Astma og langrenn:

Astmautvalget frikjenner skiforbundet for medisinering av friske utøvere

Men stiller spørsmål ved etikken.

FIKK RAPPORTEN: Langrennssjef Vidar Løfshus og langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FIKK RAPPORTEN: Langrennssjef Vidar Løfshus og langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ULLEVAAL STADION: (Dagbladet): Norges Skiforbunds praksis rundt medisinering av løperne er i stor grad er renvasket av det såkalte astmautvalget.

Det melder NTB idet pressekonferansen på Ullevaal Stadion er i gang.

Rapporten slår fast at det ikke er grunn til å tro at landslagene har drevet «uforsvarlig diagnostisering og/eller behandling av utøvere uten påvist astma eller lignende luftveislidelser», skriver NTB

Utvalget, ledet av førstestatsadvokat Katharina Rise, ble nedsatt i september etter flere avsløringer i pressen om bruk av blant annet astmamedisin og forstøverapparat i den norske langrennssporten.

Etisk uforsvarlig?

Rise forteller at de ikke ser noen grunn til å forandre praksisen rundt astma, diagnostisering og behandling, utover at behandlingen med astmalegemidler skal være kortvarig.

Likevel finner utvalget grunn til å sette spørsmålstegn ved om bruken av forstøverapparat for f.eks behandling med saltvann er etisk forsvarlig.

RAPPORT: Førstestatsadvokat Katharina Rise har ledet utvalget, som i dag la frem rapporten om medisinering av norske langrennsutøvere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
RAPPORT: Førstestatsadvokat Katharina Rise har ledet utvalget, som i dag la frem rapporten om medisinering av norske langrennsutøvere. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

Landslaget har hatt forstøverapparat tilgjengelig i smørebussen, og inntil i høst var det også reseptbelagte preparater tilgjengelig til bruk med denne.

- Utvalget vil vise til at slik bruk av medisinteknisk avansert utstyr blant friske utøvere kan innebære en form for medikalisering av idretten som har en negativ signaleffekt ut mot yngre utøvere, og at det derfor kan oppfattes som etisk problematisk, står det i rapporten, som også legger til at:

- Ingen systematisk erfaringsbasert kunnskap eller vitenskapelig dokumentasjon støtter at apparatet gir mer effektiv distribusjon av legemiddel, eller at forebyggende behandling av friske utøvere kan forhindre utvikling av astma.

Utvalget slår fast at de ikke har funnet noen brudd på reglementet i Norges Skiforbund eller WADA-koden. Samtidig gjør de det klart at utøverne og støtteapparat ønsker seg bedre og grundigere opplæring rundt problematikken, som tidligere har vært koblet til det såkalte Ren Utøver-prosjektet.

Fikk medisin uten diagnose

Saken vokste for alvor da TV 2 i august ble kontaktet av anonyme løpere som fortalte de var blitt tilbudt astmamedisin før de skulle gå løp forrige vinter - selv om de var friske.

Det skulle ha skjedd før et internasjonalt løp, og før konkurransen skal en representant for Norges Skiforbund ha sagt at alle kunne benytte forstøverapparat som ifølge kildene inneholdt astmamedisin.

Senere kunne NRK avsløre at også norske juniorløpere uten astmadiagnose fikk astmamedisin gjennom forstøverapparat under junior-VM i Rasnov i februar for et år siden.

Granskningsutvalget:

Katharina Rise: Fungerende avdelingsleder ved Oslo statsadvokatembeter

Kjell Larsson: MD, professor, Unit of Lung and Airway Research. Karolinska Institutet.

Lars Pedersen: Dansk overlege, Ph.d. (spesiallege i lungesykdommer). Sitter i Anti-Doping Danmarks TUE-komité.

Katja Mjøsund : Lege (spesiallege idrettsmedisin), PhD. Leder av den finske TUE-komiteen. Medlem av WADAs TUE ekspertgruppe. Tidligere topputøver (orientering).

Reidun Førde: Lege og professor ved Senter for medisinsk etikk, Universitetet i Oslo.

Sjeflege Petter Olberg bekreftet at ikke alle som fikk medisin hadde diagnosen astma.

- Det vi skiller på er astma og det vi kaller astmatisk besvær, som er luftveisreaksjon som gir lignende besvær som astma. Du får en irritasjon, en slimdannelse, i luftveiene som gjør at du puster mer som en astmatiker gjør, sa Olberg til NRK.

Utvalget mener, på tross av dette, at det ikke synes som om norske langrennsutøvere er tilbudt astmabehandling med medisiner som egentlig er ment for personer med tyngre astma, skriver NTB.

Olberg ble ansatt som ny medisinsk lege for langrenn etter en tøff høst med dopingsaken til Therese Johaug, og Martin Johnsrud Sundbys utestengelse for feil bruk av astmamedisin, men får altså ok fra utvalget til praksisen han hadde under det omtalte junior-VM.

Johaug fikk også

Også nevnte Johaug fortalte i september at hun er blitt behandlet med astmamedisin, selv om hun ikke har astma.

- Jeg har ikke påvist astma, men det har vært enkelte tilfeller hvor jeg har hatt luftveisinfeksjon og har fått behandling av legene på laget. Det har også vært etter undersøkelser av professor Kai-Håkon Carlsen, sa Johaug, og bekreftet at hun har fått astmamedisin.

- Ja, det er det. Men jeg har fått behandling fordi jeg har vært syk. Det er slik man behandler denne typen sykdommer, sa skistjernen.

Definisjonen av «frisk»

Landslagsledelsen, med landslagssjef Vidar Løfshus i spissen, har hele tiden forsvart praksisen rundt astmamedisinering og forstøverbruk, og blant annet minnet om landslagets ansvar for å drive forebyggende behandling.

- Jeg er usikker på hva TV 2 sikter til når de snakker om friske utøvere, for det er gradsforskjeller, sa Løfshus på en pressekonferanse om den betente saken i august.

Utvalgets oppdrag:

  • Kartlegge rutinene vedrørende oppfølging og medisinering av utøvere.
  • Undersøke om det foreligger brudd på etiske retningslinjer for helsepersonell.
  • Vurdere om rutiner og praksis ligger innenfor idrettsmedisinsk praksis.
  • Vurdere om rutinene har vært fulgt i praksis.

- Hva er en frisk utøver? Er man frisk hvis man ikke er definert som astmatiker, men bare har litt slim i luftveiene? Hver gang vi foreskriver medisiner til utøvere, er det gjort på bakgrunn av en utredning fra en av våre leger, sa Løfshus.

Likevel bestemte altså langrennskomiteen seg for å nedsette et utvalg som skulle undersøke medisinbruken i norsk langrenn (se faktabokser).

Det var håpet at utvalget skulle kunne komme med sin konklusjon i november, men den endelige rapporten har drøyet helt til nå.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer