UTESTENGT: Asafa Powell er utestengt til og med 20. desember i år på grunn av den positive dopingprøven han avga i fjor. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus / NTB Scanpix
UTESTENGT: Asafa Powell er utestengt til og med 20. desember i år på grunn av den positive dopingprøven han avga i fjor. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus / NTB ScanpixVis mer

Asafa Powell utestengt i 18 måneder på grunn av positiv dopingprøve

Har vært utestengt siden i fjor sommer.

Den jamaicanske sprinteren Asafa Powell er utestengt i 18 måneder på grunn av den positive dopingprøven han avga i fjor.

Det bestemte disiplinærpanelet i Jamaicas antidopingbyrå torsdag. Powell er den tredje jamaicanske utøveren som utestenges for bruk av ulovlige stoffer denne uken.

- Panelet kom til en enstemmig avgjørelse. Det er besluttet at Mr. Powell i alle omstendigheter er funnet uaktsom og at han har gjort en feil, særlig i lyst av at han er en eliteutøver, sa lederen for panelet, Lennox Gayle.

- Det er vår beslutning at utestengelsen vil vare i 18 måneder med start fra datoen for levering av prøven. Perioden utløper 20. desember 2014, la Gayle til.

Anker Tirsdag ble også Powells tidligere treningskamerat, den kvinnelige stjernesprinteren Sherone Simpson, utestengt i 18 måneder. Også hun testet positivt for oxilofrine under det jamaicanske mesterskapet i friidrett i 2013.

Der leverte også tre andre utøvere positive dopingprøver.

Asafa Powell er tidligere verdensrekordholder på 100 meter. Han mistet fjorårets VM i Moskva på grunn av dopingprøven.

Sprinteren var ikke selv til stede på torsdagens høring, men var representert ved sin advokat Kwame Gordon. Gordon uttrykte at han var skuffet over lengden på utestengelsen og slo fast at Powell vil anke dommen til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Uvitende Powell har hele veien hevdet at han ikke tok noe ulovlig stoff med vilje. I januar avla han vitnemål der han hevdet at den fysiske treneren Christopher Xuereb hadde gitt ham injeksjonene som førte til at han ble tatt.

Videre forklarte sprinteren at han ikke husket navnet på kosttilskuddet epiphany D1, som inneholdt oxilofrine, og at han derfor ikke hadde sjekket om stoffet sto på forbudslisten til verdens antidopingbyrå (WADA).

Xuereb har på sin side nektet for å ha gitt utøvere prestasjonsfremmede midler. Han uttalte at sprinterne selv må ta ansvar for de positive dopingprøvene.
Ordknapt IAAF Chris Turner, talsmann for Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF), ønsket torsdag ikke å kommentere Powells utestengelse.

- Dette er en rettslig prosess etter IAAFs regelverk som også samsvarer med WADAs regler, og IAAF vil ikke gi kommentarer før saken er avsluttet.

- Saken gjelder en internasjonal utøver, og den fullstendige og begrunnede avgjørelsen av medlemsforbundet (Jamaicas forbund) må sendes til IAAF og deretter vurderes av vårt kontrollorgan, sa Turner.

(NTB)