Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

At Truls Korsæth begynte med sykling var en ren tilfeldighet

Nå drømmer han om Paris-Roubaix for Astana.

FRA TERRENGET TIL ROUBAIX? Truls Engen Korsæth var aktiv innenfor både langrenn og friidrett, inntil han ble introdusert for terrengsykling i tenårene. I 2017 blir han Norges 11. utenlandsproff. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
FRA TERRENGET TIL ROUBAIX? Truls Engen Korsæth var aktiv innenfor både langrenn og friidrett, inntil han ble introdusert for terrengsykling i tenårene. I 2017 blir han Norges 11. utenlandsproff. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(procycling.no): Det vekket oppsikt da nyheten om at Truls Korsæth på egen hånd hadde sikret seg treningsopphold med Astana.

Laget, som for få år siden ble sett på som en skamplett i moderne sykkelhistorie på grunn av flere dopingsaker, lot seg begeistre av 23-åringens treningsverdier og ville se mer.

- Jeg tok kontakt med Lars Michaelsen (dansk sportsdirektør i Astana, vår anm.). Han hadde hørt om meg, og jeg hadde hørt mye bra om han. Dialogen startet der. Vi utvekslet treningsdata og skriftlig info. Så tok vi en prat på telefonen og ble kjapt enige om å finne en løsning for meg og Astana, sier Korsæth til procycling.no.

Viste seg fram i Spania

Joker Byggtorget ønsket ikke å stå i veien for en overgang, og lillehamringen reiste ned til Calpe i staten av sesongen for å vise seg fram.

Førsteinntrykket av Alexandre Vinokourovs mannskap var meget bra:

- Jeg gjorde noen tester og møtte hele apparatet. Vi ble kjapt enig om hvordan et framtidig samarbeid skulle se ut. Ting fungerte bra fra første stund.

- Hva tiltalte deg mest med dette prosjektet?

- Det virket både veldig ressurssterkt og veletablert. Det slo meg også hvor utrolig åpent det er. Laget er internasjonalt, og jeg ble overrasket over hvor vestlig kulturen egentlig er på laget. Det er en god ryttergruppe, og at laget har en nordisk forankring (fire danske ryttere og en sportsdirektør) gjør ting enda mer attraktivt for meg som nordmann, innrømmer han.

Fikk låne racersykkel som ung

Det var hans fantastiske innsats under fellesstarten i Doha i høst, som ga ham sjansen til å trene med et profflag.

At han i det hele tatt ble syklist, var en ren tilfeldighet.

Korsæths idrettskarriere startet med friidrett og langrenn. Faktisk var han og broren 800-meter løpere, men konkurrerte også i alt fra spydkast til lengdesprang.

I starten av tenårene var han også aktiv i langrennssporet og deltok blant annet i Hovedlandsrennet.

- Hvordan endte du da opp som syklist?

- Det begynte vel egentlig med en skadet akilles fra friidretten. Jeg måtte trene alternativt og begynte med terrengsykling. Lillehammer CK hadde en ordning med utlån av sykler til yngre utøvere, så etter hvert fikk jeg låne meg en racersykkel også, forteller han.

GODE VENNER: Truls Korsæth (til venstre) og tvillingbroren Erik har vært aktive helt siden de to var småtasser. FOTO: Privat
GODE VENNER: Truls Korsæth (til venstre) og tvillingbroren Erik har vært aktive helt siden de to var småtasser. FOTO: Privat Vis mer

Da var han 13-14 år gammel, og fant fort ut at dette var såpass gøy at han endte opp som elev ved terrenglinja ved NTG Lillehammer etter ungdomsskolen.

Får oppdrag under klassikerne

Det var nok en del av egenskapene han tilegnet seg her som kom til syne i ørkenlandskapet utenfor sentrum av Doha i september.

Kraft, kløkt, plasseringsevne og rå styrke. Gode egenskaper i et VM-ritt for seniorer, og gode egenskaper for en rytter som håper å sette sitt preg på klassikerne.

Fortsatt venter han på sesongplanen hos sin nye arbeidsgiver, men sannsynligvis venter en retur til Qatar. Det kommende opptredenen i sidevindsrittet er også et frampek på det som venter senere i sesongen.

- Jeg kjørte med «klassikergjengen» i Calpe, og det er nok der de tenker å bruke meg.

- Har du et spesielt ritt du ønsker å kjøre?

- Paris-Roubaix er rittet jeg drømmer om. Strade Bianche er kanskje på andreplass, men da er det nok terrengsjelen i meg som snakker.

