Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

OL i Pyeongchang: Norges laguttak kvinner

Astrid Jacobsen friskmeldt og i hardtrening. Én av disse kan bli ofret

Astrid Uhrenholdt Jacobsen er frisk og melder til Dagbladet at formen er god. Nå lever de andre norske skijentene farlig, men trener Roar Hjelmeset er usikker på hvem av dem han eventuelt skal vrake.

EVALUERING UTEN SVAR: Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng ble ikke så mye klokere av landslagets evaluering etter OL-åpningen.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
EVALUERING UTEN SVAR: Ragnhild Haga, Ingvild Flugstad Østberg og Heidi Weng ble ikke så mye klokere av landslagets evaluering etter OL-åpningen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PYEONGCHANG (Dagbladet): Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg og Ragnhild Haga leverte sine svakeste resultater for sesongen i OL-åpningen i Pyeongchang, da Marit Bjørgen reddet Norges æret med sølvet bak Charlotte Kalla.

I bakhånd har Norge mesterskapsspesialist Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Hun fikk allergiproblemer i prøve-VM i Seefeld, før influensaen slo inn forrige uke. Heming-jenta måtte droppe trening i flere dager, like før OL-åpningen, og måtte dermed kaste inn håndkleet til lørdagens fellesstart med skibytte.

Nå er hun imidlertid friskmeldt. Dagbladet møtte Heming-jenta i OL-landsbyen i Pyeongchang på vei mot trening søndag. I dag skal 31-åringen gjennomføre sin første hardøkt etter sykdomsproblemene.

- Formen er bra, melder Uhrenholdt Jacobsen til Dagbladet.

Trener Roar Hjelmeset er spent på utfallet. Medisinstudenten, som i løpet av dette mesterskapet også kan bli valgt inn i utøverkomiteen til IOC, kan være Norges joker i lekene i Pyeongchang.

Avgjørende test

I de to siste mesterskapene har Jacobsen vunnet til sammen fem mesterskapsmedaljer. Sist gang hun konkurrerte i et mesterskap i Asia, slo hun til med gull på sprinten i VM-debuten i Sapporo i 2007.

FRISKMELDT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjennomfører i dag sin første hardøkt etter sykdomsplagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FRISKMELDT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gjennomfører i dag sin første hardøkt etter sykdomsplagene. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Astrid er frisk igjen og skal kjøre en hardøkt i dag. Det blir første gang hun skal puste litt siden hun ble syk. Vi får se litt hvordan hardøkta går. Astrid er i hvert fall på bedringens vei, og vi håper at hun er klar for å konkurrere igjen veldig snart, forteller Hjelmeset til Dagbladet.

- På skiathlon var det ikke et tema at hun kunne gå. Da sa hun fra seg plassen. Astrid fikk influensa onsdag uka før OL, og det har sittet i litt for lenge. Det var vel tre dager helt uten trening, men hun har gradvis trappet opp treningen igjen de siste dagene.

- Er det risikabelt at Astrid tar sin første hardøkt i kulden i dag?

- Skal det være noen risiko, må vi nok ned på minus tjue grader. Det skal nok gå greit, mener Hjelmeset.

Dilemmaet

Det neste spørsmålet er hvordan landslagsledelsen skal tolke Jacobsens test i dag og vurdere det opp mot resultatene til Weng, Østberg og Haga.

PRESS: Marit Bjørgens lagvenninner Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg må prestere om de ikke skal bli erstattet av Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
PRESS: Marit Bjørgens lagvenninner Heidi Weng, Ragnhild Haga og Ingvild Flugstad Østberg må prestere om de ikke skal bli erstattet av Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

På torsdagens pressekonferanse spurte Dagbladet landslagsassistent Sjur Ole Svarstad hvilke resultater som måtte til for at Jacobsen ville erstatte en av de fire på laget i kommende renn, men Svarstad ønsket ikke å kommentere det.

- Er det slik at dere må vurdere Astrids form så god som hun selv sier etter testen?

- Ja, det må være litt sånn at vi lytter til det hun sier om egen form og tilstand. Det er vanskelig å måle hennes helse og tilstand opp mot andres resultater. Astrid har vært litt på etterskudd resultatmessig sammenliknet med de fire andre. Hadde det vært Marit Bjørgen, hadde det vært litt annerledes hvis hun hadde vært syk og ble gradvis friskere. Det hadde det, sier kvinnelandslagstreneren til Dagbladet.

- Hvordan vurderer dere Astrids mesterskapshistorikk i denne sammenhengen?

- Vi må ta alle disse forholdene med i betraktning. Hvis Astrid ikke går torsdag, blir neste vurdering inn mot stafetten. Hun kan fortsatt ha mulighet til å gå stafetten om noen av de fire andre ikke går på torsdag.

Hvem må eventuelt ut?

Det vil i så fall være med et usikkerhetsmoment, all den tid Jacobsen ikke har konkurrert siden NM.

