Askeladden ingen visste hvem var

Men det var før han begynte å fly.

En overraskende fjerdeplass i NM vinteren 2006 og en sjuendeplass i Kontinentalcupen var alt Anders Jacobsen hadde å møte med. Men på «hoppauditionen» i Lillehammer like før pinse i fjor oppdaget landslagssjef Mika Kojonkoski at det var noe med den spinkle unggutten fra Haugsbygd på Ringerike. Anders Jacobsen skulle få prøve seg blant de store gutta.

– Det går litt på magefølelsen, sa Kojonkoski etter sjokkuttaket.

17. desember kommer det store gjennombruddet. Jacobsen vinner verdenscuprennet i Engelberg.

– Han har imponert og stadig kommet opp på et høyere nivå. Det er noe helt annet å hoppe som sistemann foran millioner av TV-seere, enn det han har gjort tidligere, mener Kojonkoski.

– Aldri sett makan

Bischofshofen 7. januar 2007: Anders Jacobsen står på toppen. Han som bare hadde sett hoppuka på TV før han tok med seg en fjerdeplass i Oberstdorf, en femteplass i Garmisch og en fantastisk triumf i Innsbruck. Debutanten sto igjen som nest sistemann da verdens mest prestisjetunge hoppkonkurranse skulle avgjøres. Presset var enormt.

Han hoppet bakken ned. 142 meter. Rennets lengste svev. Og da gjorde det ingenting at Gregor Schlierenzauer stjal seieren.

For Jacobsen sto igjen som vinneren av den 55. tysk-østerrikske hoppuka. Den sjuende debutanten i historien. Og den åttende nordmannen.

DEN NYE NASJONALFUGLEN: Anders Jacobsen kom fra intet og ble hoppsportens nye yndling. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET
DEN NYE NASJONALFUGLEN: Anders Jacobsen kom fra intet og ble hoppsportens nye yndling. Foto: DANIEL SANNUM LAUTEN/DAGBLADET Vis mer

– En mental styrke jeg aldri har sett maken til, sier Kojonkoski.

Lover nye eventyr

Da sesongen var over hadde rørleggerlærlingen hoppet inn 1 273 000 kroner i premiepenger. Bare Adam Malysz var bedre i verdenscupen.

– Andreplassen er nok det beste utgangspunktet jeg kunne få foran neste sesong. Da skal eventyret fortsette, sa Jacobsen. I verdenscupåpninga sist helg ble han vraket til laghoppinga etter en ruskete forsesong. Dagen etter tok han en sterk sjetteplass.

Anders Jacobsen var kommet tilbake. Vinnere gjør gjerne det.