Astmalege forskrekket over ny Bjørgen-debatt

- De som sier det er doping taler mot bedre vitende, eller mobber.

SVERTES: Marit Bjørgen måtte igjen forklare seg om astmamedisinen til utenlandsk presse etter gull nummer to i dag. Astmaeksperter er oppgitt over at debatten blusser opp igjen: - Det har overhodet ingen dopingeffekt, sier professor innen lungemedisin og allergi ved Rikshospitalet, Kai Håkon Carlsen.  Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet
SVERTES: Marit Bjørgen måtte igjen forklare seg om astmamedisinen til utenlandsk presse etter gull nummer to i dag. Astmaeksperter er oppgitt over at debatten blusser opp igjen: - Det har overhodet ingen dopingeffekt, sier professor innen lungemedisin og allergi ved Rikshospitalet, Kai Håkon Carlsen. Foto: Eirik Helland Urke / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

HOLMENKOLLEN (Dagbladet): Kai Håkon Carlsen er både professor innen lungemedisin og allergi på Rikshospitalet, WADA-godkjent ekspert og mannen som behandler de fleste norske toppidrettsutøvere med luftveisproblemer.

Han blir oppgitt når Dagbladet forteller at debatten om astmamedisin nok en gang blusset opp etter dagens Bjørgen-gull.

- Det eneste denne typen medisin gjør er at personer med astma kan konkurrere tross sykdommen sin. Men den gjør aldri at prestasjonene blir bedre enn de som ikke har astma.

- Fra og med 1. januar i år ble flere av astmamedisinene fjernet fra WADAs liste. Det er to hovedtyper medisiner: De som er forebyggende og demper betennelser. Ingen av disse finnes lenger på lista. Så har vi medisinene som virker bronkieutvidende, altså at de får muskulaturen i bronkiene til å slappe av når det er tett. To av disse medisinene er fjernet fra lista, mens to andre fortsatt står der. Men det er ikke prinsippiell forskjell på medisinene, så jeg vil tro det ikke tar lang tid før alt er borte fra WADA-lista.

Bjørgen bruker en medisin som heter Symbicort. Dette er et kombinasjonspreparat, som ifølge Carlsen er nøyaktig det samme som for eksempel Olaf Tufte brukte da han tok gull i Beijing.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer