Astrid om den harde hverdagen: - I høst har jeg vært en kjip person

Takker skadene for utvidet karriere.

REFLEKTERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) er glad hun får akademisk påfyll i hverdagen, men denne høsten kan bli svært tøff.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
REFLEKTERT: Astrid Uhrenholdt Jacobsen (28) er glad hun får akademisk påfyll i hverdagen, men denne høsten kan bli svært tøff. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

ULLEVAAL (Dagbladet): Da Astrid Uhrenholdt Jacobsen jublet for individuelt VM-sølv i Falun i vinter, var det et av mesterskapets mest rørende øyeblikk.

Heming-jenta har møtt mye motgang etter det fabelaktige gjennombruddet i VM i 2007, men har alltid slått tilbake. Paradoksalt nok er de mange uhellene og skadene en viktig årsak for at Jacobsen fremdeles er langrennsløper.

For da hun som 20-åring ble verdensmester i Sapporo, avslørte det daværende stortalentet at hun ikke så for seg en veldig lang langrennskarriere.

Åtte år senere har mye forandret seg. Hun har fått et nytt perspektiv til idretten.

- Skadene har blitt mitt kjennetegn og forlenget karrieren min. Det er godt gjort å komme tilbake etter så mange skader. Jeg er god til å være skadet og takler det bra. De fleste hadde gitt seg etter så mye motgang, sier Jacobsen til Dagbladet.

- De små stegene man tar dag for dag etter så alvorlige skader, har betydd veldig mye og drevet meg fremover. For meg er ikke det viktigste å vinne, men derimot følelsen av å mestre. Det høres kanskje banalt ut, sier hun og smiler.

Medisin og langrenn Banal er imidlertid ikke ordet som folk flest assosierer med Astrid Jacobsen. Den reflekterte Heming-jenta er nemlig ikke som alle andre.

Mens majoriteten av lagvenninnene satser 100 prosent på idretten, satser 28-åringen like mye på skolebenken i kraft av sin krevende medisin-utdanning.

Det er en svært vanskelig kombinasjon, og lenge har Jacobsen redusert studiebelastningen gjennom permisjoner i høysesongen og intensive bolker i andre perioder.

200 PROSENT: 100 prosent satsing som langrennsløper og 100 prosent medisin-student betyr et regnestykket som egentlig ikke skal la seg gjøre for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Likevel er hun optimistisk før vinteren. Foto: Fredrik von Erichsen/dpa
200 PROSENT: 100 prosent satsing som langrennsløper og 100 prosent medisin-student betyr et regnestykket som egentlig ikke skal la seg gjøre for Astrid Uhrenholdt Jacobsen. Likevel er hun optimistisk før vinteren. Foto: Fredrik von Erichsen/dpa Vis mer

Nå har det imidlertid kommet en ny reform fra fakultet som i prinsippet ikke gir Jacobsen noe valg: Denne høsten må hun satse 100 prosent som fulltidsstudent på det meget krevende medisinstudiet.

Når hun i tillegg satser 100 prosent på å bli verdens beste langrennsløper, skal det egentlig ikke være en mulig kombinasjon. Men 28-åringen får det til. Så vidt.

- Det er en tøff hverdag, og jeg har vært en kjip person i høst. Jeg har ikke noe overskudd til å gjøre noe annet enn å trene og studere, forteller Jacobsen.

- Jeg trener nok litt mindre enn de andre nå og var for eksempel ikke med på forrige høydesamling. Men det tror jeg ikke har noe å si. Den eneste ulempen kan være at jeg ikke får nok overskudd og blir utslitt. Jeg håper ikke det blir for mye.

Velger ikke ski foran studier Selv om langrennskarrieren har blitt lenger enn hun trodde, kan hun fremdeles ikke gi noe svar på hvor lenge hun vil satse som en av verdens beste i sin idrett.

- Dessverre har jeg ikke noe godt svar på det. Det er litt rart, men jeg klarer ikke å tenke mer enn ett år om gangen. Det handler litt om studiehverdagen også. For å si det slik: Jeg kommer aldri til å gi fra meg studieplassen for å satse på ski, sier Jacobsen.

- Jeg trenger å ha noe ved siden av idretten. Jeg merker det er veldig godt med akademisk påfyll, for det får man ikke av å bare gå på ski.

Medisinstudiene gir imidlertid en tidsmessig utfordring som hennes konkurrenter ikke har. Jacobsen har av den grunn ikke fått være med på så mange høydesamlinger sammen med resten av landslaget i høst.

- Jeg blir med på treningsleiren til Val Senales, men det var ingen selvfølgelighet. Det er fordi jeg har jobbet veldig hardt og jobbet meg frempå med studiene, sier hun.

- Jeg får heldigvis fri etter jul, slik at jeg kan reise mer da. Det er en fordel om man ønsker å hevde seg på ski. Tour de Ski blir hovedmålet i år.

Gode erfaringer i legeyrket Hennes uvanlig mange uhell og skader i sesongoppkjøringer har gjort at mange føler ekstra sympati med Jacobsen. Selv forklarer hun den uheldige rekken av skader med uflaks, tilfeldigheter og noen feilkalkuleringer.

- Det har gitt meg ny motivasjon. Det handler ikke om å vinne, men om kampen mot meg selv. Det er den som er viktigst for meg.

Alltid har hun slått tilbake, med god støtte fra kjente og nære. Det setter hun stor pris på og gleder seg også stort over å kunne hjelpe andre.

- Jeg vil bli en type lege som er veldig glad i å hjelpe andre, der det er mye viktigere enn å løse gåte, forteller langrennsesset.

- Jeg har fått mange gode erfaringer gjennom idretten som jeg tror blir nyttig i legeyrket. Jeg har reist mye og møtt mange ulike mennesker og ulike kulturer. Jeg tror det er nyttige erfaringer når jeg blir lege, sier hun.

Jacobsen vil etter endt høstsemester - om alt går etter planen - være halvveis med medisinstudiene.

- Jeg er glad i langrenn, og jeg er glad i å jobbe med ting og studere. Det er godt å vite at jeg har flere bein å stå på enn bare langrenn, sier hun og smiler.