for å se det. Men det går opp og ned her i livet, også i fotballen. Og dette var definitivt ned, det er alle enige om.

Men det blir jo helt patetisk når Solér gir Eggen all skylda for elendigheten og sier at han må sparkes øyeblikkelig, så vil alt bli så meget bedre.

Nå hadde det naturligvis ikke vært særlig oppsiktsvekkende at Solér kom med en slik uttalelse (fotballspiller-selgeren Solér har som kjent et anstrengt forhold til Eggen og Rosenborg) hvis ikke samme mann bare noen dager i forveien hadde meldt til mediene at Rosenborg burde vinne sin gruppe i Champions League. Intet mindre.

Enhver som følger litt med på fotball skjønner at en slik uttalelse er stupid. Lyon, Inter og Ajax (seriemestere fra noen av de største fotballnasjoner på kloden) kjøper hele tiden inn landslagsspillere fra hele verden, vel å merke fra landslag mange klasser bedre enn det norske. Det sies at Inter f.eks. har 16 spillere i sin stall fra forskjellige landslag (ingen fra det norske, nei). Og så sier eksperten Solér at denne gruppen bør Rosenborg vinne! Rosenborg, som hele tiden blir tappet for sine beste spillere som blir solgt til deres motstandere av spillerhandlere som Solér. Det er nok atskillig nærmere sannheten at det egentlig er en sensasjon hver gang et norsk lag slår et av disse mesterlagene fra de store fotballnasjonene, selv på sin egen hjemmebane. (Bravo, Viking!)

Og alt dette ståket om at Rosenborg bør vinne på bortebane i Champions League. De europeiske storlagene som kjøper spillere for hundrevis av millioner hvert år, er jo også best på sin egen hjemmebane, og så skal man da nærmest forvente at Rosenborg skal banke disse på deres egen hjemmebane? Det er bortimot absurd.

Når Solér da omsider begriper at hans bedømming av internasjonal fotball er hinsides all fornuft, skylder han på Eggen og vil ha ham sparket øyeblikkelig.

Ekspertisen er ikke akkurat påtrengende. Å komme med sånt tøv bare et par måneder før Eggen skal avslutte sitt virke for Rosenborg og norsk fotball, det er, hvis man legger godviljen til, i beste fall dumt. Jeg tror de fleste av oss ville ha blitt såret hvis vi hadde opplevd noe sånt. Nils Arne Eggen er nok også såret, noe annet ville være naturstridig overfor en slik provokasjon, men han reagerer istedet med sinne. Det har jeg stor forståelse for. Og jeg har enda større forståelse for at han ikke gidder å stille opp til noen diskusjon med Solér.

Noen av oss som er glad i idrett synes vi har mye å takke Eggen for (Solér kan jo takke ham for å ha tjent noen millioner på salg av Rosenborgspillere). Han har gitt oss mange store opplevelser med sin fotballfilosofi om godfot og angrepsfotball og underholdning i stedet for traurig forsvarsfotball utgått fra en videoskjerm. Og han har brakt fram et lag (eller mange lag, ettersom de beste spillerne hele tiden er blitt solgt til utlandet av Solér & co.) som er spesielt i hele Norden. Rosenborg har år etter år (med noen få unntak) vært det eneste lag i Norden som overhodet er med i dette selskapet blant de europeiske toppklubbene. Han har skapt respekt for norsk fotball utover hele Europa. Jeg, og jeg vil tro mange med meg, er stolte over at Norge for øyeblikket har Nordens beste fotballag, og det er Nils Arne Eggen som skal takkes mest for det.

Da blir det absurd å komme med slikt vås som eksperten Solér presterer bare noen uker før Eggen vil avslutte sitt aktive fotballiv.

Solér sier at han ikke angrer noenting. Det burde han ha gjort.