UFORSTÅELIG AVGJØRELSE: Phil Dowd gjorde som de fleste andre dommere i hans situasjon ville gjort: Stolte på sin assistents dømmekraft. Det burde han aldri ha gjort, for utvisningen av Chris Herd var fullstendig feilaktig.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
UFORSTÅELIG AVGJØRELSE: Phil Dowd gjorde som de fleste andre dommere i hans situasjon ville gjort: Stolte på sin assistents dømmekraft. Det burde han aldri ha gjort, for utvisningen av Chris Herd var fullstendig feilaktig.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTONVis mer

Assistentdommeren så syner på Villa Park

Hårreisende utvisning ødela for Aston Villa mot WBA.

(Dagbladet): Aston Villa - West Bromwich 1-2.

La det være sagt med en gang: Dommer Phil Dowd og han assistenter hadde ingen god dag på jobb på Villa Park i et tidvis ampert Midlands-oppgjør mellom Aston Villa og West Bromwich på Villa Park.

Minus og minus blir ikke nødvendigvis pluss i fotball på samme måte som i matematikken, selv om Aston Villa burde spilt store deler av kampen med én mann mindre uansett.

Konklusjon: Innkast Den første av to hårreisende avgjørelser Dowd fattet kom etter bare 12 minutter da Villas høyreback Alan Hutton kastet seg inn i et taklingsforsøk med potensielt karrieretruende konsekvenser for Shane Long.

I voldsom fart, med voldsom kraft og to strake bein traff skotten noen kvadratcentimeter av ballen før han braste inn i West Brom-spissen. Som tur var kunne Long fortsette kampen, men det var ikke Huttons fortjeneste.

Dommerens vurdering av situasjonen: Innkast til Aston Villa - der rødt kort og tre kampers karantene burde vært utfallet.

- Dersom jeg noensinne så en takling som kvalifiserte til rødt kort, var det Huttons mot Long. Vi må vente på røntgenundersøkelsen, men Long er heldig, for han kunne fort hatt to brukne bein, tordner WBA-manager Roy Hodgson.

Så syner 34 minutter inntraff den andre mildt sagt kontroversielle episoden i kampen da assistentdommer trodde han så noe som TV-produsenten i skrivende stund fortsatt leter etter: En forseelse alvorlig nok til at den skulle tilsi marsjordre for hjemmelagets Chris Herd.

Riktignok var australieren involvert i en liten brytekamp med gjestenes Jonas Olsson i feltet på en dødball, men gjorde tilsynelatende lite annet enn å trekke til seg beinet da svensken gikk i gresset.

Dowd, som ikke så situasjonen, gjorde som de fleste andre dommere ville ha gjort, stolte på assistentens dømmekraft, og dermed resulterte det i den nådeløse kombinasjonen straffe og rødt kort.

Det bør ikke være snev av tvil når man fatter en så kampavgjørende avgjørelse, men dersom Villa-manager Alex McLeish har hørt riktig, var assistenten på langt nær sikker.

- Linjemanen sa at det så ut som Chris tråkket på ham (Olsson), eller han tror han tråkket på ham. Han er nødt til å være 100 prosent sikker. Kanskje har han rett, men inntil jeg ser et mer avklarende bilde..., sier McLeish og avbryter seg selv.

Det påfølgende straffesparket tok Chris Brunt ualminnelig dårlig vare på ved å sleive ballen langt utenfor fra 11-metersmerket, og selv om det røde kortet ikke fikk umiddelbare konsekvenser, skulle det vise seg å bli vanskelig å holde unna for vertene.

Corner-spesialist På det tidspunktet ledet Aston Villa 1-0 etter et vellykket straffespark i motsatt ende av banen. En kommunikasjonsvikt mellom Steven Reid og Ben Foster i en i utgangspunktet ufarlig situasjon sørget for at WBA-keeperen endte med å felle Gabriel Agbonlahor, og Darren Bent scoret sikkert.

Selv om Brunt viste svakhet fra straffemerket var han mer treffsikker på cornere, og var servitør ved begge anledninger da gjestene maktet å utnytte sitt tallmessige overtak.

Like før pause fant han høyreiste Olsson foran mål. Han var fullstendig konge i luftrommet mot James Collins og stanget kontant inn utligningen.

57 minutter falt avgjørelsen da Brunts corner landet i beina på Paul Scharner. Østerrikeren med en fortid i Brann la ballen til rette med en god førsteberøring før han hamret den over hodet på Shay Given via tverrliggeren og inn.