Astrid slakter seg selv etter femteplass

...og mener alle andre enn Bjørgen også bør være betenkt.

MISFORNØYD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til 5. plass på dagens klassiske 10-kilometer i NM, drøye to minutter bak Marit Bjørgen.- Skikkelig ræva dårlig. Det er ikke mer å si. Det er utrolig skuffende, sier hun.   Foto: Gorm Kallestad / Scanpix
MISFORNØYD: Astrid Uhrenholdt Jacobsen gikk inn til 5. plass på dagens klassiske 10-kilometer i NM, drøye to minutter bak Marit Bjørgen.- Skikkelig ræva dårlig. Det er ikke mer å si. Det er utrolig skuffende, sier hun. Foto: Gorm Kallestad / ScanpixVis mer

STEINKJER (Dagbladet): Astrid Uhrenholdt Jacobsen var brutalt ærlig mot seg selv etter å ha misbrukt NM-sjansen på 10 kilometer klassisk.

Heming-jenta endte på 5. plass, drøye to minutter bak suverene Marit Bjørgen, og dermed kan hun med stor sannsynlighet glemme å få gå den samme distansen i VM neste måned.

- Skikkelig ræva dårlig. Det er ikke mer å si. Det er utrolig skuffende. Nivået jeg viste i dag er ikke i nærheten av å holde i VM. Jeg er altfor langt bak, og går ikke bra på ski heller, sier hun etter å ha fått fordøyd den verste skufelsen.

Var sjokkert etter vraking
Uhrenholdt Jacobsen var sjokkert da hun ble vraket til forrige helgs 10-kilometer i Otepää, og skrev på bloggen sin at beskjeden var såpass tøff at hun strevde med å være lojal og politisk korrekt.

«Jeg trodde ærlig at formutviklingen min den siste tiden skulle være nok, i og med at jeg har lagt opp hele sesongen til å være i form når det nærmet seg februar. Også er det få andre som har min kapasitet i klassisk. Men det er selvsagt et subjektivt syn. Gjennom mine øyne», skrev hun.

Hva tenker hun om det blogginnlegget nå?

- Det baserte seg på hva som skjedde før Otepää, jeg følte at jeg fortjente en plass der på grunn av potensialet i klassisk. I forhold til andre er det ikke hakkende dårlig i dag, selv om jeg har en ræva dag. Otepää er historie, og denne 10-kilometeren er historie, sier hun til Dagbladet.

- For store avstander
Marit Bjørgen var som vanlig i en klasse for seg og vant ett minutt og 10 sekunder foran sølvvinner Kristin Størmer Steira. Deretter fulgte Vibeke Skofterud ett minutt og 17 sekunder bak, og Therese Johaug ett minutt og 32 sekunder bak.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen synes det er flere enn henne som har grunn til å være betenkt.

- Hvis jeg skal være helt ærlig, så går Marit veldig bra, mens resten er skuffende langt bak. Gratulerer til Marit, det hun gjør er kjempebra. Men i forhold til resten av verden spørs det om det er godt nok å være ett minutt bak henne, sier hun til Dagbladet.

- Så du mener laginnsatsen bortsett fra Marit er skuffende?

- Det er litt dårligere enn jentene har gjort i verdenscupen. Men jeg vet lite om hva de andre jentene føler om løpet, hva slags ski de har hatt, så det kan jeg ikke uttale meg om. Det er i hvert fall store avstander. Kanskje større enn det bør være.

Vibeke Skofterud er ikke enig med Heming-jenta.

- Sånn har det vært i hele vinter. Hun har vunnet med minst et halvminutt i verdenscupen hver gang. Jeg vet at vi har mye å gå på, sier hun.

Kvinnetrener Egil Kristiansen understreker at Bjørgen muligens leverte sitt beste løp for sesongen. Over minuttet ned til neste norske jente er han likevel ikke helt komfortabel med.

- Marit har vært helt suveren på alle 10 kilometer klassiskløp i verdenscupen. Men de andre må nærme seg henne om de skal ha forhåpninger om noen pallplass i VM. Seiersmarginen i dag var litt i overkant, sier han til Dagbladet.

- Hva er vitsen med å gå?
Når det gjelder Astrid Uhrenholdt Jacobsen, forstår han godt at hun er skuffet etter å ha misbrukt VM-sjansen sin på 10 kilometer. Men hun er fortsatt med i kampen om en sprintplass, der hun er verdensmester fra 2007.

- Føler du ikke at du har noe i VM å gjøre?

- Nei, hvis jeg er i denne formen og det jeg gjorde i dag er mitt beste, er jeg ikke god nok for VM. Jeg er skuffet over at jeg ikke innfrir i det hele tatt når det er så viktig. Det var helt dødt. Jeg har ikke noe ønske om å gå 10 kilometer i VM bare for å gå. Med det nivået jeg viste i dag er det ikke mer enn topp 20 i Kollen. Hva er vitsen med å gå da? Man går for medaljer, sier hun.

- En stor overraskelse for deg at det ikke funket bedre i dag?

- Ja, egentlig. Jeg er vant med å få det til når jeg har ønsket det.

- Du virker ganske fattet nedturen til tross, er det tyngre enn det ser ut?

- Jeg er skuffet over meg selv. Men i forhold til uttak må alle utøvere være ærlige med seg selv. Målet er å ta flest mulig medaljer. Derfor må hver enkelt gå i seg selv, for det skal ikke være sånn at man skal kave seg til en plass. Hvis noen tar medalje i ett løp og blir nummer 20 i det neste, er det mye bedre at den personen går enn noen som er jevnt nummer 10. Jeg føler et ansvar på et så godt lag. Hvis nivået ikke holder, er jeg nødt til å si det.

- Kan du fortsatt være en medaljekandidat i Kollen?

- Det er fortsatt lenge til VM, og mye kan skje på en måned. Men sånn som systemet er må jeg vise meg fram når det gjelder, og det gjør jeg ikke dag. Da kan man ikke diskutere og komme med masse dårlige unnskyldninger, sier Astrid til Dagbladet.