- At han kjører slik, gir en «uggen» følelse

Dopdømte Alexandre Vinokourov vant med 13 sekunder.

|||Mindre enn ett år etter at dopingdommen på to år var sonet ferdig, hevet kontroversielle Alexandre Vinokourov (36) på nytt armene i været i Tour de France.

Av de seks tidligere dopingdømte rytterne i årets Tour de France-felt, er Astana-rytteren annenmann med etappeseier.

Kasakhstaneren raste fra hovedfeltet i den siste kategoriserte stigningen på lørdagens etappe og feide inn til soloseier med 13 sekunder.

Elleve måneder og 23 dager etter at dopingdommen på to år (fikk først ett) var ferdig sonet, var «Vino» tilbake i Touren med armene over hodet.

23. juli 2007 så sykkelverden akkurat likedan ut: Vinokourov med armene hevet på 15. etappe i Tour de France.

Dagen derpå ble jukset avslørt.

På «uforklarlig» vis ble det sporet fremmed blod i kasakhstanerens kropp. Sammen med hele datidens Astana-lag trakk Vinokourov seg fra Touren selv om han både da og hele tiden etterpå har nektet for dopingmisbruk.

Bare to uker etterpå ble også lagkamerat Andrej Kasjetsjkin avslørt for samme type bloddoping.

Seks dømte
Ifølge dopingdatabasen IADB fins det seks tidligere dopingdømte ryttere i Tour-feltet: Vinokourov, Alessandro Petacchi (har vunnet to etapper hittil), Ivan Basso, Danilo Hondo, David Millar og Christophe Moreau.

- Litt spesielt er det å se Vinokourov i Tour de France igjen. Og det at han kjører slik, gir en «uggen» følelse. Men flere tidligere dopingdømte idrettsutøvere er kommet tilbake relativt raskt i toppen etter en dopingdom, og vi må bare forholde oss til at regelverket åpner for kun to års utestengelse, sier tidligere proffsyklist Atle Kvålsvoll (48) til NTB.

Eksproffkollega Dag Erik Pedersen (51) mener Vinokourov ikke har vist spesielle tegn tidligere i rittet på at noe er galt denne gangen. Kasakhstaneren er over seks minutter bak sammenlagtlederen.

- Jeg forholder meg til det faktum at han har sonet sin straff og at han har lært. I motsatt fall må man innføre andre typer straff som livstidsutestengelse, sier Pedersen.

- Viktig seier Rett innenfor siste milen på den tøffe og kuperte etappen avgjorde Alexandre Vinokourov. Dagen før var han i brudd hele dagen på en enda hardere etappe, men ble slått så vidt av Joaquin Rodriguez (seier) og lagkamerat Alberto Contador (2.-plass).

- Jeg var veldig sliten etter gårsdagen, men ikke i hodet. Jeg kjenner siste stigning svært godt og benyttet muligheten da jeg kom løs alene. Etter skuffelsen på forrige etappe, er det godt for moralen i laget med en seier når vi skal inn i fjellene, sa Vinokourov etter rittet.

- Etter fornedrelsen for tre år siden; hvilke følelser sitter du med i dag?

- Bare å starte Touren er en seier for meg. Men etappeseieren er viktig ettersom jeg både på forrige etappe og denne så at publikum er med meg. Denne seieren er svært, svært viktig for meg.

Tidligere i år har Vinokourov sanket store seirer i klassikeren Liége - Bastogne - Liége, etapperittet Giro del Trentino, og han satt med rosa ledertrøye i Giro dItalia i fem dager.

Den 13. etappen gikk over 196 kilometer fra Rodez til Revel, som ligger mellom fjellkjedene Sentralmassivet og Pyreneene.

Søndag fortsetter Tour de France-ferden inn i Pyreneene. Da blir Vinokourov en av Contadors viktigste hjelperyttere i kampen om sammenlagtseieren.

(NTB)