Ashley Coles italienske mareritt: - Skulle være den perfekte avslutningen på karrieren

Venstrebackens overgang til Roma skulle egentlig være den perfekte avslutningen på en superb karriere, men ting har ikke akkurat gått som planlagt for 35-åringen.

MARERITT: Ashley Cole i Roma. Her tilbake i 2015. Foto: REUTERS/Giampiero Sposito
MARERITT: Ashley Cole i Roma. Her tilbake i 2015. Foto: REUTERS/Giampiero SpositoVis mer

Italienske fotballsupportere tar seg gjerne en tur til flyplassen. Storsigneringer fra utlandet blir alltid møtt av en mengde entusiastiske supportere, kledd i klubbens farger og med kameraet klart. De som har møtt opp er desperate etter å se sin nye stjerne.

Ashley Cole var en av de som fikk en slik velkomst da han landet i Roma på Fiumicino i juli 2014. Hundrevis av Roma-supportere hadde møtt opp for å ta imot den tidligere landslagspilleren til England. Cole var på vei til å signere for Giallorossi etter at kontrakten med Chelsea hadde gått ut. På vei gjennom flyplassen måtte Coles reisefølge beskytte venstrebacken som var på vei til Pavens offisielle sykehus for å gjennomføre den medisinske testen.

SIGNERINGEN: Ashley Cole poserer etter å ha blitt offentliggjort som Roma-spiller i 2014. Foto: REUTERS/Tony Gentile
SIGNERINGEN: Ashley Cole poserer etter å ha blitt offentliggjort som Roma-spiller i 2014. Foto: REUTERS/Tony Gentile Vis mer

Det er litt over to år siden nå, men mest sannsynlig vil ikke Cole bli gjenkjent engang neste gang han er på Romas største flyplass. En mann som ble ansett som en av de beste forsvarspillerne i Englands historie, en mann som var så konsistent og stabil gjennom hele sin Premier League-karriere har mer eller mindre forsvunnet av fra «fotballkartet».

Cole fikk bare 16 kamper for Roma. Han hadde potensialet til å være en av klubbens største profiler, men det var så vidt han ble nevnt på klubbens offisielle nettside. Han slet med å komme inn i start-elleveren etter å ha blitt fryst ut av daværende manager Rudi Garcia. I august 2015 nektet Cole å bryte kontrakten med klubben et år for tidlig og det ble ikke godt tatt imot av klubb hierarkiet. Supporterne som hadde gitt ham en varm velkomst angrer nå på at klubben noensinne hentet ham, og at det var en kostbar feil. Det vært et fall fra storhetstiden.

Når man er i Roma

Coles siste sesong i Chelsea var en skuffelse. Cesar Azpilicueta etablerte seg selv som José Mourinhos førstevalg blant venstrebackene på Stamford Bridge. Til tross for spanjolens gode prestasjoner var det uroligheter rundt Coles utelatelse. Den daværende 33-åringen startet bare seks Premier League-kamper mellom november og mai – og mange følte at Chelsea burde jobbet hardere for å beholde ham i Vest-London. Da det ble offentliggjort at han forlot de blåkledde etter åtte troféfylte år ble hans avgjørelse om å gå til Roma hyllet: I stedet for å gå direkte til Major League Soccer gikk den tidligere Arsenal-mannen til en klubb som var forventet å være med i kampen om de europeiske troféene.

TRENING: Francesco Totti og Cole. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS
TRENING: Francesco Totti og Cole. Foto: AFP PHOTO/PAUL ELLIS Vis mer

- Engelske spillere er antageligvis redde for å dra til utlandet, sa Cole på sin første pressekonferanse for klubben.

- Våre spillere er i en komfortsone i England. Det er hvor vi vokste opp, hvor vi begynte å spille for vårt ungdomslag og de fleste av oss dro aldri.

- Da jeg hørte at jeg hadde sjansen til å dra til en stor klubb i Italia så var det noe jeg ville gjøre. Klubber i utlandet forhører seg ikke om engelske spillere så ofte som folk tror. Jeg har aldri vært utenfor London, så dette er en stor mulighet for meg til å prøve et annet språk, en annen kultur og en annen levemåte.

Outsider

Et par uker senere kom lagbildet som nå er berømt. Cole ble sett for seg selv, litt utenom spillegruppa. Amatøranalyser på kroppsspråket i fotball er ofte overdrevet, men det var noe avslørende ved den avstanden mellom lagkameratene og Cole. I tillegg har han en sjenert, usikker holdning – en spiller som tidligere ble ansett som arrogant og med et stort ego.

På banen begynte oppholdet i Roma ganske greit, men det snudde seg raskt. Cole startet i fire av Romas fem første Serie A-kamper. Giallorossi inntok toppen av tabellen ved å vinne alle de fem kampene. I oktober ble romerne dratt ned på jorda igjen da de ble revet i fillebiter av Bayern München i Champions League. Kampen endte i et 1-7 tap på hjemmebane.

RUNDSPILT: Cole mistet tillit hos manageren etter kampen mot Bayern München. Her i duell med David Alaba. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI
RUNDSPILT: Cole mistet tillit hos manageren etter kampen mot Bayern München. Her i duell med David Alaba. Foto: AFP PHOTO / ALBERTO PIZZOLI Vis mer

Cole ble tatt av banen i pausen etter å ha blitt rundspilt av Arjen Robben. På de første 45 minuttene klarte tyskerne å score fem mål, og denne gruppespillkampen var kjørt.

Etter den kampen slet han med å få spilletid. Han fikk bare ni kamper til for Romas førstelag. Jose Holebas (nå i Watford) og Vasilis Torosidis (som kom til klubben for bare 400 000 euro – han er nå i Bologna) ble foretrukket fremfor engelskmannen. Fortiden og hans meritter betydde ingenting på Stadio Olimpico.

Hans siste opptreden for klubben kom foran 15 128 tilskuere i mars 2015. Kampen mot Chievo endte 0-0 og etter kampen ble han kåret til kampens dårligste spiller av den ikoniske rosa avisa Gazzetta Dello Sport.

Slutten

Den sommeren gikk det rykter om at Cole stod uten klubb. Roma fortalte media at de hadde intensjoner om å avslutte avtalen et år før tiden. Garcia ville ikke ha ham i laget.

Cole nektet. Han nektet å bli skvist ut av klubben 12 måneder før kontrakten var over. I England gikk det rykter om at han hadde takket nei til en overgang til Newcastle United.

Først 19. januar i 2016 ble det kjent at Cole hadde terminert sin kontrakt med den italienske storklubben. En uke senere signerte han for MLS-klubben LA Galaxy. Til dags dato har han fått spille 17 kamper for den amerikanske klubben, og det kan være på vei mot den avslutningen av karrieren som han håpet på.

OPPTUR: Det bedret seg for forsvarspilleren da han gikk til L.A. Galaxy i januar. Foto by Bill Barrett/ISI/REX/Shutterstock
OPPTUR: Det bedret seg for forsvarspilleren da han gikk til L.A. Galaxy i januar. Foto by Bill Barrett/ISI/REX/Shutterstock Vis mer