Asafa Powell har lov til å bruke stoffet på trening

Antidoping Norge: - Vi har gått inn for at det skal være forbudt utenfor konkurranse.

LOVLIG PÅ TRENING: Det er ikke forbudt å bruke stoffet oksilofrin utenfor konkurranse. Asafa Powell testet positivt på stoffet under nasjonalt mesterskap. Foto: AFP PHOTO/FILES/FRANCK FIFE/NTB Scanpix
LOVLIG PÅ TRENING: Det er ikke forbudt å bruke stoffet oksilofrin utenfor konkurranse. Asafa Powell testet positivt på stoffet under nasjonalt mesterskap. Foto: AFP PHOTO/FILES/FRANCK FIFE/NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I løpet av noen timer i går smalt nyheten om at Tyson Gay og Asafa Powell begge hadde testet positivt under dopingkontroller. Tyson Gay testet positivt utenfor konkurranse, mens Asafa Powell ble testet under nasjonalt mesterskap. Asafa Powell var raskt ute med å bekrefte hendelsen da nyheten sprakk, samtidig som han annonserte at det dreide seg om stoffet oksilofrin.

Oksilofrin er et stimulerende middel i samme klasse som efedrin. Effekten av stoffet kan gi økt energinivå og kan også øke fettforbrenningen. Dette gjør at kroppen tåler og orker mer trening. Stoffet kan også brukes for å gå ned i vekt.

Oksilofrin står på dopinglista i klassen «spesifiserte stimulerende midler». Asafa Powell ble tatt for å bruke stoffet under nasjonalt mesterskap, noe som er ulovlig ettersom det er i konkurranse. Hadde jamaicaneren derimot fått påvist bruk under trening, ville saken ha vært helt annerledes.

- Det er riktig at det er lov å bruke oksilofrin utenfor konkurranse, sier Anders Solheim, daglig leder, Antidoping Norge.

Det er slik at noen stoffer er forbudt å ta uansett om det er i konkruranse eller ikke, mens andre stoffer bare er forbudt i konkurranse. Når det gjelder oksilofrin så har Antidoping Norge allerede forsøkt å endre regelverket på dette området.

- Vi har gått inn for at det (oksilofrin) skal være forbudt også utenfor konkurranse. Og vi har gitt denne tilbakemeldingen til WADA (Verdens antidopingbyrå). Vi mener det ikke er greit å bruke stoffet i treningsøyemed selv om det ikke er forbudt, sier Solheim.

Oksilofrin vil ikke være mulig å spore i kroppen etter et par dager. Utøvere kan derfor trygt bruke stoffet tett opptil konkurranse.

Selges ikke i Norge Ingunn Riise Hullstein jobber på Norges laboratorium for dopinganalyse (NLD). Hun mener det ikke er mulig å få i seg stoffet ved et uhell, slik Asafa Powell og hans medarbeidere hevder.

- Så vidt meg bekjent er dette et oralt preparat som finnes som kapsler eller tabletter som spises. Det er ikke lovlig å selge i Norge. Regelverk i andre land kjenner jeg ikke til i detalj, sier Hullstein til Dagbladet.

Hun peker på at det er utøverens ansvar å holde seg innenfor regelverket.

- Det er vanskelig å si hva slags fordeler det har for en 100-meterløper å ta stoffet, sier Hullstein til Dagbladet.

Ingen kjennskap Tidligere friidrettsløper Vebjørn Rodal har ikke noe kjennskap til stoffet oksilofrin. Han kjenner ikke til om stoffet har blitt brukte av norske friidrettsløpere utenfor konkurranse.

- Jeg har aldri hørt om det, og har heller aldri hørt om noen som har brukt det stoffet eller andre sentralstimulerende midler i trening, sier Vebjørn Rodal til Dagbladet.

Norges sprintdronning Ezinne Okparaebo kjente ikke til stoffet.

- Jeg har aldri hørt om stoffet før nå, sier Ezinne Okparaebo til Dagbladet.

Økende problem Sentralstimulerende midler er et økende problem i friidretten. I går kom nyheten om at i tillegg til Asafa Powell har fire andre jamaicanere også testet positivt. Den jamaicanske friidrettsstjernen Veronika Campbell-Brown testet nylig positivt på et vanndrivende stoff. Det kan brukes til å skjule bruken av andre forbudte stoffer.

Straffen for å bli tatt med bruk av sentralstimulerende midler er utestengelse i tre måneder. Om man blir tatt for EPO og testosteron eller andre harde stoffer må du belage deg på to års utestengelse.

Steinar Hoen uttalte tidligere i dag at han mener man må se forskjellig på en som blir tatt for sentralstimulerende midler kontra en som blir tatt for EPO og testosteron eller andre harde stoffer.

- Det Asafa er tatt for tester man ikke på utenfor konkurranse. Så det han er tatt for testes ikke hele året, men er ulovlig i konkurranse. Mens Gay er tatt utenfor konkurranse, og da sier magefølelsen min at det er noe alvorlig, sier Hoen.