- Har du vært en slik som har gått rundt å drømt om å bli sykkelproff siden barneåra?

- Jeg har nok vært litt mer opptatt av idrett generelt. Bjørn Dæhlie var den store helten min en stund, så har det blitt vinklet mer mot sykling de siste årene. Fra bunn av var det nok mer en idrettsinteresse som drev meg, mer det enn en ensporet proffdrøm i hvert fall.

- Tar antidopingarbeidet på alvor

I Norge klinger Astana-navnet og deres sjef, Alexandre Vinokourov, dårlig i ørene.

Man skal ikke lenger tilbake enn til 2015-sesongen for å finne turbulente dager der det internasjonale sykkelforbundet gikk inn for å frata laget profflisensen grunnet dopingsakene mot brødreparet Maxim og Valentin Iglinskij.

Det gjorde også Korsæth litt usikker før han sluttet seg til laget i Spania, men han valgte likevel å dra ned på samling med et åpent sinn.

- Det jeg kan si er at jeg fikk et godt inntrykk av lagets åpenhet. Opplegget virker ryddig og jeg satt igjen med en god følelse i kroppen etter å ha vært på en ukelang samling med dem. Jeg er ganske sikker på at dette blir veldig bra, sier han.

- Har du inntrykk av at de nå tar antidopingarbeidet på alvor?

- Absolutt. Jeg har fått en tilleggskontrakt som jeg underskrev internt i laget, før jeg i det hele tatt ble tilbudt en proffkontrakt. De har satt i gang et ganske strengt antidopingarbeid for hele apparatet. Inntrykket mitt er i hvert fall at dette blir tatt seriøst.

- Hva står det i kontrakten du underskrev?

- Den er ganske lang og omfattende. Hvis jeg skal oppsummere det, så går nok kontrakten utover det som er minimumskravet til UCI når det gjelder å beskytte seg mot dopingsaker, forteller han.

Blir backet opp av det norske sykkelmijøet

Historien har vist at dopingproblemet er utbredt innenfor toppidretten, og innenfor sykkelsporten finner man ryttere og ledere med skjeletter i skapet uansett hvor man snur og vender seg.

Det var heller ingen vanskelig avgjørelse å ta for den tidligere terrengsyklisten å sette navnet sitt på et forslag til en toårsavtale med Astana-laget.

- Jeg har vel egentlig bare fått oppbacking av alle jeg har snakket med i miljøet. Tilbakemeldingen har utelukkende vært positivt, påpeker han.

Både Edvald Boasson Hagen og Alexander Kristoff forsøkte å få ham inn i varmen etter VM, men ingen overgang materialiserte seg.

Ettertraktet etter VM

Korsæth gikk fra å være en totalt ukjent navn på det norske VM-laget, til å være en meritterte proffer diskuterte i etterkant.

Likevel valgte han å skrive under på en ny avtale i Joker Byggtorget, og begynte å forberede seg på en ny sesong på kontinentalnivået.

- Etter VM hadde jeg vel troen på at det kunne ordne seg med hensyn til en proffkontrakt. Det tok litt tid, og det begynte vel å haste litt på slutten. Men da Astana-muligheten dukket opp, var jeg ikke tvil om at jeg ville gi det et forsøk.

Har mange å takke

Etter fire år hos Joker Byggtorget står han endelig der, og gleder seg til å gli inn i proffenes rekker for Astana Pro Team på nyåret.

- Hvem fortjener er det også noen som fortjener takk for sin innsats på veien dit?

- Det har vært veldig mange personer involvert i min karriere så langt. Eddy Storsæter Knudsen var viktig da jeg konkurrerte i terrenget. Team Joker har støttet meg veldig bra, og har tilpasset opplegget til meg i perioder jeg har slitt med sykdom. Det har vært helt avgjørende at de har vært så fleksible.

Korsæth takker også trener David Tofthagen som han har jobbet med de siste sju årene.

Uansett hvordan man vrir og vender på det, var det én opptreden som dyttet ham det siste stykket på veien mot situasjonen han befinner seg i - i dag:

- Hadde jeg ikke blitt sendt til VM hadde situasjonen min sett helt annerledes ut. Stig Kristiansen og landslaget har åpnet dører for meg som har vært helt avgjørende, innrømmer han.

Men det viktigste jobben gjorde han selvsagt selv.

PS: På nyåret slutter Truls Korsæth seg til nok en treningsleir med Astana-laget i Calpe. Han blir den 11. norske utenlandsproffen neste sesong.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!