Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- At jeg kom til finalen burde egentlig ikke være mulig

Bartosz Piasecki jubler etter OL-sølv.

DRØMMEDAG: Bartosz Piasecki og faren Mariusz strålte etter juniors sensasjonelle sølvmedalje i kårde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
DRØMMEDAG: Bartosz Piasecki og faren Mariusz strålte etter juniors sensasjonelle sølvmedalje i kårde. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

LONDON (Dagbladet): Ruben Limardo Gascon (Venezuela) - Bartosz Piasecki (Norge) 15-10.

Bartosz Piasecki, mattelæreren fra Oslo, skrev seg i kveld inn i norsk idrettshistorie med en meget overraskende - i alle fall for de fleste av oss - sølvmedalje i kårdefekting.

 - Jeg har det helt fantastisk. Jeg har aldri vært med på noe liknende som idrettsutøver. Det skal bli vanskelig å toppe det her også. Det blir om fire år da, eventuelt, sier han og sikter til OL i Rio de Janeiro i 2016.

Fra før var Nils Koppangs 11. plass fra 1984 Norges beste OL-plassering i fekting - en idrettsgren med olympiske tradisjoner helt tilbake til de første moderne lekene i Athen i 1896.

- Dette er første gang Norge tar medalje i fekting. Og fekting har vært på programmet siden det første OL, så nå håper jeg ikke det går 120 år til neste gang.

Stolt pappa Pappa Mariusz Piasecki, som også er organisasjonssjef og landslagssjef i Norges Fekteforbund, var et eneste bredt smil da han møtte journalistene i intervjusonen like etter finalen.

- Hvor stolt jeg er på en skala fra en til ti?

- Ti! Det var helt utrolig. Jeg sa til dere at vi hadde en drøm om å komme blant de åtte beste. Men noen vekket meg for tidlig, men drømmen fortsatte og han klarte å få medalje. Det var enda bedre, sier Piasecki senior.

- Stygt 25-åringen fra Bygdøfekterne var et ukjent navn for de aller fleste nordmenn inntil meldingene om kvartfinaleseieren ble spredt tidlig i ettermiddag.

I kveld slo han først asiamester Jung Jin-sun i semifinalen, før venezuelanske Ruben Limardo ventet i finalen. Der havnet han for første gang i løpet av en magisk dag i London på defensiven.

- Jeg begynte dårlig, jeg måtte jage støt. Han er en veldig god defensiv fekter. Han fikk fekte på sine styrker. Da ble det litt stygt. Men jeg fikk jo pyntet litt på resultatet fra 14-6 til 14-10 og det er jo greit, sier sølvvinneren.

- Begge visste at det var avgjort, så det var bare å pynte litt på resultatet, legger han til.

Høyt ut Piasecki er bare rangert som nummer 47 i verden, men kom til OL med mål om å bite godt ifra seg, selv om det meste måtte klaffe for at forhåndsmålsettingen skulle nås:

IMPONERTE ALLE: Bartosz Piasecki (t.h.) kom til OL med et håp om kvartfinale. Sølv var med andre ord ikke nederlag etter finaletapet mot Ruben Limardo fra Venezuela.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IMPONERTE ALLE: Bartosz Piasecki (t.h.) kom til OL med et håp om kvartfinale. Sølv var med andre ord ikke nederlag etter finaletapet mot Ruben Limardo fra Venezuela. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Jeg har sagt at kvartfinale på en fantastisk dag er realistisk, for jeg var jo en av de svakest seedete fekterne her. At jeg kom til finalen burde egentlig ikke være mulig, sier han.

Piasecki har gått høyt ut på sosiale medier og lovet å knuse alt i sin vei, og fortalt elevene sine på Wang Toppidrettsgymnas at han gikk for gull:

- Ja, man må alltid være litt breial, så får det gå som det går.

Feiring før hjemreise Han hadde ennå ikke mottatt sin velfortjente sølvmedalje da han møtte det norske pressekorpset i fektehallen.

Utslitt, men lykkelig gledet han seg til fortsettelsen.

- Nå er det vel mye som venter meg før jeg kommer hjem til senga. Men i morgen skal jeg hjem til Norge, så det skal bli deilig. Vi får vel satse på at det blir litt feiring. Det er litt kjedelig å bare legge seg med en gang, sier Piasecki.

Offensiv Nordmannen plukket det første poenget i finalen mot Limardo, men venezuelaneren snudde kampen til 4-3-ledelse etter første runde.

Nordmannen gikk offensivt ut i andre runde, men Limardo plukket fire kjappe poeng på såkalte løpeangrep og gikk opp til 8-3-ledelse etter rundt halvannet minutt av midtrunden.

Deretter plukket de ett poeng hver på et dobbeltstøt, der begge fekterne får inn et støt samtidig.

Limardo plukket enda ett poeng før to nye dobbeltstøt gjorde stillingen til 12-6 etter to runder.

Fire kjappe I tredje runde gikk det bare fem sekunder før Limardo traff armen til Piasecki, og gikk opp til 13-6. Seks nye sekunder, og det sto 14-6.

Dermed var venezuelaneren bare ett poeng unna å avgjøre kampen, som går til maks 15 poeng.

Men i løpet av de neste 27 sekundene tok Bartosz fire kjappe poeng, og reduserte til 14-10.

IKKE NEDERLAG: Bartosz Piasecki (t.h.) ga seg ikke uten kamp, men måtte til slutt ta til takke med sølv i OL-finalen mot Ruben Limardo fra Venezuela. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
IKKE NEDERLAG: Bartosz Piasecki (t.h.) ga seg ikke uten kamp, men måtte til slutt ta til takke med sølv i OL-finalen mot Ruben Limardo fra Venezuela. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Men så var det slutt på opphentingen, Limardo satte inn det avgjørende støtet, og vant 15-10.

Flyttet Dagsrevyen Uansett - Norge har fått en ny OL-helt i løpet av dagen, og trolig for første gang på grunn av fektesporten flyttet NRK Dagsrevyen med ett kvarter for å kunne direkteoverføre semifinalen på NRK1. Det fikk også Piasecki med seg:

- Ja, det fikk jeg melding om fra en venn: «Det er fekting som er in nå, ikke nyheter».

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media