STARTER LIKEVEL:  Fredag fikk Lars Boom (t.v) startnekt. Lørdag stiller han til start på første etappe i Tour de France. Her avbildet med Astana-kaptein Vincenzo Nibali.  AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTURE
STARTER LIKEVEL: Fredag fikk Lars Boom (t.v) startnekt. Lørdag stiller han til start på første etappe i Tour de France. Her avbildet med Astana-kaptein Vincenzo Nibali. AFP PHOTO / LIONEL BONAVENTUREVis mer

Astana trosser startnekt for Boom

Lave kortisolverdier skyldes bruk av astmamedisin melder Astana-sjef Vinokourov.

(procycling.no): Lars Boom blir likevel å finne på startstreken i Tour de France, som rulles i gang lørdag med en 13.8 kilometer lang tempo i Utrecht.  

Dette melder både franske L´Equipe og italienske La Gazzetta dello Sport lørdag.  

Astana-rytteren ble målt med for lave kortisolverdier og kunne ifølge reglene til MPCC (Bevegelsen for troverdig sykkelsport) ikke komme til start.  

Astana ville først bytte Boom med reserve Alessandro Vanotti, men anmodningen ble avslått av Det internasjonale sykkelforbundet (UCI), da lagledermøtet allerede hadde funnet sted fredag kveld.  

Dermed velger Astana å trosse regelverket til MPCC, som er en frivillig organisasjon. Hvilket betyr at medlemskapet til det kasakhstanske laget nå henger i en tynn tråd.  

Ikke dopingtest
Laget som huser blant andre Tour de France-vinner Vincenzo Nibali har vært rammet av en rekke dopingsaker det siste året. Astana ledes av Aleksandr Vinokourov og lagets WorldTour-lisens var lenge usikker før årets sesong.

- Lars Boom starter Tour de France. Vi ville bytte han med Vanotti, men UCI sa nei ettersom lagledermøte var over fredag formiddag. Ifølge legene våre er det ingen fare med helsen til rytteren (Boom). Det sier de klart og tydelig. Vi må ha ni ryttere til start, jeg kan ikke starte med åtte, sier Vinokourov ifølge L´Equipe.

- Reglene til MPCC har ingen juridisk verdi. Det er UCI som regulerer sporten. Og reglene er klare: Han har lov til å starte. Vi respekterer reglene til UCI, sier Vinokourov - som legger til at det blir opp til MPCC å avgjøre om organisasjonen vil kaste ut Astana.

Forklares med astmamedisin
Kortisol-testene er ikke regnet som dopingprøver, men gir et innblikk i helsetilstanden til rytteren. I Booms tilfelle er bruken av astmamedisin årsaken til de lave verdiene, som ifølge MPCCs regler er grunnlag for at rytterene er borte fra konkurranse i åtte dager.

MPCC har presset gjennom blodprøver på kortisolnivåer med sikte på å redusere bruken og hindre misbruk av glukokortikoider (betennelsesdempende preparater) i feltet. 

Bruken av slike preparater gjør at ryttere kan trene eller konkurrere når de sliter med skader eller sykdom. Lave kortisolverdier er en indikator på bruk betennelsesdempende preparater.

Flere trekker seg fra MPCC

Men organisasjonen har havnet i hardt vær den siste tiden og flere medlemmer har trukket seg ut.

Før årets Giro d?Italia ble George Bennett hos LottoNL-Jumbo gitt startnekt. Etter rittet valgte det nederlandske laget å trekke seg ut av organisasjonen, da det viste seg at Bennetts lave verdier skyldes lovlig bruk av astmamedisiner.

Bardiani hadde også en rytter med lave kortisolverdier, men italienerne valgte likevel å starte med rytteren til tross for MPCCs regelverk.

Tidligere i år trakk også Lampre-Merdia seg ut av MPCC. Det italienske laget ønsket å fortsette med Diego Ulissi i troppen. Ulissi hadde da vært utestengt for doping.

14 lag i årets Tour de France er medlemmer av MPCC - Astana inkludert.