Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Astrid Jacobsen vant jaktstarten i Tour de Ski

Nå blir det norsk seier i Touren for første gang.

FØRSTE SEIER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var først i mål på dagens 15 kilometer jaktstart i Toblach i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
FØRSTE SEIER: Astrid Uhrenholdt Jacobsen var først i mål på dagens 15 kilometer jaktstart i Toblach i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

TOBLACH (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen har aldri vært i bedre form enn hun har vært denne høsten, og i dag viste hun nok en gang at hun er et av de aller sterkeste norske kortene på kvinnesiden i langrenn.

Før jaktstarten i dag ledet Jacosen Tour de Ski med 37 sekunder ned til finske Kerttu Niskanen, og 44 sekunder til Therese Johaug.

Med Johaug som eneste reelle utfordrer.

Høy fart fra start
Allerede fra starten av den 15 kilometer lange jaktstarten økte Jcobsen til samtlige, bortsett fra storfavoritt Johaug. Men hun holdt likevel bra stand mot Dalsbyg-ekspressen.

Jentene gikk tre runder a fem kilometer rundt skistadion i Toblach, og på den første runden tapte Jacobsen bare fire sekunder til Johaug. På den andre runden holdt hun avstanden på 40 sekunder, og Johaug måtte virkelig slite for å holde tempoet til Jacobsen.

Resten av feltet tapte jevnt sekunder til de to norske.

Som i resten av Touren var Astrid Uhrenholdt Jacobsen helt ustoppelig, og gikk inn til seier på dagens jaktstart. Therese Johaug ble nummer to, 38,7 sekunder bak i mål.

Med fem bonussekunder i tillegg som vinner, så har Astrid Uhrenholdt Jacobsen en ledelse på 43,7 sekunder før de to avsluttende etappene i Val di Fiemme.

Dermed klarte ikke Johaug å knipe mange sekunder på Tourens sammenlagtleder.

Trenger ett minutt Som kjent går den siste etappen opp Alpe Cermis, en alpinbakke i utkanten av fjorårets VM-by. Der er Johaug helt overlegen, og klarer hun å være innenfor minuttet bak Jacobsen før den avsluttende etappen har Johaug gode vinnersjanser søndag.

Avstanden tilbake til resten av løperne er nå så stor, at dersom ingen av de to norske skulle bli syke i løpet av helgen, blir enten Astrid Jacobsen eller Therese Johaug tidenes første norske vinner av Tour de Ski.

- Får aldri hvile Uhrenholdt Jacobsen måtte ta ut mye i dagens løp, og er klar på at det var det tøffeste løpet så langt i Tour de Ski.

- Det var en tøff løype, for du får aldri hvile, så jeg ble veldig sliten.

- Men heldigvis var det en matstasjon etter seks kilometer. Da fikk jeg i meg litt cola, så jeg hadde litt mer å gå på mot slutten, sa Astrid Uhrenholdt Jacobsen etter løpet.

Men selv om hun har 43,7 sekunders ledelse, så holder Uhrenholdt Jacobsen fortsatt Therese Johaug som den største sammenlagtfavoritten.

- Hun har veldig sterke kvaliteter i den siste klatringen, så hun er favoritt. Men jeg er uansett veldig lykkelig over dette løpet, sier Astrid Uhrenholdt Jacobsen.

Dette var Jacobsens første enkeltseier i Tour de Ski.

- Måtte jobbe med hodet Therese Johaug er fortsatt optimist med tanke på sammenlagtseieren, selv om hun ikke klarte å knappe inn mye i dag.

- Jeg måtte virkelig jobbe med hodet. Det var først lett og så tungt, men alt i alt var det et greit renn. Det blir en viktig dag i morgen, sier Therese Johaug til NRK etter løpet.

I morgen skal damene gå fem kilometer, med individuell start.

DOBBELTSEIER: Det ble norsk dobbeltseier på kvinnenes 15-kilometer Tour de Ski i dag, med Astrid Uhrenholdt Jacobsen foran Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix
DOBBELTSEIER: Det ble norsk dobbeltseier på kvinnenes 15-kilometer Tour de Ski i dag, med Astrid Uhrenholdt Jacobsen foran Therese Johaug. Foto: NTB Scanpix Vis mer