Arvesen ute av Tour de France

Hjem til Norge for å operere kragebeinsbrudd.

UTE: Kurt Asle Arvesen må bryte Tour de France etter veltet der han pådro seg skader i kragebeinet.
Foto: Per-Espen Løkenhagen / SCANPIX
UTE: Kurt Asle Arvesen må bryte Tour de France etter veltet der han pådro seg skader i kragebeinet. Foto: Per-Espen Løkenhagen / SCANPIXVis mer

CHATEAUROUX/OSLO (Dagbladet.no): Det ble en dramatisk norsk Tour de France-dag på den franske nasjonaldatoen, ikke bare med Thor Hushovd innblandet i spurten om seieren, men kanskje særlig da Kurt Asle Arvesen veltet stygt med drøye ti mil igjen til mål.

Flere ryttere gikk overende i det som fra avstand så ut som en tilsynelatende ufarlig situasjon, men norske sykkelfans fikk snart hjertet langt oppe i halsen ved synet av Kurt Asle Arvesen til fots i veikanten, med store smerter og problemer med å komme seg tilbake på setet.

Saxobanks pressetalsmann Brian Nygaard bekrefter i kveld overfor Dagbladet at Kurt Asle Arvesen er ferdigkjørt i årets Tour de France.

- Han har brukket venstre kragebein. Og blir sannsynligvis sendt hjem til Norge for operasjon i morgen, sier Nygaard.

- Det er også trist for Saxobank. Han er enormt viktig for laget - og er umulig å erstatte, sier Nygaard til Dagbladet.
Tre brudd i kragebeinet
I over ti mil kjempet Kurt Asle Arvesen en smertefull kamp for fortsatt Tour de France-deltakelse. Men bruddet gjorde til slutt at nordmannen må bryte.

- Kragebeinet er brukket tvers av på ett sted. Så er det delt i to på et annet. Jeg reiser hjem til Molde onsdag og skal forhåpentligvis operere torsdag. Om tre-fire uker er jeg sannsynligvis ute på landeveien igjen, sier eresfjordingen selv til NTB.

- Utrolig bittert at dette skulle skje, men verre ting er skjedd med andre før. Det er ikke verdens undergang. Likevel blir det bittert å sitte hjemme og se resten av Touren på TV. Sannsynligvis ville jeg fått noen sjanser selv på de kommende etappene, og jeg ville så veldig gjerne hjelpe lagkameratene mine når det hele skal avgjøres i fjellene siste uken, sier Arvesen.

- Plutselig lå jeg bare der
Saxo Bank-sjef Bjarne Riis mente at en motorsyklist hadde kjørt borti en tilskuer og at Arvesen hadde kollidert med tilskueren. Også amerikaneren Danny Pate var involvert i velten.

- Det var en perfekt dag, stille og rolig sykling i feltet. Jeg pratet med en rytter til høyre for meg og så en bevegelse foran meg i feltet. Rytteren foran kastet sykkelen bakover, og den traff meg. Plutselig lå jeg bare der, sier Arvesen.

- I det lengste håpet jeg at det bare dreide seg om et strukket leddbånd eller noe som kunne dyttes tilbake på plass etter etappen slik at jeg kunne starte dagen etter. Men den gang ei, sier han.

Hardt slag for Saxo Bank
Nordmannen er en viktig brikke i laget, og han kommer til å bli savnet framover.

- Det er et stort tap for oss. Det skader oss i løpet, i tillegg til at det er vondt å miste en venn etter bare ti dager. Det er en stor nedtur, sier lagkamerat Fränk Schleck.

Lagkaptein Andy Schleck er enig med sin bror.

- Han er i god form, og nå må vi gjøre det uten ham. Det er slikt som skjer, shit happens, sier han til dansk TV 2.

I 2004 veltet Arvesen stygt tidlig i rittet og pådro seg store sårskader. Etter nye tre velt, fortsatte eresfjordingen likevel til Paris. Det går ikke i år.

Etter operasjon i Norge, vil Arvesen forberede seg til VM og mulig Vuelta a Espana-start.

- Kragebeinsbrudd gjør forferdelig vondt, en slags vemmelig smerte. Man klarer ikke å holde fast i styret, og det beste er bare å sitte helt stille. At Kurt er en hardhaus, visste vi fra før, men å fortsette etappen og tråkke ti mil til mål, er en prestasjon i seg selv, sier landslagssjef Steffen Kjærgaard til NTB.

Mark Cavendish spurtslo Thor Hushovd og sikret seg seieren på den tiende etappen. Hushovd fortsetter likevel i grønn trøye.

PLUTSELIG VELT: TV-bildene gjorde det ikke mye enklere å se hva som skjedde da flere ryttere gikk i bakken, men snart ble det tydelig at Kurt Asle Arvesen var hardest rammet.Foto: TV 2
PLUTSELIG VELT: TV-bildene gjorde det ikke mye enklere å se hva som skjedde da flere ryttere gikk i bakken, men snart ble det tydelig at Kurt Asle Arvesen var hardest rammet.Foto: TV 2 Vis mer
SÅ STYGT UT: Kurt Asle Arvesen fikk hjelp i veikanten, mens han holdt seg til skulderen - tydelig med store smerter.Foto: TV 2
SÅ STYGT UT: Kurt Asle Arvesen fikk hjelp i veikanten, mens han holdt seg til skulderen - tydelig med store smerter.Foto: TV 2 Vis mer