ÅTTE AV ELLEVE: Her er laget som startet OL-finalen i Beijing: Bak f.v.: Juan Riquelme (ikke med i VM), Nicolas Pareja (ikke med i VM), Sergio Romero (i VM-troppen), Ezequiel Garay (i VM-troppen, Pablo Zabaleta (i VM-troppen), Fernando Gago (i VM-troppen). Foran f.v.: Lionel Messi (i VM-troppen), Sergio Agüero (i VM-troppen), Luciano Monzon (ikke i VM-troppen), Angel Di Maria (i VM-troppen) og Javier Mascherano (i VM-troppen). Foto: AP Photo / Luca Bruno / NTB Scanpix
ÅTTE AV ELLEVE: Her er laget som startet OL-finalen i Beijing: Bak f.v.: Juan Riquelme (ikke med i VM), Nicolas Pareja (ikke med i VM), Sergio Romero (i VM-troppen), Ezequiel Garay (i VM-troppen, Pablo Zabaleta (i VM-troppen), Fernando Gago (i VM-troppen). Foran f.v.: Lionel Messi (i VM-troppen), Sergio Agüero (i VM-troppen), Luciano Monzon (ikke i VM-troppen), Angel Di Maria (i VM-troppen) og Javier Mascherano (i VM-troppen). Foto: AP Photo / Luca Bruno / NTB ScanpixVis mer

Åtte spillere fra Argentinas OL-gullag fra 2008 kan starte i kveld

Kontinuiteten imponerer ekspertene.

Følg oppgjøret i VM direkte

RIO DE JANEIRO (Dagbladet): Det var 23. august 2008. Et ungt argentinsk lag hadde lekt seg gjennom OL-turneringen i Beijing, og blant annet slått erkerival Brasil 3-0.

På motsatt side i finalen sto Nigeria, men det selv om kampen kanskje ble mer spennende enn det de fleste hadde regnet med, var det aldri noen tvil:

OL-gullet tilhørte Lionel Messi, matchvinner Angel Di Maria, midtbanesjef Javier Mascherano, Sergio Agüero og resten av det vanvittig talentfulle argentinske mannskapet.

- Gir klare fordeler I dag starter sannsynligvis åtte av gutta som ble olympiske mestre med 1-0-seieren i finalen for seks år siden når Sveits er motstander i VM-åttedelsfinalen i Sao Paulo.

Kontinuiteten i det argentinske laget imponerer FCK-trener Ståle Solbakken, som har sett alle Argentinas kamper så langt i VM.

- De har helt klart et godt grunnlag der. Kontinuitet er jo ikke verdt noe hvis de ikke er gode nok, men generelt så vil det være en fordel både spillestilsmessig og det at gutta kjenner hverandres styrker og svakheter, sier Solbakken til Dagbladet.

OL 2008. Lionel Messi i duell med Nigerias Promise Isaac. Foto: REUTERS / Daniel Aguilar / NTB Scanpix
OL 2008. Lionel Messi i duell med Nigerias Promise Isaac. Foto: REUTERS / Daniel Aguilar / NTB Scanpix Vis mer

Fotballagent og Argentina-kjenner Terje Liverød tror imidlertid kontinuiteten er litt tilfeldig.

- Jeg tror ikke det er bevisst. De har jo hatt to-tre trenere siden 2008. Grunnen er jo at sju-åtte av disse gutta er blitt selvskrevne på laget. De kjenner hverandre utrolig godt etter så mange år, og er en veldig sammensveiset gjeng, sier han.

Vant U20-VM Fem fra årets VM-tropp dannet allerede grunnstammen i laget som ble U20-verdensmestre i 2005: Lionel Messi, Ezequiel Garay, Pablo Zabaleta, Sergio Agüero og Fernando Gago.

Tre år seinere ble de altså olympiske mestre, og i årets VM forventer hele Argentina at de skal gjøre det aller, aller største: Vinne VM sammen.

- Argentinerne selv er overbevist om at de vinner VM. De tror jo det hver gang, men kanskje enda sterkere denne gangen enn til vanlig, sier Liverød.

Han tror imidlertid landslagssjef Alejandro Sabella må ta grep hvis Argentina skal klare å vinne sitt tredje VM-gull.

- De kan få en grei vei til finalen, men de er avhengige av å spille klokere. Hvis de møter for eksempel Tyskland er de avhengige av å ligge kompakt og ikke ta for mange sjanser. Da kan det gå, tror Liverød.
 
Hell i uhell Ståle Solbakken har heller ikke latt seg imponere nevneverdig av et Messi-avhengig argentinsk lag så langt i VM.

VM 2014: Det er god stemning mellom Lionel Messi Nigerias keeper Vincent Enyeama. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix
VM 2014: Det er god stemning mellom Lionel Messi Nigerias keeper Vincent Enyeama. Foto: AFP PHOTO / PEDRO UGARTE / NTB Scanpix Vis mer

- De har ikke vært spesielt imponerende, nei, sier han.

- Men jeg tror faktisk det er bra for dem at Agüero er blitt skadet, sånn at de får inn en som løper også defensivt. Jeg tror sjansen er større til å vinne VM når de får inn Ezequiel Lavezzi. Man kan ikke ha fire spillere som ikke jobber ordentlig hjem, sier Solbakken.

Liverød er inne på det samme:

- Problemet til Argentina er at de er veldig forovertunge. De har slitt med balansen i laget hele Sabellas periode som landslagssjef. Verken Messi, Agüero, Di Maria eller Higuain er spesielt gode til å jobbe bakover. I Barcelona er Messi vant til at medspillerne går rett i strupen på motstanderen når de mister ballen. Argentina er ikke kompakte på samme måte, sier han.

• Argentina-Sveits sendes på TV 2 klokka 18.