KAN IKKE FATTE DET: Omdømmeekspert Trond Blindheim kan ikke skjønne hvorfor Magnus Carlsen er på en liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Foto: Morten Rakke / NTB scanpix
KAN IKKE FATTE DET: Omdømmeekspert Trond Blindheim kan ikke skjønne hvorfor Magnus Carlsen er på en liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. Foto: Morten Rakke / NTB scanpixVis mer

- At han kommer på ei slik liste, er uforståelig

Omdømmeekspert om at Carlsen er inne på Time 100.

(Dagbladet): I dag ble det kjent at den norske sjakkspilleren Magnus Carlsen er på Time Magazines liste over de 100 mest innflytelsesrike menneskene i verden. På den samme lista har du blant annet USA-president Barack Obama og statsleder i Nord Korea, Kim Jong-un.

Omdømmeekspert Trond Blindheim (57) er mildt sagt overrasket over at det er funnet plass til Magnus Carlsen på en slik liste.

- Jeg forstår ikke det. Jeg kan ikke begripe det. Det er utenfor min fatteevne. At han kommer på en sjakkliste over de mest innflytelsesrike i sjakken ville vært lett å forstå. Om det var en liste i Norge så ville det være lett å forstå. At han kommer på en slik liste er uforståelig, sier Blindheim.

Mener lista er feil Time-direktør Richard Stengel har tidligere uttalt dette om den anerkjente lista: «The Time 100 er ikke en liste med de mektigste folkene i verden, det er ikke en liste over de smarteste personene i verden, det er en liste over de mest innflytelsesrike menneskene i verden. De er vitenskapere, de er tenkere, de er filosofer, de er ledere, de er ikoner, de er artister, de er visjonærer. Det er folk som bruker sine ideer, visjoner, og deres handlinger til å forandre verden og har en effekt på folket»

Når Trond Blindheim får opplyst dette, reagerer han.

- Han (Magnus Carlsen) er jo ikke dette, han er jo ikke kjent for noe slik. Han er ikke kjent for noe utover at han spiller sjakk, sier Blindheim og legger til:

- Listen er feil. De har ikke drøftet det godt nok. Det er feil at han står på den lista. Han må ikke stå der. Jeg kan ikke se noe som gjør at han fortjener plassen. De som har laget den må ta en tenkepause.

Skjønner oppstyret Han skjønner likevel hvorfor det blir mye snakk rundt en slik liste når det kommer et norsk navn blant alle de andre internasjonale og kjente personene.

- Han er på en måte en del av det norske samfunnet hvor det blir stor interesse for det som skjer utover landets grenser. Det er alltid kjekt når nordmenn kommer opp og frem, bortsett fra hvis det skjer dramatiske ting. For oss som nasjon er det viktig for nasjonalitetsfølelsen at slike ting skjer. Vi er veldig opptatt av at vi kan måle krefter med de beste internasjonalt.Vi er ikke så store, og det er ikke så mye å skrive om, sier Blindheim.

Trond Blindheim får også vite at idrettskjendiser som fotballspiller Mario Balotelli og alpinist Lindsey Vonn også står oppført på lista.

- Jeg har ikke kjennskap til det disse gjør utenfor banen, men det som er viktig for å komme på en slik liste er at de bruker posisjonen sin som ekstrem utøver i en sportsgren til noe annet. At de bruker posisjonen til å påvirke en utvikling i samfunnet. Da kan de komme på en slik liste. Carlsen har åpenbart ekstreme kvaliteter på sjakkbrettet, men når han ikke bruker det på andre felter i samfunnet syns jeg det er merkelig. Det handler om å påvirke verdiforandringer i samfunnet på en eller annen måte. Jeg syns det blir søkt. Han er dratt inn på den lista etter ørene. Det er veldig pussig at han er på en slik liste, sier Blindheim.

Ikke overrasket Omdømmeekspert Christian Sinding er ikke like overrasket over at Magnus Carlsen er å finne på «Time 100».

IKKE OVERRASKET: Christian Sinding mener det er vanskelig å si noe om lista før du kjenner kriteriene. Foto: Brand Consulting
IKKE OVERRASKET: Christian Sinding mener det er vanskelig å si noe om lista før du kjenner kriteriene. Foto: Brand Consulting Vis mer

- Det overrasker meg ikke. Jeg synes ikke det. Han har gjort noe noen få i verden har gjort. Hvis man definerer sjakk som sport, så er det en fantastisk bragd, sier Sinding.

Sinding mener at du må vite kriteriene for å komme på en slik liste før noen kan uttale seg om dem. Når han får opplest den samme uttalelsen til Time-direktør Richard Stengel, er han litt mer enig med Trond Blindheim.

- Da er jeg mer enig med Blindheim at det er overraskende at han er der. Kanskje Time vurderer det å være verdens beste sjakkspiller er så intellektuelt og så enestående at det å være best i den intellektuelle sporten, det kan være derfor. Før man vet kriteriene er det vanskelig å svare på spørsmålet, sier Sinding.

Han er likevel ikke i tvil om at det betyr mye for omdømmet til Magnus Carlsen at han er på denne lista.

- Det er bare med på å bygge opp hans omdømme og hans verdier som et merke. Hans verdi kommersielt i dag med å stå på den listen er høyere enn den var i går. Det gir han ytterligere markedsverdi, sier Sinding.