Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Atskilt under apartheid - Sammen i Norway Cup

Førstkommende torsdag setter Bonginkosi Mntuyedwa (12) seg på et fly for første gang. Han spiller på et fotball-lag med gutter fra to forskjellige bydeler i Cape Town - en svart og en farget. Under apartheidregimet fikk de ikke lov til å ha kontakt med hverandre. I neste uke spiller de Norway Cup sammen.

Ingen av de 16 gutta har noen gang vært inne i et fly, men daglig ser de fly på vei inn til landing på Cape Towns internasjonale flyplass.

- Snart er jeg inne i et av dem, sier 11 år gamle Simthembile Sobekwa.

Det er nesten for godt til å være sant at han skal få oppleve Norge og Norway Cup om noen dager.

Bydelene Greater Mitchells Plain og Khayelitsha ligger like ved hverandre. Under apartheidregimet var bydelene skilt av en militærleir. Greater Mitchells Plain er en såkalt farget bydel. Denne bydelen var en «National Party»-bydel som var for et skille mellom svarte og fargede. Khayelitsha, som er en av de fattigste områdene i Sør-Afrika, er en såkalt svart bydel. Nå er sport med på å bringe de to bydelene sammen.

- Gjennom sporten kan det bygges en ny nasjon, sier Stefan Howells til Dagbladet.

Sport for All

Han er en av lederne av prosjektet som sender et guttelag til årets Norway Cup. NORAD finansierer reisen. Prosjektet er en del av Sport for All-programmet i Sør-Afrika som administreres av Norges Idrettsforbund og Den olympiske komité.

Målet er å organisere sport, rekruttere ledere og trenere og utvikle det sportslige nivået.

Men - viktigst:

- Vi knytter sammen folk med forskjellig bakgrunn, sier Howells.

- Mange har fortsatt separasjon i tankene - særlig i den eldre generasjonen. Vi kan starte noe nytt med de unge med tanke på forståelse og toleranse.

I begge de to bydelene bor flere hundre tusen. Nøyaktig hvor mange, har ingen oversikt over. Særlig i Khayelitsha er det en desperat fattigdom der vold og kriminalitet er økende.

Owen som forbilde

Norway Cup-laget er satt sammen av stjernespillere fra flere lag i bydelene. Bonginkosi Mntuyedwa er midtbanespiller i klubben Hamilton i bydelen Khayelitsha.

Darryl Neville Petersen er lagets raskeste. Angriperen har Michael Owen og Michael Johnson som store forbilder.

- Å reise til Norge betyr alt for meg. Jeg vet at jeg kanskje aldri får en sjanse som dette igjen, sier 14-åringen.

Ambisjonsnivået er ikke akkurat beskjedent:

- Jeg vil bli den raskeste mannen i verden!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media