Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- At han og Cavendish tuller, er ikke et spill for galleriet

Treneren mener britens ankomst er bra for Boasson Hagen.

PERLEVENNER: Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish har fått en bra start på året under Tour of Qatar. At de to skulle kjempe om ledertrøya, var kanskje ikke helt etter planen - men etter torsdagens punkteringer, ser det nå ut til at Cavendish stikker av med den. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM
PERLEVENNER: Edvald Boasson Hagen og Mark Cavendish har fått en bra start på året under Tour of Qatar. At de to skulle kjempe om ledertrøya, var kanskje ikke helt etter planen - men etter torsdagens punkteringer, ser det nå ut til at Cavendish stikker av med den. FOTO: Tim De Waele/TDWSPORT.COM Vis mer

(procycling.no): En fantatisk tempoprestasjon ble avløst av en ubarmhjertig dobbeltpunktering.

- Irriterende, var ordet Edvald Boasson Hagen valgte overfor procycling.no i etterkant.

Ledertrøya skiftet eier fra normdann og til hans lagkompis, Mark Cavendish. De to tidligere kompisene fra både HTC og Team Sky var ikke lykkelig, men i det minste beholdt laget trøya.

Trener Fredrik Mohn mener rivaliseringen mellom de to er sterkt overdrevet, og at det snarere er en fordel at duoen igjen er samlet i 2016.

- Smilet og det gode humøret hos Edvald har bare forsterket seg i løpet av de få rittene og TV-intervjuene vi har sett så langt i år. At han og Cavendish tuller sammen, er ikke noe spill for galleriet. De to trives i hverandres selskap. Så lenge han får stikke av med noen spurtseirer, er han fornøyd med å være på lag med Edvald igjen, sier Mohn til procycling.no.

- Kan det være en slags lettelse for Edvald å ha Cavendish tilbake i rekkene?

- Ja, det tror jeg. Disse to krangler ikke om de samme seierne. Edvald er ikke en eksplosiv spurter på samme måte som Cavendish, Alexander Kristoff og André Greipel. Han er mye mer enn allrounder. Med Cavendish tilbake, slipper han at alt ansvaret legges på hans skuldre. Bare det kan være en avløsning i seg selv, påpeker bergenseren.

Mer styrke = mer kraft Å blåse liv i allrounderen har Mohn og Boasson Hagen jobbet sammen med siden han overtok treningsansvaret igjen, høsten 2014.

At 28-åringen leverte en tempoetappe fra øverste hylle forklarer treneren med iherdig jobbing i styrkerommet i samarbeid med Olympiatoppen.

- Sky tonet veldig ned styrkefokuset. De ville heller at han skulle gå ned i vekt og være lettere i fjellet. Vi har fokusert på å få ham tilbake der han skal være: Han har blitt sterkere i beina, fått mer muskelmasse og kjører bedre på tempo.

- Gjør dette at han sprudler mer både på og av sykkelen?

- Jeg tror tingene vi har fått på plass øker trivselen hans. Nå trives han med treningen han legger ned, samtidig som han blir en god idrettsutøver av det. Han blir sterkere og mer utholden.
  Hvor sterk er Boasson Hagen? Boasson Hagens sterke innsats i Qatar, har igjen fått pressen til å skyve ut artikler om at rudsbygdningen nå «virkelig er tilbake».

Gino Van Oudenhove, en annen som har god kjennskap til lysluggen, mener han har sett utviklingen over lang tid.

Faktisk ifra fjorårets utgave at Het Nieuwsblad (der Dimenison Data ikke stiller denne gangen, vår anm.).

- Jeg tror folk glemmer litt hvor godt han kjørte i fjor. Han tok kragebeinet under Gent-Wevelgem og mistet hele klassikerperioden. Likevel var han god under Tour of Norway, kjørte inn resultater i Tour de France og var glimrende under både Tour of Britain og VM. Dersom han klarer å legge til et par prosent på toppen av det i år, kan det bli veldig bra, mener Van Oudenhove.

- Konkurransen er ikke like sterk i Qatar i år, enn under for eksempel fjoråret: Hvor mye skal vi legge i disse prestasjonene?

- Du kan ikke gjøre det noe bedre enn å vinne sykkelløp. I går kunne det kanskje ha vært ti ryttere til foran, men når du kjører vifter hadde ikke frontgruppa vært stor, uansett hvor mange WorldTour-ryttere som stiller til start. Dette er kanskje ikke topp-topp-nivå, men man må begynne et sted, og Tour of Qatar har vist seg som en bra måte å gjøre det på. Er du ikke i form, sitter du ikke med helt der framme. Under tempoetappen var blant annet Manuel Quinziato, som er en sentral del av lagtempolaget til BMC Racing, og en del andre solide temponavn med. Jeg mener vi ser Edvald så god som vi vet han kan være, sier sportsdirektøren i Team Joker Merida.

Storkanonene manglet Det er enkel å finne navn som ikke startet tempoetappen: Niki Terpstra, Bradley Wiggins, Fabian Cancellara, Ian Stannard, Maciej Bodnar, Matthias Brändle og Guillaume van Keirsbulck.

Alle startet fjorårets Tour of Qatar - og slo Boasson Hagen på den innlagte tempoen.

- Vi vet ikke mye om hvor god prestasjonen var sammliknet med de beste temposyklistene i verden. Det vi vet er at farta var høy. 11 kilometer tempo med over 50 kilometer i snitt er ikke hverdagskost på et strekke med vind både rett i mot og fra siden. At han i tillegg syklet den på landeveissykkel, gjør det ikke mindre imponerende, påpeker trener Mohn.

Boasson Hagen er trolig Norges representant på tempo under OL i Rio de Janeiro.

- Har han en konkret plan om å satse mer på tempo i år?

- Det er kanskje ingen konkret temposatsing, men vi skal ikke legge skjul på at vi har snakket om OL. Den som skal kjøre tempo der, må også være involvert under tempostarten. Vi har det litt i bakhodet at det kan være aktuelt for ham å gjøre det. Og vi tenker nok litt mer tempo som en konsekvens av framgangen han har i styrkerommet, forteller Mohn.

PS! Van Oudenhove har forståelse for at feltet ikke stanset opp og ventet på Boasson Hagen torsdag: - Det var en litt spesiell situasjon så nærme mål. Det er fullt sykkelløp. En gentlemans agreement, funker bedre når det går mer kontrollert. Kjøret startet allerede før, og da med Lotto, BMC, Katusha og Dimension Data helt der framme.