Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ski-VM i Lahti 2017

Astrid Jacobsen var ute av gull-laget helt til tirsdag: -Det visste jo ikke jeg!

Landslagstreneren overrasket over formutviklingen. 

GA MARIT ET OSEAN AV TID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte Marit Bjørgen ut på ankeretappen med et minutts ledelse, snudde seg og ba henne gå bra på ski. Jacobsen var ikke tiltenkt en plass på dagens gull-lag. Foto:  Bjørn Langsem / Dagbladet
GA MARIT ET OSEAN AV TID: Astrid Uhrenholdt Jacobsen sendte Marit Bjørgen ut på ankeretappen med et minutts ledelse, snudde seg og ba henne gå bra på ski. Jacobsen var ikke tiltenkt en plass på dagens gull-lag. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

LAHTI (Dagbladet): I dag gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen sitt livs beste stafettetappe og avgjorde den omtrent på egen hånd.

Da Laura Mononen sprakk, suste Jacobsen videre, og ga Marit Bjørgen en ledelse på nesten ett minutt ut på siste etappe.

Samtidig gikk også Jacobsen dagens raskeste etappe, et halvt minutt fortere enn for eksempel Bjørgen.

Men det skulle hun egentlig ikke ha gjort.

- For å være veldig ærlig så ble ting snudd litt på hodet her på tirsdag, når Astrid gikk såpass fort som hun gjorde. Vi visste vi hadde Maiken i bakhånd, og da måtte vi ta den grusomme avgjørelsen at Invild ikke skulle få gå. Ting ble veldig endra her på tirsdag, forteller landslagstrener Roar Hjelmeset.

God til å prikke form

Inntil da var Heidi Weng, Marit Bjørgen og Ingvild Flugstad Østberg klokkeklare valg på det norske stafettlaget. Med to gull fra sprinten og lagpsrinten ble Caspersen Falla det samme.

Og så kom Jacobsen på tirsdag med det fantastiske bronseløpet på tikilometeren, samtidig som at Østberg ble nummer åtte.

- Astrid har jo vist noen ganger nå at hun klarer å prikke inn en veldig god form når det virkelig gjelder. Når hun har selvtillit og føler at formen er inne, så er Astrid Jacobsen en veldig god skiløper, sier Hjelmeset.

For Astrid selv var det ikke et sjokk at hun gikk bra på tirsdagens tikilometer. Hun kjente allerede i generalprøven i Otepää at formen var i anmarsj, men helt inntil da lekte hun med tanken om å ikke reise til VM i det hele tatt.

Sykdom og påfølgende formsvikt har kostet henne neste hele sesongen.

- Hun har jo tvilt, og hun fant tidlig ut at hun ikke kommer til å vinne verdenscupen sammenlagt i år. Da var det å plukke ut det som virkelig var viktig, og det var VM her. Det har hun gjort på en fantastisk måte, sier Hjelmeset.

- Når skjønte du at det snudde for henne?

- Det skjønte jeg vel egentlig ikke før tirsdag. Det er ikke noe en har kunnet klare å forutse. Jeg syns hun hadde en god treningsøkt på mandag, da så hun lett og fin ut, men at det skulle bli en bronsemedalje hadde jeg ikke sett for meg.

- Så hun gikk seg inn på laget tirsdag?

- Ja, hun gjorde i grunn det. Hun har timet det veldig bra, det er ikke råd å si noe annet enn det.

Visste det ikke selv

Astrid Uhrenholdt Jacobsen har selv opplevd å bli vraket fra mesterskapsstafetter hun mente hun burde gå. Derfor var hun også nøye med å si at de norske gullvinnerne i dag vant gullet like mye for lagvenninnene som ikke fikk gå, som de vant dem for seg selv.

Men Jacobsen skjønte aldri at hun egentlig var ute av stafettdiskusjonen da VM startet, og først ble en kandidat for laget på tirsdag.

- Men det visste jo ikke jeg, da. Jeg er jo så naiv at jeg tildels lever i min egen verden og tenker at går jeg fort, så får jeg sjansen. Det er kanskje like greit å ikke tenke så langt hele tiden, smiler Jacobsen overfor Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media