Astma, langrenn og kulde:

Astmasaken kan føre til færre renn til vinteren. Vil beskytte Northug og co

Langrennseliten trener på seg luftveisplager og astma. Nå vil FIS' medisinske komité vurdere å endre kuldegrensene drastisk. I så fall kan flere renn bli avlyst til vinteren.

VIL HA SLUTT PÅ DETTE: Petter Northug og langrennseliten i bitende kulde kan det nå bli slutt på. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT
VIL HA SLUTT PÅ DETTE: Petter Northug og langrennseliten i bitende kulde kan det nå bli slutt på. Foto: EPA/KIMMO BRANDT FINLAND OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Hard utholdenhetstrening i kulden er en av årsakene til at så mange langrennsløpere sliter med astma og andre luftveisplager. Denne konklusjonen støttes av en rekke spesialister.

- Utholdenhetsutøvere pådrar seg plager i luftveiene på grunn av trening, ikke minst i kulden. Det kan sammenlignes med en belastningsskade i fotball, mener den danske legen Lars Pedersen, som er spesialist på lungesykdommer og er med i utvalget som skal granske medisinbruken blant norske langrennsutøvere.

Om Norges Skiforbund renvaskes for sin bruk av astmamedisin på friske utøvere av forebyggende årsaker, vil likevel ikke debatten stoppe der. For hvis så mange utøvere pådrar seg alvorlige luftveisplager av å bedrive idretten, bør vel langrennssporten gjøre noe for å endre denne helsefarlige tendensen?

KULDE: Marit Bjørgen er en av mange langrennsløpere med astma. Utholdenhetstrening i kulden øker sjansene for å få luftveisplager. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KULDE: Marit Bjørgen er en av mange langrennsløpere med astma. Utholdenhetstrening i kulden øker sjansene for å få luftveisplager. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Den finske professoren Tapio Videman er blant flere aktører som har lagt fram funn om store astmaplager i kalde skinasjoner. I så vel Russland som Canada, Sverige, Finland og Norge er astma et økende problem.

- Astma forekommer veldig ofte i disse landene også, men det er ikke like mye snakk om det. Det er tydelig at det handler om utholdenhetstrening i kulden, sier den kjente norske idrettslegen og dopingjegeren Inggard Lereim til Dagbladet.

Endringen som kan gi færre skirenn

Han er spesialist i kirurgi, ortopedi og idrettsmedisin og er også en del av den medisinske komitéen til det internasjonale skiforbundet (FIS). Nå vil FIS vurdere å gjøre endringer for å ta vare på utøverne.

- Vi må fokusere mer på å forebygge forekomst av lungesykdomer og se på hvordan kulde og vindforhold påvirker utøverne. Jeg har selv tatt initiativ til et møte i FIS' medisinske komité, hvor vi skal diskutere om temperaturgrensene skal justeres. Vi må beskytte langrennsløperne, avslører Lerheim.

Møtet vil finne sted om tre uker. I dag er kuldegrensen minus 20 grader i verdenscuprenn på seniornivå. Hvis FIS konkluderer med at grensen må justeres for å ivareta utøvernes helse, kan det bety avlysninger og færre renn til vinteren.

- I langløp konkurrerer de i opp mot 20 minusgrader. Det er altfor kaldt. Jeg håper vi kan sette kuldegrensa ned mot 12 grader i sprint, som er aller mest utsatt. Hard sprinttrening i kulden er veldig irriterende for lungene, mener Lerheim.

Løfshus positiv til endring av kuldegrense

Han får støtte av Norges landslagssjef Vidar Løfshus, som i likhet med Lerheim er bekymret for konkurranser i bitende kulde i sprintlangrenn.

- Forebyggende helsearbeid er alltid bra. Det er ingen tvil om at sprint og sprint i kulde har gitt oss ekstra utfordringer med tanke på luftveier. Min personlige mening er at grensa i dag er satt for lavt. Derfor ser jeg fram til en diskusjon om dette temaet, som eventuelt kan bidra til at kuldegrensa blir hevet, sier Løfshus til Dagbladet.

- Hva bør grensa endes til?

- Hva den nøyaktig bør bli, har jeg ingen formening om. Men jeg imøteser en god diskusjon som gjør at den blir satt høyere, forteller Løfshus.

Vil gi råd til arrangører av barneskirenn

Lerheim presiserer videre at vinden må med i regnestykket og at kuldegrensa dermed kan justeres ytterligere.

VIL HA DISKUSJON: Inggard Lereim vil sammen med resten av FIS' medisinske komité diskutere om kuldegrensene i langrenn bør endres for å ta vare på utøverne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
VIL HA DISKUSJON: Inggard Lereim vil sammen med resten av FIS' medisinske komité diskutere om kuldegrensene i langrenn bør endres for å ta vare på utøverne. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

Vis mer

- Én meter i sekundet tilsvarer at temperaturopplevelsen blir 2,3 grader kaldere på rundt 15 minusgrader og forverrer lungeirritasjonen, påpeker han.

- Vi må beskytte utøverne og forebygge dette - både i konkurranse og i trening. Det hjelper ikke å klage over at arrangøren tillater konkurranser i for lav temperatur, hvis man trener på den samme temperaturen selv. Man må være konsekvente.

- Det er også viktig å begynne tidlig og gi råd til arrangører av barneskirenn om at de ikke bør tillate konkurranser i sterk kulde, mener Lerheim.

Det er ikke bare i langrenn astmaproblemene er massive. Flere forskningsoppgaver hentyder at det er spesielt kulde og klor som fremprovoserer astma. Blant britiske svømmere sliter 70 prosent av dem med astma, ifølge The Guardian.

- Vi skal ha et liv etter karrieren også

Langrennsløper og medisinstudent Simen Andreas Sveen er glad for at FIS vil diskutere hvordan de kan beskytte utøverne mot luftveisplager i sterkere grad.

- Vi skal ha et liv etter langrennskarrieren også. Jeg synes det verken er i en medisinsk eller etisk gråsone å bruke astmamedisin preventivt. Når luftveiene blir irriterte, er den preventive bruken av medisinen en måte å unngå å bli syk på. Det kan også ha en preventiv effekt for livet etter karrieren. Det kan gjøre at vi får mindre sykdomsplager, sier Sveen til Dagbladet.

Anne Margrethe Hausken Nordberg er både farmasøyt og trippel verdensmester i orientering. Også hennes idrett er en utholdenhetsidrett hvor utøverne presser seg hardt, men astmaplagene er likevel ikke like omfattende der.

- Vi løper ikke like mye i kulden og trener heller inne hvis det er under ti minusgrader, forklarer orienteringsprofilen til Dagbladet.

- Det blir spennende å se hva granskingen medfører. Enten blir det bare en ripe i lakken til Norges Skiforbund eller så blir det kanskje mye verre. Sannsynligvis blir det en plass i mellom, tror hun.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer