Åtte tyrkiske vektløftere dopingtatt tross nytt styre

Dopingskandalene vil ingen ende ta.

 TIDLIGERE SYNDER:  Tyrkiske Halil Mutlu har vunnet tre OL-gull, for senere å avlegge en positiv dopingprøve. Nå har åtte av hans landsmenn testet positivt. Foto: NTB Scanpix/ REUTERS/ Oleg Popov.
TIDLIGERE SYNDER: Tyrkiske Halil Mutlu har vunnet tre OL-gull, for senere å avlegge en positiv dopingprøve. Nå har åtte av hans landsmenn testet positivt. Foto: NTB Scanpix/ REUTERS/ Oleg Popov.Vis mer

(Dagbladet) Vektløfting er en idrett som lenge har slitt med dopingskandaler. To ganger har de slettet alle verdensrekorder i håp om å få en ny start.

Og idretten har sine verstingland. En av de aller verste nasjonene er Tyrkia.

I desember gikk hele styret i det tyrkiske vektløfterforbundet av, da fem utøvere testet positivt under U23-EM i Israel.

Styret gikk av
Tidligere har flere tyrkiske utøvere som har markert seg i OL blitt dømt. Halil Mutlu vant OL-gull i Atlanta, Sydney og Athen. I 2005, året etter han vant gullet i Athen ble han utestengt i to år for dopingbruk. Han kom senere tilbake og vant EM-gull i 2008.

Nå har det derimot dukket opp en ny stor skandale hos tyrkerne.

 MANGE SKANDALER:  Tyrkias Nurcan Tayland testet postivt i oktober 2011 og har vært suspendert siden. Nå har åtte tyrkiske vektløftere på herresiden testet postivt. Foto: NTB Scanpix / Sergei Grits.
MANGE SKANDALER: Tyrkias Nurcan Tayland testet postivt i oktober 2011 og har vært suspendert siden. Nå har åtte tyrkiske vektløftere på herresiden testet postivt. Foto: NTB Scanpix / Sergei Grits. Vis mer

Hele åtte tyrkiske vektløftere har testet positivt i forkant av Mediterranean Games.

Sportssjef i Norges vektløfterforbund Arne Grostad er noe overrasket over nyheten.

- Hele styret gikk jo av, så jeg trodde de hadde fått ryddet opp. Det har de tydeligvis ikke, forteller Arne Grostad til Dagbladet.

Han er selvfølgelig lettet over at doperne blir tatt.

 OPPGITT:  Styrkeløfter Carl Yngvar Christensen er opptatt av en ren idrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug  / Dagbladet
OPPGITT: Styrkeløfter Carl Yngvar Christensen er opptatt av en ren idrett. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

- Det internasjonale forbundet har et system som virker nå. Jeg er glad doperne blir tatt. Det gjør også veien lettere for de «rene» utøverne, sier Grostad.

Rett fokus i Norge
I Norge kjemper de hardt mot doperne, og Grostad kan fortelle om et tett samarbeid med Antidoping Norge.

- Senest i helgen hadde vi møter med dem. Vi har en god dialog gjennom hele året.

- Idretten trenger dessverre disse avsløringene. Det er eneste veien å gå.

Carl Yngvar Christensen er Norges fremste styrkeløfter. Og selv om han ikke driver med vektløfting, har han god oversikt over hva som skjer med «naboidretten». Han er ikke overrasket over at det nå dukker opp en ny tyrkisk skandale.

- Vektløfting har generelt et stort dopingproblem. Tyrkerne har hatt flere skandaler de siste årene, så det er ikke noe nytt, sier Christensen.

- Det er mange land som jukser. Det er nesten blitt sånn at man må jukse for å nå toppen. Et land som driver rent er Norge. Samtidig mangler suksessen, påpeker han.