Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Arvesens CSC skal dopingteste seg selv

- Bukken som passer havresekken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det danske profflaget CSC kommer til å teste sine utøvere utenfor konkurranse. Det betyr flere tester på Kurt Asle Arvesen og de øvrige på laget.

– Det CSC gjør nå er en god ting slik jeg ser det. Disse testene vil ta tilbake troverdigheten til sykkelsporten. Vårt lag er et foregangslag når det gjelder mange ting, blant annet trening. Det laget innfører nå er nok et bevis på at vi tenker nytt og at vi tar problemet seriøst, sier Arvesen som håper at de øvrige ProTour-lagene følger etter.

– Jeg håper dette setter et press på de andre, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Fikk kjenne det på kroppen

Det danske profflaget, med den tidligere proffsyklisten Bjarne Riis som eier, har fått med seg den kjente danske dopingjegeren Rasmus Damsgaard og hans lag i kampen mot doping. Ifølge den italienske avisen La Gazzetta dello Sport vil jaktingen på doping i eget lag koste hovedsponsoren CSC ikke mindre enn 4,1 millioner kroner

I løpet av 2007 vil det bli tatt ikke mindre enn 800 tester av lagets løpere. Damsgaard og hans mannskap vil se etter spor av EPO, NESP, spor av blodoverføringer og endringer i hormonprofilen.

Tiltaket ble startet etter årets Tour de France da CSC-kaptein Ivan Basso måtte forlate laget etter å ha stått på listen over utøvere som hadde mottatt hjelp fra dopinglegen sentralt i den spanske dopingsaken «Operasjon Puerto».

– Vi fikk føle dette på kroppen med Basso-saken. Derfor er dette et skritt i riktig retning, sier han.

FORNØYD: Kurt Asle Arvesen roser CSCs skjerpede antidoping-arbeid, hvor de skal teste sine egne utøvere oftere utenfor konkurranse. Antidoping Norges Anders Solheim er imidlertid ikke imponert. Foto: SCANPIX
FORNØYD: Kurt Asle Arvesen roser CSCs skjerpede antidoping-arbeid, hvor de skal teste sine egne utøvere oftere utenfor konkurranse. Antidoping Norges Anders Solheim er imidlertid ikke imponert. Foto: SCANPIX Vis mer

Kritisk

Anders Solheim i Antidoping Norge er imidlertid kritisk til dopingtestene som CSC nå innfører.

– De må gjerne sette i gang dette, men vi har ikke noe tro på det. Dette er bukken som passer havresekken, sier den norske dopingsjefen.

– Jeg ville aldri brukt pengene mine slik, og jeg tror heller ikke at dette skaper noen større troverdighet. Jeg ville heller ha brukt et frittstående organ som Antidoping Danmark til denne jobben. Da passer ikke bukken havresekken lenger. Jeg spør meg hvem som skal anmelde utøveren som eventuelt tester positivt, og hvor har de tenkt å analysere prøvene?

– De prøver å kjøpe seg troverdighet ved å drive internkontroll. Det er vel og bra i seg selv, men det er noe annet å ha en frittstående enhet som gjør dette.

Arvesen forstår skepsisen til at laget selv nå tar en del dopingtester.

– Det er et apparat som skal stå for testingen. Og nå blir det så mange tester at det ikke er rom for sprell ved siden av, og alle blodverdier skal også være offentlige. Men jeg kan forstå de som er skeptiske, sier Arvesen.

Riis\' lag satte i gang antidopingprogrammet etter at laget sto i fare for å miste sin hovedsponsor CSC.

(ANB)

Hele Norges coronakart