Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Stakk fra Froome i fjellene:

Astana utklasset Sky under Tour of the Alps-åpningen

Pello Bilbao vant foran lagkamerat.

I PRAKTSLAG: Pello Bilbao fortsatte den gode tendensen fra Baskerland rundt, da han vant Tour of The Alps-åpningen, mandag.
I PRAKTSLAG: Pello Bilbao fortsatte den gode tendensen fra Baskerland rundt, da han vant Tour of The Alps-åpningen, mandag. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Hele fem ryttere satt Astana igjen med da to mindre grupper med sammenlagtfavoritter samlet seg på flatene fire-fem kilometer unna målgang på dag én av Tour of the Alps.

I en gruppe som talte i overkant av 15 mann, kunne selvsagt ingen andre lag matche det.

I front av feltet var FDJ og Team Sky mest aktive, mens Astana-laget stort sett holdt seg i bakkant. Chris Froome tømte unna hjelperytterlageret innenfor de to siste kilometerne av Serrada-stigningen.

I utforkjøringen inn mot mål angrep Pello Bilbao, og i gruppa bak var det verken kjørestyrke eller interesse nok til å hente ham inn igjen.

Luis Leon Sanchez var påpasselig framme og tok andreplassen, mens Ivan Sosa ble tredjemann. Froome kom inn 20 sekunder bak vinneren, og satt på bakhjulet til Thibaut Pinot over målstreken.

Etapperittet Tour of The Alps består av fem etapper og avsluttes fredag i Innsbruck. Rittet er en viktig oppkjøring foran Giro d'Italia og har dermed et sylskarp startfelt hva angår sammenlagtryttere.

Mandagens etappe var et skremmeskudd for Chris Froome som har ambisjoner om å vinne giroen i mai måned.

Slik gikk det til:

Åpningsmila forløp uten bruddannelser, men etter 14 kilometer lyktes det ni ryttere å slite seg løs fra hovedfeltet.

I bruddet satt Aleksejs Saramotins (Bora-Hansgrohe), Natnael Berhane (Dimension Data), Alexey Rybalkin (Gazprom), Davide Ballerini (Androni Sidermec), Mathias Krizek (Felbermayr), Pascal Eenkhorn (LottoNL-Jumbo), Joan Bou (Nippo-Vini Fantini), Marco Friedrich (Tirol), Alex Turrin (Willier Triestina-Selle Italia).

Det var Team Sky og FDJ som tok kontroll i feltet bak for sine kapteiner.

Åpningsetappen av Tour of The Alps inneholdt to kategoriserte stigninger. Etter 50 kilometer på sykkelen var de på toppen av Valco Di Andalo, mens Serrada-stigningen skulle avgjøre det hele, før fem-seks småkuperte kilometer ventet på vei inn til mål.

Bruddet redusert til fem mann

På vei opp den avgjørende stigningen var bruddet skalert ned til fem mann. Der satt fremdeles Berhane, Krizek, Ballerini, Turrin og Bou.

Bak hadde Chris Froome fem hjelperyttere rundt seg, der han jaget etter formen på vei mot Giro d’Italia med en potensiell utestengelse for grensesprengende Salbutmol-verdier på skuldrene.

Det ble satt et høy tempo av Sky og FDJ, men det tok tid før angrepene kom fra front av hovedfeltet.

Sveitseren Sébastien Reichenbach var den første som lettet på rumpa og angrep med 12 kilometer igjen til mål. Han fikk følge av ryttere fra Astana (Jan Hirt) og Bardiani (Giulio Ciccone).

Sky ble presset fram

Dette presset Sky til å overta føringen i feltet. Av trioen foran var det faktisk 23 år gamle Ciccone som var den sprekeste. Bardiani-rytteren langet ut oppover fjellsiden, mens Reichenbach og Hirt slet med å få den helt store luka tilbake til Sky-toget.

To kilometer senere var Reichenbach nesten henta da Pinot tok seg opp på bakhjulet hans. Det var ikke mye hjelp å hente i sveitseren, så Pinot måtte bruke de siste fire kilometerne i stigningen til å legge press på britene på egenhånd.

Kenny Elissonde økte tempoet i hovedfeltet og nøytraliserte Pinots angrep nesten med en gang. Det var kun Ciccone som klarte å åpne en luke bakover. Sikkert også dels fordi 23-åringen ikke var ansett som noen stor trussel i sammendraget.

Selv om han ikke ble hentet med en gang, hadde Sky-maskineriet god kontroll på ham med tempoet de la ned for dagen.

Tømte lageret for hjelperyttere

Innenfor de siste to kilometerne av stigningen, ble tempoet økt i favorittgruppen igjen. Froome blåste med det av hjelperne sine. Fabio Aru angrep ute til venstre, og Froome gikk kontra selv.

Froome, Domenico Pozzovivo, George Bennett og Pinot var kvartetten som slet seg løs fra feltet. De hentet Ciccone i den siste kneika før toppen. De fikk også selskap av en offensiv Pello Bilbao i denne perioden.

Det kom ni mann opp bakfra noe som gjorde at 15 mann skulle kjempe om seieren under Tour of the Alps-åpningen.

I den gruppa satt Astana-laget faktisk med hele fem mann. I utforkjøringen angrep Miguel Angel Lopez og fikk med seg Pello Bilbao og Mark Padun (Bahrain-Merida). Mens Lopez hadde litt høyhastighetstrøbbel med kjedet, stakk Bilbao av i tet.

Samuel Sanchez tok andreplassen for de azurblå, mens Ivan Sosa ble tredjemann.

Chris Froome trillet inn til femteplass 20 sekunder bak Bilbao.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no!

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!