Astrid er blitt en halv centimeter kortere

- En virvel bak i ryggen er helt knust.

(Dagbladet.no): En og en halv uke er gått siden Astrid Uhrenholdt Jacobsen (22) tok et kraftig fall på sykkel under en treningsøkt med landslaget, og endte opp med brudd i rygg, kjeve og albu.

I dag onsdag møtte langrennsløperen pressen for første gang siden ulykka.

- En virvel bak i ryggen er helt knust, så jeg har mistet en halv centimeter på høyden min, sier Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.no mellom sammenbitte tenner i kjevelås.

Kjevelås og korsett
- Jeg er ved godt mot. Det er litt morsomt å gå rundt med avbitertang. I tilfelle jeg blir dårlig må noen klippe opp kjeven, flirer hun.

- For de som ikke skjønte det så blir det litt problematisk om man kaster opp med låst kjeve, skyter landslagstrener Egil Kristiansen inn.

På grunn av kjevelåsen livnærer Uhrenholdt Jacobsen seg på suppe og erstatningsmåltid som inntas gjennom sugerør.

- Det er ikke akkurat gourmet, sier hun.

Uhrenholdt Jacobsen regner med å gå med kjevelås i tre uker. På grunn av bruddet i ryggen har 22-åringen vondt for å sitte, og må gå med korsett i minimum seks uker.

Usikkert for sesongen
Det er usikkert hvordan langrennsesongen og OL i Vancouver vil bli.

- Å snakke om trening er fortsatt et stykke unna. Jeg har tenkt veldig lite på vinteren. Det blir litt sekundært når man ikke kan spise selv eller gå. Man ligger bare i senga, og da tenker man lite på skigåing, sier hun og foreller at hun bedriver tida med å se på Tour De France og pløyer gjennom en bok hver dag.

Uhrenholdt Jacobsen husker ingen ting av selve fallet, og sier at hun er glad for det.

- Det første jeg husker er at jeg klaget litt før ambulansen kom. Da gjorde det veldig vondt, forteller hun.

Når det kommer til utseendet, er hun fornøyd med framgangen og langt fra pessimistisk.

- Kjeven er brukket oppe i leddet, og kommer kanskje ikke til å bli som før. Men plastikkirurgene har fått huden i ansiktet til å gro veldig bra. Leppa mi var delt i to, og det kan du nesten ikke se nå. De har gjort en fantastisk jobb, så jeg tror jeg kommer til å ligne på meg selv, smiler Uhrenholdt Jacobsen.

SÅRENE LEGES: Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (22) fikk sår som var fulle av grus i ansiktet og flere steder på kroppen da hun stupte over styret på sykkelen sin lørdag 27. juni. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET
SÅRENE LEGES: Langrennsløper Astrid Uhrenholdt Jacobsen (22) fikk sår som var fulle av grus i ansiktet og flere steder på kroppen da hun stupte over styret på sykkelen sin lørdag 27. juni. Foto: ARNA VIKANES SØRHEIM/DAGBLADET Vis mer