FØLELSESMENNESKE: Jong Tae-Se greide ikke å holde tårene tilbake da Nord-Koreas nasjonalsang ble avspilt. Foto:  REUTERS/Christian Charisius
FØLELSESMENNESKE: Jong Tae-Se greide ikke å holde tårene tilbake da Nord-Koreas nasjonalsang ble avspilt. Foto: REUTERS/Christian CharisiusVis mer

Asias «Rooney» er ikke helt som andre nord-koreanere

Har aldri bodd i hjemlandet. Tirsdag strigråt han under nasjonalsangen.

||| Brasil - Nord-Korea 2-1

Se klippet på YouTube.

(Dagbladet): At spillerne i VM framfører nasjonalsangen med ektefølt patos er ikke et uvanlig skue.

At de tar til tårene er litt mer uvanlig.

FØDT OG OPPVOKST I JAPAN: Men nasjonalfølelsen er det ingenting å utsette på. Foto:   AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
FØDT OG OPPVOKST I JAPAN: Men nasjonalfølelsen er det ingenting å utsette på. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN Vis mer

Nord-Koreas Jong Tae-Se greide uansett ikke å holde gråten tilbake, da nasjonalsangen til det hermetisk lukkede landet for en stakket stund erstattet biesvermlyden fra vuvuzelaene på Ellis Park Stadium Stadium i Johannesburg.

26-åringens bakgrunn er både kompleks og sammensatt:

Han er født og oppvokst i Japan. Moren hans har nord-koreanske aner, men sør-koreansk statsborgerskap. Han har selv byttet fra sør-koreansk til nord-koreansk pass - til tross for at han aldri har bodd der.

Men det legger altså ikke en demper på nasjonalfølelsen til Tae-San, som i nord-koreansk målestokk har et ganske annet levesett enn de fleste av sine landsmenn:

LANGT FRA UBERØRT: Jong Tae-Se under nasjonalsangen. Foto:    AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN
LANGT FRA UBERØRT: Jong Tae-Se under nasjonalsangen. Foto: AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN Vis mer

Ifølge Los Angeles Times trives han i rampelyset, og han har sin egen blogg der han poserer i bar overkropp. Han har også figurert i TV-reklamer, liker angivelig å imitere klesstilen til den avdøde rapperen Tupac Shakur og er en flittig bruker av både internett, Nintendo og PSP.

I løpet av VM kan han kanskje bli Nord-Koreas nest mest kjente mann bak statsoverhodet Kim Jong-il.

Det uttalte målet før mesterskapet var i hvert fall å score et mål i hver kamp. Den målsettingen gikk i vasken allerede i første forsøk, for selv om Nord-Korea fikk et trøstemål på tampen mot Brasil, var det ikke Tae-Se som sørget for det.

- Folk vet ingenting om Nord-Korea. Vi ønsker å forandre det inntrykket folk har av landet, fortalte han journalister før VM.

BLE HJULPET AV BANEN: Etter kampen ble Tae-Se støttet ut av folk i støtteapparatet. Foto:  REUTERS/Kim Kyung-Hoon
BLE HJULPET AV BANEN: Etter kampen ble Tae-Se støttet ut av folk i støtteapparatet. Foto: REUTERS/Kim Kyung-Hoon Vis mer

Tae-San er blitt kalt «Asias Rooney». Han har i hvert fall en kraftfull måte å spille på, og før i dag hadde han scoret de tre siste landslagsmålene for Nord-Korea: Mot Nigeria og to mot Hellas.

Så spørs det om tårene renner om han får scoringen sin i løpet av mesterskapet.