Astma, langrenn og kulde:

Astmasaken kan føre til færre renn til vinteren. Vil beskytte Northug og co

Langrennseliten trener på seg luftveisplager og astma. Nå vil FIS' medisinske komité vurdere å endre kuldegrensene drastisk. I så fall kan flere renn bli avlyst til vinteren.

VIL HA SLUTT PÅ DETTE: Petter Northug og langrennseliten i bitende kulde kan det nå bli slutt på. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT
VIL HA SLUTT PÅ DETTE: Petter Northug og langrennseliten i bitende kulde kan det nå bli slutt på. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hard utholdenhetstrening i kulden er en av årsakene til at så mange langrennsløpere sliter med astma og andre luftveisplager. Denne konklusjonen støttes av en rekke spesialister.

- Utholdenhetsutøvere pådrar seg plager i luftveiene på grunn av trening, ikke minst i kulden. Det kan sammenlignes med en belastningsskade i fotball, mener den danske legen Lars Pedersen, som er spesialist på lungesykdommer og er med i utvalget som skal granske medisinbruken blant norske langrennsutøvere.

Om Norges Skiforbund renvaskes for sin bruk av astmamedisin på friske utøvere av forebyggende årsaker, vil likevel ikke debatten stoppe der. For hvis så mange utøvere pådrar seg alvorlige luftveisplager av å bedrive idretten, bør vel langrennssporten gjøre noe for å endre denne helsefarlige tendensen?

Den finske professoren Tapio Videman er blant flere aktører som har lagt fram funn om store astmaplager i kalde skinasjoner. I så vel Russland som Canada, Sverige, Finland og Norge er astma et økende problem.

- Astma forekommer veldig ofte i disse landene også, men det er ikke like mye snakk om det. Det er tydelig at det handler om utholdenhetstrening i kulden, sier den kjente norske idrettslegen og dopingjegeren Inggard Lereim til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer