UPOPULÆRE I FRANKRIKE: Chris Froome og Team Sky har vært lite populære i Frankrike i mange år. Foto: REUTERS/Benoit Tessier
UPOPULÆRE I FRANKRIKE: Chris Froome og Team Sky har vært lite populære i Frankrike i mange år. Foto: REUTERS/Benoit TessierVis mer

Tour de France, Chris Froome, Kurt Asle Arvesen

Arvesen om Team Sky-hetsen: - Ei jente som jobbet for oss ble stoppet av hooligans og var livredd

Hele Team Sky-apparatet møter hets hos det franske publikummet.

LE PUY-EN-VELAY (procycling.no): Snakkisen etter den dramatiske femtende etappen av Tour de France, er pipingen mot Team Sky og Chris Froome.

Da sammenlagtlederen fikk mekaniske problemer med bakhjulet og måtte bytte det, hadde allerede AG2R satt opp farten. Rittet var i fullt fyr, og dermed var det aldri et alternativ å vente på mannen i den gule trøyen.

Etter å ha fått nytt hjul av lagkamerat Michal Kwiatkowski, ble han tauet av sine andre gjenværende lagkamerater. Det var da buingen fra det franske publikummet kunne høres tydelig.

Det var nærmest unisont u-lyder da Froome prøvde å komme i kapp med tetgruppen. Der satt den franske helten Romain Bardet, omgitt av sine hjelpere i det franske AG2R-laget.

- IKKE NOE NYTT: Kurt Asle Arvesen har både vært rytter og sportsdirektør i Team Sky. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
- IKKE NOE NYTT: Kurt Asle Arvesen har både vært rytter og sportsdirektør i Team Sky. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Chris Froome selv tar dette med knusende ro. Han og Sky er vant med negativ oppmerksomhet fra franskmennene.

- Det er sånn man må forvente. Dette er hjemmeetappen til Bardet, og alle de lokale her støtter ham. Ellers må jeg si at støtten har vært fantastisk så langt hele veien i dette rittet. Det har vært en fin atmosfære, poengterer Froome ovenfor procycling.no i pressesonen etter etappen.

- Skjer på hver etappe

Kurt Asle Arvesen har lang fartstid i Team Sky, både som rytter og sportsdirektør. Han har selv opplevd harmen fra den franske fansen.

- Det er dessverre ikke noe nytt. Det er buing på hver etappe. Det er ikke alltid det kommer frem på TV. For Team Sky har dette vært i mange år. Det er trist for alle parter. I år kjenner jeg ikke til flere eksempler enn det som ble vist på TV i dag, men det går utover flere enn bare Froome og rytterne. Det går utover massører som er på vei ut for å lange, pressefolk på vei til målområdet, sponsoransvarlige og så videre. Det var en gang ei jente som jobbet for oss som kjørte opp Alpe d'Huez et år - hun ble stoppet av hooligans og var livredd, sier Arvesen til procycling.no.

- Hvorfor er det så mange som har noe i mot Team Sky?

- Det er fordi de har gjort det bra i Frankrike rundt, rett og slett. Gamle holdninger om at «de som vinner er dopet» henger nok igjen. I tillegg er det jo en historisk rivalisering mellom franskmenn og engelskmenn.

- Det går en grense

I andre idretter er det en annen tribunekultur. På fotballkamper pipes det støtt og stadig, mens det i sykkelsporten ikke er en kultur for annet enn å heie frem heltene på veien.

I TV2-studioet etter etappen, poengterte kommentator Christian Paasche at man må tåle buing, men at grensen går der. Tidligere har Froome for eksempel opplevd å få kastet urin på seg underveis på fjelletapper.

Dave Brailsford sa til procycling.no at buing er en del av sport.

- Det har ikke vært vanlig å bue i sykkelspurten. I dag var det jo tydelig at de heiet på Bardet og buet på Froome når han kom i en annen gruppe. Hadde de sittet i samme gruppe, hadde de nok jublet dem frem i stedet. Det går jo en grense, det å nærmest kidnappe og riste biler, og når folk begynner å bli redd, da er man godt over grensen.

- Tror du rytterne lar seg påvirke av den negative oppmerksomheten fra fansen?

- Nei, det tror jeg ikke. Det gir dem heller ekstra motivasjon. Det går nok fint, de er vant til dette over mange år. Det gjelder å ikke la seg provosere av det, selv om det i enkelte sammenhenger kan være vanskelig, konkluderer Eurosport-kommentator Arvesen.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!