Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arvesen: - Poels leverer alltid

Kapteinsrolle i Grand Tour en mulighet for nederlenderen etter Team Skys første klassikerseier.

ENDELIG SKY: Wout Poels tok Team Skys første monumentseier i Liege-Bastogne-Liege søndag. Nå vil nederlederen lede laget i en Grand Tour. (foto: EPA/LAURENT DUBRULE)
ENDELIG SKY: Wout Poels tok Team Skys første monumentseier i Liege-Bastogne-Liege søndag. Nå vil nederlederen lede laget i en Grand Tour. (foto: EPA/LAURENT DUBRULE) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): - Det var en episk dag, oppsummerte Lars Petter Nordhaug, i åndenød like etter målstreken i Ans.  

En vårdag i april, kamuflert i kulde, regn og snø. Den norske Team Sky-rytteren er skitten, kald og utmattet. Men veldig glad for å ha bidratt til det britiske lagets første monumentseier. Søndag var Sky 34. forsøk. 

Wout Poels tok den 102. utgaven av Liège-Bastogne-Liège. En verdig, men overraskende vinner. Poels sitt navn sto ikke blant stjerne før start, selv om han har vunnet og imponert flere ganger denne sesongen. Senest med 4.plassen i La Flèche Wallonne.  

Men veien mot toppen har vært lang for Poels. I 2012 krasjet han stygt under Tour de France og mistet nesten en nyre. Beskjeden fra legen var utvetydig dyster: Karrierestopp var det beste for helsen hans.    

- Legene ville at jeg skulle legge opp. Men nå har jeg vunnet Liège. Det er nesten utrolig, sier en forbauset Poels - etter å ha overrumplet Michael Albasini (Orica GreenEdge) og Rui Costa (Lampre-Merida) i finalen.  

- Det er to år siden jeg begynte å kjenne en skikkelig god følelse i kroppen. Det har vært en hard kamp. Men jeg er mer stabil nå. Og veldig glad for å være det. Liège er et monument. Da jeg var liten så jeg alltid dette rittet. Jeg har ingen gode resultater her før nå, sier 28-åringen Vernay.

La om taktikken
Team Sky startet dagen med Michal Kwiatkowski som kaptein, men polakken gikk tom for krefter. Som i Amstel Gold Race for en uke siden, fikk «Kwiato» det tøft i kulden. Sky måtte derfor stokke om kortene. Etter Roche-aux-Faucons var det bare Poels og Nordhaug som meldte om gode bein.  

- De første fem milene var helt forferdelig. Det var snø, iskaldt og helt grusomt. Men det er glemt nå. Vi har vunnet et monument, en Ardenner-klassiker. Dette har laget kjempet for i mange år. Det er stort å være med på dette, sier Nordhaug - som kom inn med andre gruppe, tolv sekunder bak, etter enda god prestasjon i La Doyenne.  

- Det er ikke mye vi får snakket sammen på slutten. Vi kjempet utrolig hardt for å være med i finalen. Jeg hadde gode bein i dag. Det er godt å være med i front og prege finalen på en dag som denne, forsetter 31-åringen fra Nøtterøy, før han skjelvende avbryter intervjuet og tråkker mot bussen.  

Den andre nordmannen i finalen var Kurt Asle Arvesen, trygt plassert i Team Skys varme følgebil.  

- Jeg satt bak han i følgebil da han vant en etappe i Tirreno i fjor også. Det var en utrolig gledelig seier, fordi han er alltid den som hjelper andre. Det var også situasjonen i dag. Han hadde riktignok en beskyttet rolle. Men «Kwiato» var kapteinen. Poels tar steget opp og leverer. Utrolig, sier Team Skys norske sportsdirektør.  

En gruppe på cirka15 ryttere tok fatt på siste kategoriserte stigning inne i Ans. Mye var sagt om den nye Côte de Rue Naniot på forhånd. Med sine 600 meter à 10.5 prosent ble brosteinsbakken helt avgjørende. Poels satt rolig da Julian Alaphilippe (Etixx) akselererte i bunn, med forhåndsfavoritt Alejandro Valverde på hjul. Men da en meget sterk Albasini forserte i front, lå nederlenderen ikke langt bak. Arvesen sier noen siste instrukser via radio var med å føre Poels i riktig posisjon.    

- Han gjorde alt riktig i dag. Han tettet luke til de tre i front. Vi sa på radioen at disse er raskere enn han i en spurt. Han fikk beskjed om å sitte på hjul. For å være ærlig, trodde vi han åpnet spurten for tidlig, men han var sterkest i dag, sier Arvesen.  

- Vi var optimistiske etter La Redoute. Vi hadde hele laget fremme der. Så mistet vi litt motet, da «Kwiato» sa han følte seg dårlig. Vi mistet (Chris) Froome også. Men vi hadde fortsatt Lars Petter og Wout, som begge følte seg bra. Etter Saint-Nicolas, da han gikk etter, var vi optimistiske igjen. Det er fantastisk. Utrolig.  

Ny, viktigere rolle
Å tilkjenne seg selv en leder rolle i Team Sky er ingen enkel oppgave. Det britiske laget har flere potensielle kapteiner, spesielt i Grand Tours hvor Froome, Kwiatkowski, Mikel Landa og Geraint Thomas går med store ambisjoner. Etter seieren i Liège og sammenlagtseieren i Volta Valenciana, mener Arvesen at nåløyet kan ha blitt større for Poels.  

- Nå kjører vi for Wout i Touren (latter). Han blir bedre og bedre, sier Arvesen spøkefullt, før han tilføyer:  

- Heldigvis kjører vi mange ritt. Wout er en som alltid leverer når han får muligheten. Så får vi se hva som skjer i fremtiden.  

Poels sin stjerne i laget har utvilsomt blitt større nå, etter å ha tatt Team Skys første store klassikerseier. Ved lagbusen i Ans fikk den slanke klatreren en bjørneklem av teamsjef Dave Brailsford som så ekstatisk ut.  

- Det er svært viktig for laget å vinne her. Vanligvis er det en spøk for de andre lagene, at vi ikke vinner (i klassikerne). Det er alltid bra å vinne. Men ekstra viktig å vise at vi kan vinne både Grand Tours og klassikere, forklarer Poels - den tidligere Etixx-QuickStep-rytteren.  

- Forskjellene på Sky og Etixx er at Sky er mer et lag for sammenlagtrytteren. Det gir ingen mening i dag (latter). Men for meg er det store forskjellen. Hos QuickStep jobbet jeg med Tom Steels, og det var bra. Nå trenes jeg av Tim Kerrison. Jeg jobber hardere og kroppen min er sterkere hele tiden, sier Poels - som varmet opp med høydetelt før Ardenner-klassikerne.  

- Kanskje neste år kan jeg være kaptein i en Grand Tour. Men det blir nok ikke Tour de France. Chris (Froome) er strålende. Jeg må bevise hva jeg kan. Men dette hjelper meg nok på veien, avslutter Poels.

Hele Norges coronakart