VIL BIDRA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ønsker å bruke sine egne ressurser på å inspirere andre til aktivitet og sunn livsførsel og arrangerte inspirasjonskveld for 190 ungjenter i Heminghallen i går kveld.  Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
VIL BIDRA: Astrid Uhrenholdt Jacobsen ønsker å bruke sine egne ressurser på å inspirere andre til aktivitet og sunn livsførsel og arrangerte inspirasjonskveld for 190 ungjenter i Heminghallen i går kveld. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Astrid arrangerte inspirasjonskurs for 190 ungjenter

Ble inspirert selv også.

HEMINGHALLEN (Dagbladet): Det er ikke til å stikke under en stol at den siste tida har vært svært vanskelig for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Brorens brå bortgang dagen før OL startet i Sotsji satte sitt preg på hele mesterskapet.

Ikke bare for Astrid, men for hele langrennslandslaget.

Midt oppi dette har Astrid planlagt og arrangert inspirasjonskvelden «Fast and female» etter et konsept som er utarbeidet av Astrids gode canadiske skivenninne, Chandra Crawford.

- Nå kjenner jeg jo Chandra veldig godt, og så har jeg hatt veldig nær kontakt med amerikanerne. De har prata mye om forskjellige events som de har vært med på med dette her. Det er et grunnkonsept, men du spiller veldig fritt innenfor det. Og så tror jeg aldri det har vært så mange jenter på en gang som det er her, smiler Astrid midt i støyen fra 190 jenter mellom ni og nitten år i Heminghallen.

Stiller raust opp
Iblant de unge jentene er det ett og annet kjent fjes også. En hel bråte av toppløpere har stilt opp for Astrid på dette arrangementet, blant annet de to OL-gullvinnerne Maiken Caspersen Falla og Ingvild Flugstad Østberg.

Og verdenscupleder Therese Johaug.

- Nå er det jeg som har dratt det i gang, men det hadde ikke levd uten alle de utøverne som stiller opp her frivillig. Det har jo en verdi som man ikke kan sette en prislapp på, så jeg må jo si at jeg føler meg privilegert at de sier ja når jeg spør. Jeg må jo si at det er veldig raust av alle sammen å stille opp, for de får ikke en krone for det, sier Jacobsen til Dagbladet.

Alle stiller opp
Og det er ikke bare lagvenninnene som stiller opp. I tillegg til en kvartett fra det amerikanske langrennslandslaget har hele klubben hennes stått på for å få arrangementet i havn.

Det er mye jobb å tilby 190 jenter en gratis kveld med mat, drikke og aktiviteter, men for Astrid har det vært kjærkomment å holde på med det også.

- Det er jo på en måte et pusterom for meg. Og særlig fordi det skjedde så mye i livet mitt så har jeg fått litt ekstra hjelp av klubben til å dra alt i hop. Men, altså, du får det jo ikke noe mer livaktig og energifullt enn nesten to hundre småjenter, så det er inspirerende, det er det, sier hun og småler litt mens hun ser seg rundt blant autografjagende småjenter.

Vil gjøre det igjen
Allerede før kvelden er over kan hun konkludere med at «Fast and female» i Hemingdrakt er en suksess. De 190 jentene som fikk plass kunne lett vært doblet i antall om det ikke var for den naturlige plassbegrensningen i hallen.

Suksessen gjør at Astrid ikke vil la gårsdagen være en engangsforeteelse.

- Det kan godt hende jeg gir stafettpinnen videre, men det kommer litt an på hvem som har muligheten til å ta det, og at det er på et sted der alle utøverne har mulighet til å stille opp også. Sånn sett er det jo lettere for meg, i å med at vi har worldcup her i byen, sier Astrid, og går i gang den eneste posten på programmet hun gruet seg til:

Danseskolen med langrennskollega Jessica Diggins.