Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

-  Assa, spar mæ!

-  The old man is back, sa Nils Arne Eggen da han i går møtte materialforvalteren til kveldens motstander, Sparta Praha. Så var RBK-året 2005 i gang.

ANFI DEL MAR (Dagbladet): Og la det være sagt med en gang - the old man is back. Like kolerisk og verbalt spenstig som i sine høytidsstunder. Og hadde jeg ikke kjent gubben fra før ville jeg selvfølgelig trodd at enden var nær.

Isteden var det begynnelsen på en ny Eggen-æra i norsk fotball.

-  Du kan ikke snakke med meg, vet du. Det er Perry (Per Joar Hansen) som er hovedtrener, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

-  Betyr det at den offisielle trenerkonsulenten i Rosenborg ikke skal snakke denne sesongen?

-  Nei da, men du vet - etterpå, ja, på hotellet (?), ja, det går bra. En prat har jo aldri skadet noen.

En Eggen-trening har heller aldri gitt varige men. Om du ikke er spesielt skjør og i stand til å furte i flere sekunder på rad. For Rosenborg med Nils Arne Eggen er og blir i en dimensjon for seg sjøl. Der hårsårhet er det samme som døden.

-  Assa, Daniel (Braaten) - hørte du hva jeg sa? Så du gjorde det. Merkelig - det så ut som du var på månen. Og du, Harald (Brattbakk) - du må starte, vet du.

-  Jeg gjorde det, svarer Brattbakk.

-  Spar mæ!

Metaforisk comeback

Nils Arne Eggen startet i går sitt trenercomeback med et avspark. Ikke fordi fotball i konkurranseform alltid sparkes i gang fra krittmerket i midtsirkelen, men fordi han hadde en beskjed. Og herren bevare den sjela som ikke hadde gjort det han forventer av samtlige RBK-spillere.

Hadde ballen gått bakover, ville Rosenborgs treningsfelt på Gran Canaria blitt et krater i løpet av sekunder.

-  Så du fikk med deg det - et bilde, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet. -  En metafor på den måten vi skal tenke. For ballen skal framover - den skal ikke til egen keeper. Vi skal fram, vi skal kjøre over motstanderne og vi skal score mål.

Etter én Eggen-trening på gress møter Rosenborg Sparta Praha i kveld. Og gubben vil vinne. Så kom ikke her med unnskyldninger som «tidlig på sesongen», «det er bare en treningskamp» eller «det er til seriestart vi skal være i form».

Nils Arne Eggen forlanger nemlig at Rosenborg er best mulig hele tida.

-  I forhold til der vi er i utviklingsprosessen, presiserer han. -  Skal vi bli bedre - og jeg mener disse spillerne kan bli det beste Rosenborg-laget vi noen gang har sett - er det viktig at vi har store krav til oss sjøl. Så derfor er alt vi gjør viktig.

-  Du kan ikke vente til i morgen med det du kan gjøre i dag.

Deltid på heltid

Trenerkonsulent er Nils Arne Eggens formelle tittel i Rosenborg. Legg til utvidede fullmakter og du nærmer deg virkeligheten. Men han skal ikke være med så mye - i hvert fall ikke før vi får høre planene hans.

Og da blir det nesten hele tida.

-  Jeg er med her, da, selvfølgelig - jeg skal jo liksom sparke dette i gang. Og så, om to uker, skal vi hjem og trene ei uke. Før vi reiser til La Manga - og der skal jeg helt sikkert være - jeg har jo leilighet der.

Og:

-  Etter noen fridager (fra 6. til 10. februar) er det Royal League og der skal jeg jo selvfølgelig også være med.

Lar gubben holde på

Og så er det mars og påske og plutselig seriestart. Med Eggen på RBK-benken?

-  Nei, sier han. -  Jeg skal sitte oppe på tribunen for å få mer oversikt. Men vi skal ha kommunikasjon, selvfølgelig. Og det er Perry (hovedtreneren) som bestemmer.

Mulig det er sånn. Ikke minst i de respektive RBK-trenernes ansettelsespapirer. Men her på Gran Canaria er det Nils Arne Eggen som er sjef. Til alles store glede.

-  Han får bare holde på - se, så full av energi han er, sier Per Joar Hansen. -  Dette er bra for alle. Og så blir jobben min å taue ham inn etter en stund. Selvfølgelig må vi bruke en ressursperson som Nils.

-  Perry og Rune (Skarsfjord/assistenttrener) er innstilt på at det er en læringsprosess for dem også, sier Eggen. -  At jeg holder på nå, skyldes at jeg liksom skal sparke dette i gang. Og motivasjonen min er sterk sjøl om jeg er glad for at jeg skal komme og gå i små porsjoner.

Men:

-  Når jeg er der, er drivkraften min så stor at jeg vil være der for fullt.

Skråsikker på seriegull

Nils Arne Eggen er glad for at spesielt Brann og Vålerenga nå har et definert mål om å vinne Tippeligaen. I år. Han er nemlig lei av trenere og ledere som har en langtidsplan på hvordan avstanden til Rosenborg skal kuttes ned.

-  Når noen sier at de skal være like gode som Rosenborg om to år - da sover jeg godt, sier Eggen. -  Det er ikke sånn det skal være. Og derfor er Brann og Vålerenga spennende nå - de tror de vil slå oss.

-  Men Rosenborg vinner selvfølgelig sitt 14. seriemesterskap på rad?

-  Ja, sier Nils Arne Eggen til Dagbladet.

ABSOLUTT TILBAKE: På Kanariøyene i går ledet Nils Arne Eggen årets første Rosenborg-trening. Like kolerisk og verbalt spenstig som i sine høytidsstunder. - Du kan ikke snakke med meg, vet du. Det er Perry (Per Joar Hansen) som er hovedtrener, sier Eggen til Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media