- MENINGSLØST: En av de mest innflytelsesfulle fotballederne i Asia, sørkoreaneren Chung Mong-joon, mener det er meningsløst at Sepp Blatter skal fortsette som FIFA-president. Foto: Ryu Seung-il/Polaris
- MENINGSLØST: En av de mest innflytelsesfulle fotballederne i Asia, sørkoreaneren Chung Mong-joon, mener det er meningsløst at Sepp Blatter skal fortsette som FIFA-president. Foto: Ryu Seung-il/PolarisVis mer

Asiatisk fotballtopp kaller det meningsløst at Blatter fortsetter som Fifa-president

Chung Mong-joon.

En av de mest innflytelsesfulle fotballederne i Asia, sørkoreaneren Chung Mong-joon, mener det er meningsløst at Sepp Blatter skal fortsette som FIFA-president.

Han sier rett ut at denne avgjørelsen i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), viser at de som har makt i organisasjonen ikke kan forstå alvoret i den krisen organisasjonen gjennomlever.

Mandag ble det klart at en ekstraordinær kongress i FIFA, med valg av Blatters etterfølger, skal finne sted 26. februar neste år. Inntil det skjer skal Blatter fortsatt lede det skandalebefengte forbundet. Chung mener det viser at de som har makt i FIFA «fortsatt ikke er kommet til sans og samling».

Milliardæren med sterke røtter i Hyundai-konsernet, og også tidligere visepresident i FIFA, vurderer fortsatt om han skal stille som kandidat til å overta etter Blatter. Han har ikke bestemt seg ennå, men han er svært bestemt når han mener at Blatter bør skiftes ut umiddelbart.

Utilstrekkelig Det er flere som er svært kritiske til de vedtakene FIFA gjorde mandag. Ved siden av å bestemme dato for den ekstraordinære kongressen med valg av ny president, ble det også vedtatt at det skal nedsettes en arbeidsgruppe som skal foreslå reformer innad i organisasjonen, slik at FIFA selv skal få renset opp i korrupsjonen og alle skandalene forbundet er blandet inn i.

Dette er en utilstrekkelig reaksjon mener de fleste av kritikerne til Blatter og hans styre.

Blatter ble først gjenvalgt for en femte periode på toppen av FIFA-hierarkiet på den ordinære kongressen i Zürich i slutten av mai, men bare fire dager senere kunngjorde han at han ville trekke seg. Det skjedde i forbindelse med fengsling og korrupsjonsanklager mot sju av lederne i organisasjonen.

Når Blatter går av neste år, har han sittet som FIFA-president siden 1998.

Ny æra - Jeg vurderer å stille som kandidat ved valget på den ekstraordinære kongressen, for jeg vil gjerne være i front når en ny æra i denne organisasjonen skal starte, sier Chung.

- Jeg mener likevel det er helt feil at Blatter skal sitte som leder og være med på å utarbeide et reformforslag. De som har avgjort dette kan ikke forstå omfanget av det som har skjedd, mener koreaneren.

Chung sier han vil se hvor stor støtte han kan få før han eventuelt stiller til valg. Han må regne med at Michel Platini, franskmannen som leder Det europeiske fotballforbundet (UEFA), blir en av motstanderne. Allerede ser det ut som om den tidligere stjernespilleren er sikret stor støtte, og han blir ansett for å være favoritt til å overta etter Blatter.

- I og med at Europa er senteret for fotballen i verden, er det mange som mener at en asiat ikke kan være president i FIFA. Det er helt feil, og en av årsakene til at denne organisasjonen er preget av korrupsjon, hevder sørkoreanske Chung Mong-joon.

(NTB)