Åtte av tour-lagene protesterte

Satte seg ned i protest mot nok en dopingavsløring.

• Direkte: 16. etappe kan du følge her

Åtte av profflagene i Tour de France protestere i dag mot doping før starten på den 218,5 kilometer lange 16. etappen i Orthez.

Protestantene var de franske lagene Ag2r, Agritubel, Francaise des Jeux, Bouygues Telecom, Cofidis, Credit Agricole samt Gerolsteiner og T-Mobile fra Tyskland.

De har dannet en forening som blir kalt MPCC (bevegelsen for en troverdig sykkelsport).

De lagene som protesterer oppfordrer alle lagene til å overholde den avtalen det var enighet om i 2005 som, blant annet sier, at ingen lag skal stille til start med ryttere som er under mistake for doping.

Det blir hevdet at denne oppfordringen er en litt fordekt hentydning til nederlandske Rabobank som har Michael Rasmussen på laget.

Han har fått gjentatte advarsler for å ha brutt meldeplikten.Tidligere i Touren har de samme åtte lagene som onsdag skal protestere, ha hatt et møte der det var enighet om at Rabobank burde ha trukket Rasmussen fra rittet, slik saken har utviklet seg, med hans manglende opplysninger om hvor han har befunnet seg i forkant av Tour de France-starten.

I sjokk

SITT NED: Mange av rytterne satte seg rett og slett ned under starten av dagens etappe. Dette for å protestere mot dopingen innen sykkelsporten. Foto: FRANCK FIFE/AFP/SCANPIX
SITT NED: Mange av rytterne satte seg rett og slett ned under starten av dagens etappe. Dette for å protestere mot dopingen innen sykkelsporten. Foto: FRANCK FIFE/AFP/SCANPIX Vis mer

Tour de France-ledelsen, rytterne og laglederne var i sjokk etter avsløringen av Alexandre Vinokourov tirsdag. Den positive dopingprøven hans slo ned som en bombe.

Han avga den positive prøven etter å ha vunnet lørdagens tempoetappe. Dagen etter var han langt nede, men mandag kom han tilbake og vant en av de tøffeste fjelletappene.

Nå er Astana-laget borte fra Touren, og ingen beklager det. Vinokourov kommer trolig aldri tilbake til Tour de France igjen, og han er allerede sparket fra Astana som kommer til å fortsette som før, og får støtte fra presidenten i Det kasakhstanske sykkelforbundet.Etter avsløringen tirsdag slo fransk politi til mot hotellet der Astana-rytterne bodde den siste natten.

Det ble gjort flere beslag, men foreløpig er det ikke kjent hva politiet fant, eller om det ble funnet noe i det hele tatt.

En skamplett

- Vinokourovs dopingsak er en skamplett for sykkelsporten. Dette året kan ende som et nytt svart år for den sporten jeg er så glad i, sier Michael Rasmussen.

Han kjører i den gule ledertrøya, men er selv under mistanke for å ha brutt dopinglovene etter at han ikke overholdt meldeplikten i forkant av Touren i år.

- Jeg tror at 2007 kan gå over i historien som enda et år som blir karakterisert som en skamplett for sykkelsporten og for Tour de France, sier Rasmussen til avisen BT.

Dansken ser også noe positivt i at Vinokourov ble avslørt, for det viser at dopingkontrollene virker. Dessuten mener han ledelsen i tour de France fortjener ros for deres raske inngripen som førte til at Astana-laget trakk seg med umiddelbar virkning.

- Tour-ledelsen tok ansvar. De kastet en av de mest profilerte og kjente rytterne ut av Touren sammen med laget sitt. Det står det respekt av, sier Rasmussen.

(NTB)