Åtte VM-gull og 30 000 uteliggere - nå vil vi ha OL

Kollega Tormod Brenna i Dagbladet tippet for 12 dager siden åtte gullmedaljer til Norge. Det er ekspertise det.

UTELIGGERE: De sover i telt i skogen - midt på vinteren. Frivillig. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
UTELIGGERE: De sover i telt i skogen - midt på vinteren. Frivillig. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Holmenkollen - søndag 6. mars

JEG MENER IKKE å hovere på vegne av en papiravis og nettavis hvis VM-dager har vært elleville og langt over middels, men jeg føler et visst behov for å fastslå faktum:

Dagbladets langrennsmann nummer én tippet åtte gullmedaljer til Norge.

Og åtte gull ble det.

DET BETYR AT Norge fortsatt er verdens beste skinasjon på bortoverski. Men enda viktigere med tanke på framtida og den debatten som snart vil reise seg fra ruinene av fiaskoen rundt Tromsøs OL-søknad er publikums grepatak på VM 2011.

Jeg våger å påstå at hvis Oslo søker vinter-OL så får vi det.

FOLKEFESTEN SOM HAR utspilt seg i Kollen og i Oslo sentrum - og som til slutt gikk inn i skihistorien med et kollektivt skog-natt-party ingen internasjonale mesterskap noen gang har sett -  er Oslos trumfkort i en eventuell OL-søknad.

Ingen kan arrangere vinteridrett som oss.

Og ingen liker det bedre.

OG SÅ LENGE vi erkjenner at vær er vær og at de alvorlige transportkollapsene er noe man (Ruter og arrangørene) må ta inn over seg, jobbe alvorlig med og  løse før neste internasjonale korsvei, er det bare å gyve løs på debatten som helt sikkert vil komme:

Er Oslo et sted å arrangere vinter-OL 2022 eller 2026?

Svaret er ja.

ET TIDSPERSPEKTIV PÅ 11 eller 15 år vil verken gi Oslo eller IOC garantier mot at det ikke blir tåke i Kollen. Etter de siste dagene med finvær er jeg overbevist om at alle lever godt med det. Og 11 eller 15 år fram i tid er jeg sikker på at den butikken som en gang het Oslo Sporveier kan garantere at det kaoset som rådet i dette mesterskapet ikke kommer til å gjenta seg.

Og at infrastrukturen til og fra verdens vakreste skianlegg vil bli tilrettelagt slik at den tåler 14 hektiske dager i februar.

FORUTSETTER MAN DET vil et ja eller nei til OL i Oslo handle om ja eller nei til den tåka som alltid truer Holmenkollen. Det er spill mot et mål. Man må gjerne sette Oslo opp mot Lillehammer i en framtidig OL-debatt, men ikke på grunn av tåka. For VM 2011 har bevist at et internasjonalt mesterskap handler om mer enn bare konkurransene, og at det i hvert fall ikke handler om været eller periodiske problemer i kollektivtrafikken.

Folkeliv heter det.

Og:

Når nærmere 650 000 mennesker på ni kvelder trekker til Universitetsplassen og medaljeseremoniene i Oslo sentrum, har hovedstaden skaffet seg en fordel IOC vil omfavne med kommersielle blikk og stor kjærlighet.

UTELIGGERNE, DE 30 000 feststemte menneskene som holdt Nordmarka sydende og levende gjennom hele natta inn mot fem-mila, er heller ikke noen ulempe for Oslo. Ingen kan matche hovedstaden i den avdelingen. Ingen. Så selv om trikken ikke alltid går når den skal, og det innimellom kan være litt vanskelig å se, har Oslo bare en ting å gjøre.

Norges hovedstad må søke OL.

For at vi får det er ikke noe å lure på.

PS! Liverpool slo Manchester United 3-0 på Anfield. Noen tar det tyngre enn andre. En jeg kjenner - Sigve K., som sa han skulle spandere øl på hele VM-redaksjonen vår hvis United vant - tar det spesielt tungt. Nærmest personlig. Mens Manchester City-fan Gorm A. - som har hatt en stor uke etter to United-tap på rad - var meget lett til sinns.

«Ho-ho», skrev han i en sms.

Det er to måneder igjen til vi ser hvem som ler sist.

GULL NUMMER ÅTTE: Petter Northug vant femmila i Holmenkollen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
GULL NUMMER ÅTTE: Petter Northug vant femmila i Holmenkollen. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer