Arvesen: Liker ikke utfor

- Jeg liker ikke utforkjøringer, røper sykkelverdensmester Kurt Asle Arvesen(22). Han trosset fartsfrykten og vant VM-gull for amatører i oktober. Over nyttår risikerer han råere nedturer i Italia - mot proffene. Eller som Arvesen sier: - Ulveflokken.

På det mest vanvittige kjører syklistene unnabakke i over 100 kilometer i timen.

- Høy fart skal man venne seg til i 13-14 årsalderen. Men jeg begynte ikke å sykle før jeg var 18 år, forklarer Kurt Asle Arvesen.

Derfor renner ikke fartsgalskapen naturlig i blodet, og derfor har han bare én gang i livet gitt fullstendig blaffen i bremsene: I den aller siste utforkjøringen i landeveisrittet under VM for amatører 11. oktober i Spania.

- Da heiv jeg meg med helt framme i den tre kilometer lange bakken seks kilometer før mål, og koblet ut alt, sier Arvesen til Dagbladet.

Dristigheten resulterte i en gunstig posisjon i det 60 mann store feltet på flata inn mot mål. Reine drømmesituasjonen for romsdalingen:

- Spurter i store felt er kanskje min sterkeste egenskap, sier han.

Han tråkket fra spanjoler, nederlendere, tyskere, italienere - ja, hele bunten, denne oktoberlørdagen. En idrettsbragd soleklart kvalifisert blant de 12 kandidatene til Folkets Idrettspris.

Flykter

Over nyttår tar Kurt Asle Arvesen konsekvensen av at det foreløpig er umulig å bygge seg en framtid som heltidssyklist i Norge. I februar går ferden til Italia og hans nye klubb Zalf Euromobil Fior i Castello Franco fire mil fra Venezia. En amatørklubb.

- Fra februar til september skal jeg sykle amatør for å få en myk overgang. Men fra 1. september blir jeg en av 20 syklister i Asics' profflag. Det livet er ikke bare rosenrødt, sier han.

  • Det Arvesen prøver å unngå:
  • Det Arvesen vil oppnå:

- Å bli «spist» av ulveflokken. Akkurat nå kan jeg være på høyde med de middelmådige proffene, men er ikke stabil nok i det lange løp.

- Være god som proff når jeg er 32 år - ikke 22 år. Jeg har voldsomt mye å lære. I 1998 skal jeg forbedre kostholdet og bli flinkere til å prioritere hvile mellom treningene.

Til sammen trener Arvesen nå 1000 timer i året. Bjørn Dæhlie trener 850 timer i året.

- Sykkel er verdens hardeste idrett, fastslår Arvesen.

Fanpost

Få dager etter det sensasjonelle VM-gullet begynte fanposten å strømme inn - fra utlandet.

- Jeg får ti ganger flere brev fra Belgia og Tyskland enn fra Norge, røper Arvesen.

Sjøl mener han at dette sier mer om flammende interesse på kontinentet enn manglende interesse i Norge.

- Media i Norge fokuserer på andre idretter, som langrenn og fotball. Sykkelinteressen er der, men blir ikke hjulpet fram i lyset.

Kan Arvesen være redningen?

- Én god rytter, samt ett ritt av internasjonal klasse i Norge er det som skal til, sier han.

Ensom ulv

Langt på vei har Kurt Asle Arvesen bare seg sjøl å takke for VM-tittelen. I hjembygda Eresfjorden, en drøy halvtimes kjøretur fra Molde, var det smått med sykkeltrenere da langrennsskiene ble byttet med tohjuling for under fem år siden.

- Jeg har testet ulike treningsmetoder og utnyttet bratte fjell til langturer. Det gir like god styrketrening som mange knebøyninger, sier han.

I slutten av november besøkte han for første gang norsk toppidretts høyborg, Toppidrettsenteret på Sogn. Han har ikke savnet kompetansen derfra.

- Jeg er en ensom ulv. Har prøvet og feilet, sier Kurt Asle.

Og legger til:

- Men ut fra resultatene mine, så kan jeg ikke ha feilet så mye heller.