TIDLIGERE STJERNESPILLERE: John Arne Riise (t.v) får selskap av spillere som Nicolas Anelka, Lucio og Florent Malouda i Indian Super League. Foto: AFP / NTB SCANPIX
TIDLIGERE STJERNESPILLERE: John Arne Riise (t.v) får selskap av spillere som Nicolas Anelka, Lucio og Florent Malouda i Indian Super League. Foto: AFP / NTB SCANPIXVis mer

Åtte klubber, fire måneders seriespill, ingen lag rykker ned. Dette er Indian Super League

John Arne Riises nye arbeidsplass.

(Dagbladet): I går kom endelig bekreftelsen på at John Arne Riise skal spille fotball i India denne sesongen. Klubben som får gleden av nordmannens venstreslegge er Delhi Dynamos, som avslørte overgangen selv i forbindelse med en konkurranse på Facebook i går.

- Folk tenker det er et steg ned, og det skjønner jeg, men det er mange gode spillere i India også. Jeg ser på det som en stor utfordring, sier Riise til TV 2.

Det er en veldig kort sesong i India, hvor sesongen begynner i september og slutter allerede fire måneder etterpå i desember. De fire beste klubbene i ligaen spiller så sluttspill for å kåre en vinner, og det er ingen lag som rykker ned.

Forrige sesong endte Delhi Dynamos på 5. plass i ligaen som teller totalt åtte lag. Det ble fire seire på 14 kamper forrige sesong, og laget var ett poeng unna å kvalifisere seg til sluttspillet. Det var årets første sesong etter at ligaen ble grunnlagt.

Atlético de Kolkata er regjerende seriemester etter at de vant 1-0 mot Kerala Blasters i finalen. Det var Chennaiyin som toppet seriespillet før sluttspillet.

Henter stjerner Den indiske ligaen er altså rykende fersk. I 2013 ble Indian Super League grunnlagt i håp om å gjøre fotball til en av de største sportene i India. En av hovedelementene for å øke interessen er ved å hente store fotballnavn til landet, spillere som har hatt stor status opp gjennom karrieren.

En av reglene i indisk fotball er at hvert lag må signere minst én spiller som har et stort navn innen fotballen. Den tidligere Manchester United-spilleren Louis Saha ble den første store signeringen (marquee signing) for ligaen, men han spilte aldri noen kamper. I starten var det organisasjonen IMG-Reliance som hentet spillerne, før klubbene selv gjorde det klart at de ville stå for prosessen.

IMG-Realiance signerte først spillere som Hernán Crespo, Dwight Yorke, Robert Pires og Fredrik Ljungberg for å promotere ligaen, uten at noen av dem spilte i starten. Etter hvert spilte Fredrik Ljungberg (Mumbai City) og Robert Pires (FC Goa) i ligaen. Sistnevnte gjorde comeback etter at han opprinnelig la opp.

- For meg var prosjektet og lidenskapen for spillet veldig viktig. India trenger en start. Du må utvikle deg. Og for meg var det viktig. Jeg hadde tilbud fra USA og Qatar, men jeg ønsket å være en del av en ny begynnelse for sport i India, har Pires uttalt.

Pires ble for øvrig utestengt i to kamper for å fornærme Atlético de Kolkatas manager Antonio López Habas.

Tjener godt Etter hvert fulgte den ene avdankede stjernen etter den andre. Alessandro Del Piero (Delhi Dynamos), David Trezeguet (Pune City), Elano (Chennaiyin), Michael Silvestre (Chennaiyin), Joan Capdevilla (NorthEast United), David James (Spillende manager Kerala Blasters) ble alle en del av spillertroppen i ligaen. Tidligere Liverpool-spiller Luis Garcia ble den første offisielle spilleren da Atlético de Kolkata signerte ham.

Denne sesongen er noen av de nye spillerne Hélder Postiga (Atlético de Kolkata), Carlos Marchena (Kerala Blasters), Simão Sabrosa (NorthEast United), Lúcio og Adrian Mutu (Pune City), i tillegg til gamle ansikt som Elano, Anelka, Carlos og Riise.

Michael Silvestre fikk rundt 500 000 dollar (rundt 4 millioner norske kroner) for fire måneder med fotball. Elano fikk rundt 1 million dollar (rundt 8 millioner norske kroner). Der ligger mye av grunnen til at mange fotballspillere velger India. Allessandro Del Piero tjente mest med 1,7 millioner dollar (rundt 14 millioner norske kroner).

John Arne Riise hevder på sin side at det ikke handler om økonomi.

- Det er ikke økonomien. Jeg hadde flere tilbud som var mer verdt økonomisk, men det var en fantastisk mulighet til å dra til et sted jeg ikke kjenner så godt. Og presidenten i klubben er en veldig god venn av meg, som jeg er blitt glad i og kjenner godt nå, sier Riise til TV 2.

Brasilianske Elano ble den første utenlandske storspilleren til å score i ligaen da han nettet i debuten. Han ble også toppscorer samme sesong med åtte mål.

Kjente managere Men det er ikke bare spillerne som er kjente navn for oss i europeisk fotball. De fleste av managerne er også godt kjent. Marco Materazzi, Nicolas Anelka og David Platt er noen av dem. Den brasilianske venstrebacken Roberto Carlos er spillende trener i klubben til John Arne Riise.

Tidligere Chelsea-spiller Florent Malouda har også signert for klubben til nordmannen. Hans Muller fra Nederland er en annen europeer som er på plass i Delhi.

Flere av stadionene i ligaen brukes normalt til cricket kamper. Cricket er Indias mest populære sport. Men ifølge First Sports var det mange indere som var benket foran tv-en da fotballigaen ble sparket i gang.

De skriver at 75 millioner mennesker så den første kampen. Det er 12 ganger mer enn antallet som så åpningen på fotball-VM 2014. Totalt 170 millioner tv-seere skal ha sett kamper den første uka.

India har også en annen fotballiga som her I-League. Det er landets hovedliga, og består av 10 lag. Serien ble stiftet i 2007.

Klubbene i indisk liga (managere i parentes):

Atlético de Kolkata (Antonio López Habas)

Chennaiyin (Marco Materazzi)

Delhi Dynamos (Roberto Carlos)

Goa (Zico)

Kerala Blasters (Peter Taylor)

Mumbai City (Nicolas Anelka)

NorthEast United (César Farias)

Pune City (David Platt)