MYE Å TENKE PÅ: Ingen aktive norske toppspillere har flere kamper i utlandet enn John Arne Riise. Nå lister han opp sine råd til norske, unge spillere som er fristet av en tilværelse i en annen liga. Foto: Bjørn Langsem
MYE Å TENKE PÅ: Ingen aktive norske toppspillere har flere kamper i utlandet enn John Arne Riise. Nå lister han opp sine råd til norske, unge spillere som er fristet av en tilværelse i en annen liga. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- At du blir ensom, sier seg selv

John Arne Riise ber tippeligaspillerne tenke gjennom profflivets tøffe sider.

(Dagbladet:)
25 prosent av spillerne på A- og U21-landslaget sitter på en innbytterbenk et eller annet sted i Europa. Akkurat den delen av profflivet er ikke John Arne Riise så vant til.

Han har startet rundt 400 ligakamper i Frankrike, England og Italia siden han reiste fra Aalesund til Monaco som 17-åring.

- Jeg ville egentlig ikke dra til Monaco den gangen, sier Riise til Dagbladet.

- Overgangen var utrolig tøff og vanskelig. Jeg hadde min familie og alle mine venner hjemme. I tillegg visste jeg at de ikke snakket engelsk i Monaco, og jeg snakket ikke fransk, sier 32-åringen.

- Hverdagen ville i starten bli veldig, veldig ensom på et hotellrom. Men kontrakten min ble tilpasset slik at jeg ofte fikk besøk hjemmefra.

Tøffere enn de tror
Onsdag publiserte Dagbladet et intervju med U21-landslagstrener Per Joar Hansen:

- Det er tøft for mange å komme til en ny klubb. Du drar hjem fra trening uten å kjenne noen, og så må du sette deg ned i en tom leilighet uten folk rundt deg. Skal du klare den overgangen, må du være tøff i pappen. Norske spillere må bli mye tøffere i hodet, fastslo Hansen.

John Arne Riise er opptatt av at spillere ikke må la seg blende av proffdrømmen:

- Mange sier det er tøffere og vanskeligere å komme til en annen liga enn de først trodde. Men det er også opp til hver enkelt spiller å gjøre den nødvendige researchen, for å være best mulig forberedt på alle scenarioer, sier Riise.

- Vant alle tester
- Jeg føler det veldig fort blir snakk om at den og den er god nok for en overgang til utlandet. Det kan nok stemme. Men det gjelder ikke bare å være god på banen. Det er mye rundt som også må stemme, fortsetter backen.

- At du blir ensom, sier seg selv. Men etter hvert må du bare hoppe ut i det. Tilbake til Monaco: Jeg kunne ikke fransk, men satte meg i respekt gjennom måten jeg trente på, og hvordan jeg var utenfor banen. Jeg kom først på treninga, og jeg var den siste til å dra. Jeg vant alle tester, og jeg løp alltid først. Dessuten er det viktig å tørre å drite seg ut med språket.

Riises sjekkliste
Riise deler ei liste av sjekkpunkter han mener bør gjennomgås før en overgang.

- Det går på hvor mye den aktuelle klubben faktisk ønsker akkurat deg. Hvilken research er blitt gjort fra deres side? Hva kan du forvente av spilletid, konkurranse om plassen, hvilken type er treneren, passer stilen? Er det gode sjanser for at du kan utvikle deg videre? Legger klubben forholdene til rette utenfor banen, har de løsninger for familien? Er miljøet godt?

Riise tror alle går gjennom en del av dette før de skriver under.

- De fleste føler nok at de gjør det rette valget. Da må spilleren ha folk rundt seg som sikrer at alt faktisk er vurdert og nøye gjennomtenkt. Det er lett å bli litt blendet av det med status, penger, proffliv, biler og tanken på kamper med stjerner - foran titusener av tilskuere. Da er folkene rundt deg det viktigste i prosessen.