IMPONERT: Den svenske langrennslegenden Per Elofssen er imponert over det norske gullhåpet Johannes Høsflot Klæbo. Reporter: Øyvind Godø / Video: Hans Arne Vedlog / Redigering: Emilie Rydning Vis mer

- Du tør eventuelt å kaste Astrid rett inn på stafetten uten at hun har gått noen OL-øvelser før?

- Som du nevnte, kan vi da ta med i betraktning at Astrid har rutine og en god mesterskapshistorikk, som gjør at vi kan stole på henne om hun sier at hun er der hun vil være, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Det er først og fremst Jacobsen og Haga det har stått mellom i disse uttakene, men akkurat på 10 kilometer fristil på torsdag er Haga i utgangspunktet vel så kvalifisert som Bjørgen, Weng og Østberg, om vi ser på denne sesongens resultater på distansen.

- Ragnhild er en av dem som har prestert aller best på fristil av de norske, totalt sett. Hun er en av våre bedre løpere på den distansen. Heidi har også flere pallplasseringer, mens Ingvild har to seirer i fristil denne sesongen, sier Hjelmeset og fortsetter:

- Det er jo egentlig Marit Bjørgen som har svakest dårligst av disse i fristil. Samtidig var Marit vår beste kvinne på åpningsdistansen i OL. De fire som gikk skiathlon har et fortrinn sammenliknet med Astrid når det gjelder tidligere resultater denne sesongen. Så er spørsmålet hvor mye vi skal vektlegge lørdagen i så måte.

Kan «gambles» inn på stafetten

Hjelmeset opplyser til Dagbladet at han må ta avgjørelsen før tirsdag.

- Ja, det må vi. Astrid må være fullstendig friskmeldt i hvert fall om hun skal være aktuell, sier han.

- Har du i hodet hvem av de fire som må ut om Astrid eventuelt skal inn?

- Nei, jeg har ikke det helt klart. Det er veldig jevnt mellom dem. Vi har hatt et lag som har vært klart på den distansen. Astrid avskrev seg selv til lørdagen med tanke på sykdom og har i hvert fall vært redusert. Uansett er hun en veldig god reserve til 10-kilometeren, sier landslagstreneren.

- Astrid var veldig ærlig til skiathlon, så håper jeg at de andre er like ærlige inn mot neste distanse.

Slik Dagbladet forstår det skal det mye til for at Jacobsen får gå torsdagens 10 kilometer fristil etter sykdomsproblemene. De fire som gikk skiathlon er tiltenkt plass på det norske laget også torsdag. Men om Haga, Østberg eller Weng har en mindre god dag også på 10-kilometeren, kan Jacobsen komme inn på stafettlaget.

Ingen svar på problemet

De norske langrennsherrene fikk en eventyrstart på OL, langt over all forventning, med tredobbelt norsk på gårsdagens tremil. De norske kvinnene, som var større favoritter enn herrene, hadde imidlertid en lagmessig svak åpningsdistanse.

Sent lørdag kveld evaluerte kvinnelandslaget i langrenn de skuffende resultatene bak Marit Bjørgen. En konklusjon kom de imidlertid aldri fram til.

- Vi har ikke funnet ut all verden. Jentene er veldig rolige og avbalanserte. Nå har jeg vært på tur med Ingvild, Heidi og Ragnhild i mange år, og jeg har sett dem både mer skuffet og mer sure og sinte enn de var i går. De tok det med fatning at de ikke fikk det helt til og er veldig klar for å revansjere seg, sier Hjelmeset til Dagbladet.

Langrennsprofil Vibeke Skofterud, nå langrennsekspert i Eurosport, tror Jacobsen må nøye seg med en reserverolle på torsdagens 10 kilometer i fristil.

- Jeg synes i utgangspunktet at Ragnhild er bedre kvalifisert, men så viser hun ikke noe kjempeform på skiathlon. Jeg hadde håpet at hun skulle gå raskere på fristilsdelen. Samtidig er det litt dårlig gjort å vurdere fristilsformen på denne distansen, sier Skofterud til Dagbladet.

LANGRENNSPROGRAM: Vi tar pulsen på langrennssporten sammen med Eurosports langrennsekspert Vibeke Skofterud og Esten O. Sæther. Video: Per Ervland Vis mer Vis mer

I Lahti-VM ble Flugstad Østberg ofret til stafetten og flere distanser. Gjøvik-jenta åpnet også dette mesterskapet under forventning.

- Tror du Ingvild kan være i faresonen?

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg tror det står mellom Ragnhild og Astrid. Ragnhild har vært topp tre i alle fristilsrenn, så jeg synes hun fortjener å få gå denne distansen. Når det gjelder stafetten, er Astrid i utgangspunktet bedre på en 5-kilometer enn Ragnhild. Så hvis hun gjør det bra på testen i dag, kan hun gå seg inn på stafettlaget tror Skofterud.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!