UNDERTRYKKENDE REGIME: President Ilham Alijev venter på en gjest i president-palasset i Baku. Nå pågår det heksejakt etter «forrædere» i utenrikstjenesten etter en dødsbrann med påfølgende indignasjon på Facebook. Foto: AFP / Scanpix / ALAIN JOCARD
UNDERTRYKKENDE REGIME: President Ilham Alijev venter på en gjest i president-palasset i Baku. Nå pågår det heksejakt etter «forrædere» i utenrikstjenesten etter en dødsbrann med påfølgende indignasjon på Facebook. Foto: AFP / Scanpix / ALAIN JOCARDVis mer

Aserbajdsjan tar «gull i undertrykkelse»

Hodene har rullet i utenrikstjenesten i Aserbajdsjan i kjølvannet av et innlegg på Facebook der en ambassadør ga korrupte myndigheter skylda for en brann som tok 15 menneskeliv.

«Gullmedalje i undertrykkelse foran Lekene i Baku», heter det fra Den Internasjonale Føderasjonen for Menneskerettigheter (FIDH), som samler 178 frivillige menneskerettighetsorganisasjoner og har sete i Paris. I dag, fredag, åpnes De Europeiske Lekene i Baku, hovedstaden i landet. Samtidig spiller det norske herrelandslaget i fotball landskamp mot Aserbajdsjan.

I forkant av disse lekene har medlemmer av Europa-parlamentet oppfordret det autoritære regimet under president Ilham Alijev til å løslate alle politiske fanger; de er fengslede forkjempere for menneskerettighetene og journalister. Idrettsbevegelsen er oppfordret til å ta opp menneskerettighetene når de møter sine aserbajdsjanske motparter.

Men i stedet ser det ut som om forfølgelsesvanvidd har grepet om seg i maktkretsen i Baku. Kontoret til Organisasjonen for Sikkerhet og Samarbeid i Europa (OSSE) i Baku ble stengt av myndighetene i forrige uke, etter en rapport om mangel på pressefrihet. Og i utenrikstjenesten er det heksejakt etter «forrædere».

Innbyggere i Baku, hovedstaden i Aserbajdsjan, har kritisert myndighetenes byfornyelse og forskjønnelse foran åpninga av De Europeiske Lekene. 19. mai omkom 15 mennesker i en stor brann i ei boligblokk i hovedstaden. Myndighetene har sagt at brannen skyldtes et brannfarlig materiale som ble brukt for å fornye bygningens fasade. Personer i maktapparatet har økonomiske interesser i bygningsbransjen, og mistanken om korrupsjon i dette tilfellet er utbredt.

Ambassadør Arif Mammadov nådde toppen av de hjemlige nyhetene etter et innlegg på Facerbook hvor han uttrykte sin avsky etter brannen. «Ingen nasjon ville tåle denne skammen og uretten. Ledere tjener millioner på vårt folks lidelser, og hvis de ikke er redde for folkets sinne, så må de frykte Guds vrede», skrev ambassadøren.
 
Dermed fikk Mammadov sparken fra utenrikstjenesten i Aserbajdsjan, som han har tjent i 20 år. Han var fra 2000 til 2006 ambassadør til EU og fra 2007 til 2012 ambassadør til Europarådet. Så ble han lånt ut til Organisasjonen for Islamsk Samarbeid (OIC) og var fra 2013 ambassadør for OIC til EU. Det er han ennå, men han har levert inn sin avskjedssøknad «for å ikke skade OIC», som han sier til Dagbladet.

Men ikke bare Mammadov fikk sparken. Fem andre diplomater som hadde klikket «liker» på hans innlegg fikk også sparken. I tillegg fikk den aserbajdsjanske ambassadøren til Ukraina, i Kiev, sparken, fordi hans sønn hadde klikket «liker» på innlegget.

I regjeringsvennlige medier i Aserbajdsjan henges nå Mammadov ut som «forræder» og en «ny, opposisjonell aktivist». Det skrives om opprørere i utenrikstjenesken som planlegger et kupp.

 - Han har armensk blod. En som sier sånne ting om Aserbajdsjan, han må være armener, sier Siyavush Novruzov, en leder i regjeringspartiet Yeni Azerbaijan, til nyhetsbyrået APA.

Nabolandet Armenia er Aserbajdsjans erkefiende. I 1994 gikk de to landene til krig mot hverandre om enklaven Nagorno-Karabakh, som i dag er en «uavhengig», men ikke anerkjent stat.

Et nettsted har antydet å legge ambassadøren i bagasjerommet på en bil og kjøre ham til Baku. I går, torsdag, satte belgiske myndigheter inn sikkerhetstiltak rundt ambassadøren.

- Familien hjemme er redde. Men jeg kan ikke ta et steg tilbake nå. Da ville de bare ødelegge meg, sier Mammadov.

Om sitt innlegg på Facebook, sier han:

-Det var kanskje ikke veldig diplomatisk. Men jeg var indignert, rasende. De dekket bygningen med brannfarlig materiale for å skjule dårlige hus. Og der brant folk inne.

Inntil videre blir han i Brussel i Belgia. Den belgiske utenriksministeren vet hva som har skjedd, og Mammadov venter på å høre offisielt fra Utenriksdepartementet hva slags status han får der. Myndighetene i hjemlandet har hevdet at han vil søke politisk asyl i Norge. Men det benekter han. Det skyldes bare at han har skrevet på Facebook at han skal ha en ferie i Norge.

- Jeg vil fortsette å kjempe for demokrati, menneskerettigheter og rettsstat. Men jeg vet ikke nå hvor jeg og familien skal bo. Jeg vet ikke hvor jeg kan være trygg, og jeg vil ikke fly til land hvor de kunne anholde meg og utlevere meg til Aserbajdsjan, sier Mammadov til Dagbladet.

Steinar Gil, tidligere norsk ambassadør til Asernajdsjan, nå pensjonist, har fulgt med på historien og skrev «flott gjort» til Mammadov på Facebook. Han svarte da med å be Gil om å spre historien til sine venner.

- Dette har vakt stor oppsikt i hjemlandet. Myndighetene der er veldig hårsåre. Dette er en voldsom og panikkartet reaksjon. Aserbajdsjan har sluppet forholdsvis lett unna, men nå begynner kritikken for de politiske fangene å komme sterkere, sier ambassadør Gil.

Det må legges til at dødsbrannen, som satte alt dette i gang, også har vakt presidentens vrede ettersom det ødelegger glansbildet av landet, særlig når historien når ut over landets grenser. President Ilham Alijev har vært rasende på byens myndigheter og advart de ansvarlige for fornyelse av gamle bygninger. De som har skylda for brannen vil bli stilt til ansvar, har han sagt.

Ilham Alijev etterfulgte i 2003 sin far, Haydar Alijev, som president i republikken. Faren var sjef for den sovjetiske sikkerhets- og etterretningstjenesten KGB i Aserbajdsjan mens landet var en delrepublikk i Sovjetunionen.

Lik Dagbladet Sport på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.