FEM KAMPER UNNA PREMIER LEAGUE-COMEBACK: Alexander Tettey og Norwich ligger på den andre direkte opprykksplassen fem runder før slutt i The Championship. Rykker Norwich opp betyr det enormt mye både sportslig og økonomisk for klubben.Foto: AP /Alastair Grant / NTB Scanpix
FEM KAMPER UNNA PREMIER LEAGUE-COMEBACK: Alexander Tettey og Norwich ligger på den andre direkte opprykksplassen fem runder før slutt i The Championship. Rykker Norwich opp betyr det enormt mye både sportslig og økonomisk for klubben.Foto: AP /Alastair Grant / NTB ScanpixVis mer

Åtte lag spiller om opprykk til Premier League. Det er verdt 1,3 milliarder kroner. Minst

Fem runder gjenstår av The Championship.

(Dagbladet): Fem runder før slutt i The Championship, Englands nest høyeste nivå i den profesjonelle fotballen, er det jevnere i toppen enn det noensinne har vært før.

To poeng skiller de fire øverste lagene, mens bare ni skiller de åtte på toppen av tabellen. Disse åtte lagene spiller om to direkte opprykksplasser, de fire neste på tabellen ved sesongslutt møtes til playoff om den siste plassen i Premier League.

Et opprykk til den gjeveste ligaen i England er ifølge utregninger The Daily Mail gjorde før playoff-finalen mellom Derby og Queens Park Rangers i fjor, verdt intet mindre enn 134 millioner pund, eller rundt regnet 1,3 milliarder norske kroner.

Det er minimum, sier TV 2-ekspert på engelsk fotball, Kasper Wikestad, til Dagbladet.

- Det er bare om man rykker rett opp og rett ned igjen, fortsetter han.

Tror på Bournemouth
Med de vanvittige summene Premier League får gjennom tv-rettighetene sitter de dårligste klubbene i ligaen igjen med mer enn 600 millioner i inntekter fra dette hvert eneste år. Og fordi den økonomiske forskjellen mellom den øverste divisjonen og Championship er så enorm, får klubbene som rykker ned fra Premier League med seg en fallskjerm som gir store utbetalinger i inntil tre år etter nedrykket.

Til sammen altså per i fjor på 1,3 milliarder kroner. Det er grunn til å tro at dette beløpet kommer til å øke betydelig etter at Sky Sports og BT Sport har lagt nesten 60 milliarder kroner på bordet for tv-rettighetene i tre sesonger fra 2016-sesongen.

Akkurat nå leder Bournemouth ligaen med 77 poeng. Norwich og Watford har 76, mens Middlesbrough følger på fjerdeplass med 75. Deretter er det et lite gap ned til femteplasserte Derby med 71 poeng. Wolverhampton har samme sum, mens Brentford har 70 og Ipswich har 68.

Wikestad tror de to direkte opprykksplassene står mellom de fire førstnevnte.

- Jeg tror det har skilt seg, opprykksplassene står mellom de fire øverste på tabellen. Av de har Middlesbrough det tøffeste programmet, mens Bournemouth har det greieste. Norwich har tre av de fem siste borte, sier han til Dagbladet.

Det siste gjelder for Bournemouth også, men i motsetning til Norwich møter ikke ligalederne noen av de andre innenfor topp åtte på de siste fem kampene. Norwich møter Middlesbrough hjemme på Carrow Road 17. april.

- Bournemouth har jeg avskrevet mange ganger denne sesongen, men nå tror jeg de kommer til å ta en av de to opprykksplassene, sier Wikestad.

Syns Derby ser sterke ut
Bournemouth, som rykket opp fra nivå tre i 2013, har ikke tapt på de åtte siste kampene og viser fryktinngytende form. Klubben har scoret overlegent mest i Championship denne sesongen og ser ustoppelige ut i øyeblikket.

- Men så syns jeg det er fryktelig vanskelig å si hvem som tar den andre opprykksplassen. Det er helt åpent. Jeg pratet med Alexander Tettey etter kampen mot Brighton (Norwich vant 1-0, journ.anm.), og de er veldig optimistiske. Litt morsomt også, for han fortalte at det første de gjør etter kampene sine er å løpe i garderoben og sjekke hvordan det har gått med de andre lagene, forteller Wikestad.

I motsatt ende av den opprykksjagende oktetten er det like tett om de to siste playoff-plassene. Tre poeng skiller åttendeplasserte Ipswich og femteplasserte Derby.

- Dessverre for Norge og Ipswich ser det litt mørkt ut for dem. Kampen mot Wolverhampton 18. april blir avgjørende for dem, men jeg tror det ryker for Brentford og Ipswich. Det er litt synd, for jeg hadde virkelig unte Jonathan Parr og Ipswich et opprykk, sier Wikestad.

- På meg virker Derby som det sterkeste laget blant dem som skal spille playoff. Nå har de fått Chris Martin og Darren Bent tilbake etter skade og det er en nøkkel for dem. For meg vil Derby være en playoff-favoritt, men gitt at ikke Watford rykker direkte opp kan det fort bli Watford - Derby i playoff-finalen.

Den finalen omtales altså som verdens mest lukrative fotballkamp. Vinneren står igjen med Premier League-plass og minst 1,3 milliarder i ekstra inntekter. Taperen står igjen med nesten ingenting.

- En fin gest i den finalen er at taperen beholder alle billettinntektene. Det er jo i det minste et lite plaster på såret, sier Wikestad til Dagbladet.

• TV 2 Sport Premium sender Brighton - Bournemouth direkte i kveld klokka 20.45.